Știrile Ungariei pe romana: 23.09.2021, ora 13.00
2021. 09. 23. 13:04:10
FLOW – stiri rapide despre Ungaria si unguri, maghiari din Transilvania, politica globala vazuta prin ochii Budapestei – 2021. 09. 23.; 13.00
Péter Szijjártó a avut întrevederi bilaterale, la New York, cu miniştrii de externe din treisprezece ţări
Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a avut întrevederi bilaterale, miercuri (ora locală), cu miniştrii de externe din treisprezece state, inclusiv Brazilia şi Iran, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU, la New York.
În comunicatul Ministerului se arată că politicianul ungar s-a consultat cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, şi cu cel tadjic, Sirojiddin Muhriddin, cu privire la provocările migraţiei în urma retragerii forţelor internaţionale din Afganistan. Părţile au evidenţiat provocările serioase pe care le implică protecţia frontierelor afgane, în special condiţiile geografice şi cele naturale.
Şeful diplomaţiei ungare a declarat că există diferenţe semnificative privind poziţiile ţărilor din regiune în ceea ce priveşte relaţia cu guvernul taliban, dar există un consens în ce priveşte declaraţiile prin care afganii sunt îndemnaţi să plece şi care pun statele vecine într-o poziţie dificilă şi ameninţă stabilitatea în Asia Centrală.
În cadrul întrevederii avută cu ministrul brazilian de externe, Carlos Alberto Franca, ministrul ungar de externe a confirmat că Guvernul Ungariei sprijină aderarea ţării sud-americane la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Acesta a subliniat, de asemenea, că următoarea zonă importantă a cooperării ungaro-braziliene ar putea fi industria de apărare, după ce armata ungară a decis să achiziţioneze avioane de transport Embraer C-390. Péter Szijjártó a mai adăugat că universităţile din Ungaria continuă să fie o destinaţie atractivă pentru tinerii brazilieni, dovadă fiind faptul că peste 1 100 de persoane au aplicat pentru cele 250 de locuri cu bursă. Înaintea întrevederii, cei doi miniştri au semnat un acord privind cooperarea în domeniul formării diplomatice.
După acest moment, Péter Szijjártó i-a mulţumit personal omologului său din Regatul Bahrain, Abdel-Latif az-Zajani, pentru ajutorul acordat în autorizarea vaccinului chinezesc, Sinopharm, împotriva coronavirusului, în Ungaria. În plus, s-a luat decizia de a convoca un comitet economic mixt între cele două ţări, la sfârşitul lunii noiembrie.
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a semnat un acord cu Ceyhun Bayramov, din Azerbaidjan, pentru cooperare între arhivele naţionale, cu Dorde Radulovic, din Muntenegru, pentru coordonarea formării diplomatice, şi cu Teodo Locsin, din Filipine, pentru cooperarea în domeniul educaţiei nucleare.
În cele din urmă, la iniţiativa Republicii Singapore, miniştrii de externe din Norvegia, Ungaria, Lituania, Panama, Namibia şi Saint Kitts şi Nevis, membri ai Federaţiei Statelor Mici, au discutat despre oportunităţi în viitor pentru tratarea pandemiei.
Viktor Orbán: presiunea la graniţă va creşte
Cei care părăsesc Afganistanul încearcă să intre în Ungaria prin forţarea graniţei din sud; presiunea asupra graniţei va creşte, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Röszke, după ce a vizitat frontiera maghiaro-sârbă împreună cu omologul său ceh Andrej Babis.
După inspecţia efectuată la frontieră, prim-ministrul a declarat, în faţa reporterilor prezenţi, că gardul este bun şi puternic, că este posibil să fie nevoie de mai mulţi oameni, dar că în acest caz vor fi trimişi aici mai mulţi. Veriga slabă este Bruxelles-ul, care spune că cei care vor să plece din Afganistan trebuie primiţi aici, a adăugat, subliniind că „asta este o trădare”. Şeful guvernului de la Budapesta a spus că aici, mii de persoane depun eforturi pentru ca în interiorul Europei lumea să poată trăi în siguranţă; cu toate acestea, Bruxelles-ul trădează Ungaria şi europenii. Aici, „noi protejăm securitatea întregii Europe” şi sperăm că planul de a aduce aici oameni din Afganistan va fi oprit, a spus. Politicianul a adăugat că ajutorul trebuie dus acolo unde există probleme şi că este greşit ca problemele să fie aduse în Ungaria, în Cehia sau în Uniunea Europeană.
A explicat, totodată, că o porţiune de 175 de kilometri a graniţei este protejată cu un gard, iar jumătate din graniţa maghiaro-croată este, de asemenea, protejată şi cu astfel de obstacole fizice. Cine doreşte chiar poate să protejeze graniţa; în UE nu lipseşte capacitatea, ci voinţa, a subliniat politicianul ungar. Viktor Orbán a vorbit şi despre faptul că gardul este protejat de 4500 de oameni, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli bugetare din domeniul ordinii publice. „Iar în acest sens, de la UE nu primim niciun ajutor special”, ci doar ajutorul pe care îl primeşte orice alt stat membru, a adăugat premierul.
Aceasta este şi graniţa externă Schengen, iar atunci când au existat cele mai mari probleme, ajutorul politic şi fizic primit din partea Cehiei şi a ţărilor membre ale Grupului de la Visegrád a însemnat foarte mult, a mai spus. Salutăm oferta prim-ministrului ceh, potrivit căreia dacă este nevoie, sunt pregătiţi să ne ofere ajutor, chiar şi acum, a mai specificat Orbán. Andrej Babis a declarat că UE se ocupă de multe lucruri lipsite de sens, cum ar fi, de exemplu, cotele, în locul cărora au existat alte propuneri de rezolvare. Trebuie acţionat împotriva călăuzelor, trebuie oferit ajutor în afara Europei, acolo trebuie oprit valul de migraţie, a spus.
Şeful guvernului ceh a menţionat, totodată, că există persoane care spun că nu există migranţi, însă anul acesta, atât numărul lor, cât şi numărul călăuzelor s-a triplat. Călăuzele solicită câte 3500 de euro de persoană pentru a ajuta migranţii să ajungă în Germania, a specificat Babis. Potrivit prim-ministrului ceh, în Europa punctele de vedere se schimbă încet, însă în spaţiul Schengen ar trebui primite mai multe ţări şi ar trebui pus un accent mai mare şi pe protejarea frontierei maritime.
Şefii de stat şi de guverne vor semna o declaraţie comună în cadrul summitului despre demografie, organizat la Budapesta
În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Summitului de Demografie, care va începe joi, la Budapesta, prim-ministrul ungar Viktor Orbán va semna o declaraţie comună împreună cu şefii de stat şi de guverne prezenţi, a declarat Katalin Novák, ministrul ungar responsabil pentru familii, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri.
Ministrul a spus că scopul declaraţiei este acela ca semnatarii să depună mărturie cu privire la faptul că şi în opinia lor, soluţia la problemele demografice o reprezintă familiile. Despre textul declaraţiei se poartă încă negocieri, a adăugat Novák. Ministrul a mai relatat că la evenimentul de două zile, care va avea loc la Centrul Cultural „Várkert Bazár”, sunt aşteptaţi 500 de invitaţi, printre care politicieni, personalităţi publice, oameni de ştiinţă, personalităţi din sfera civilă şi cea bisericească, respectiv din domeniul corporativ, care au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte promovarea unei gândiri centrate pe familii, încurajarea natalităţii şi oferirea unor răspunsuri bazate pe familii faţă de provocările demografice. La summit vor susţine discursuri 70 de vorbitori din 18 ţări, la eveniment fiind înregistrate peste 100 de instituţii media, a adăugat Novák.
Vorbitorii vor prezenta prelegeri în care vor aborda teme precum demografia, sustenabilitatea şi familia. Discuţiile se vor concentra pe bunele practici din Europa şi pe organizaţiile dedicate familiilor. Personalităţile bisericeşti îşi vor împărtăşi, la rândul lor, experienţa, totodată vor avea loc şi discuţii pe teme ideologice, în timp ce şefii unor companii vor face cunoscute gândurile lor cu privire la modul în care afacerile pot contribui la o viaţă centrată pe familie, a relatat ministrul ungar.Katalin Novák a atras atenţia asupra faptului că nu se nasc suficienţi copii nici în Europa, nici în restul lumii dezvoltate, iar populaţia este într-o scădere continuă. Răspunsul Ungariei la provocarea demografică se bazează pe familie, deoarece în opinia guvernului maghiar, soluţia o reprezintă familia, a subliniat oficialul, adăugând că subiectul principal al summitului demografic din acest an este sustenabilitatea, a cărei garanţie este tot familia.
Administraţia financiară din Ungaria pregăteşte deja măsura restituirii impozitului pe venit
Administraţia financiară a Ungariei va respecta termenul stabilit, autoritatea pregătindu-se deja, pentru ca în luna februarie 2022 tuturor celor îndreptăţiţi să li se restituie impozitul pe venit, a declarat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, pentru cotidianul „Magyar Nemzet”.
În articolul publicat în numărul de miercuri al ziarului, ministrul a amintit că de această măsură a Guvernului Ungariei vor beneficia cetăţenii maghiari care cresc cel puţin un copil, fiind vorba de aproximativ 1,9 milioane de persoane. Suma totală care va fi restituită este de 600 de miliarde de forinţi (1,69 miliarde euro). Administraţia financiară se pregăteşte deja, ca la începutul anului viitor să restituie impozitul pe venit persoanelor fizice. Decizii cu privire la regulamentul detaliat vor fi luate de guvern în cursul toamnei, a spus Mihály Varga. Ministrul de finanţe a menţionat că, potrivit calculelor actuale, cea mai importantă condiţie ar putea fi îndeplinită cu uşurinţă. Ministerul Finanţelor din Ungaria se aşteaptă ca în cazul în care relansarea economică va continua, creşterea economică ar putea fi de 7% în acest an, a subliniat Mihály Varga.
Programul Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara trebuie modificat
Din cauza numărului în creştere a cazurilor de infectare cu Coronavirus, programul Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara, care vor începe joi, trebuie modificat.
Péter Tamás, organizatorul principal al Zilelor Maghiare, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că vestea bună este că se poate organiza cea de-a 6-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara, însă în contextul pandemiei, pe parcursul seriei de evenimente vor fi necesare adaptări la condiţiile impuse. Acesta a menţionat că se aşteaptă ca, în următoarele zile Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş să introducă unele restricţii în ce priveşte părăsirea locuinţelor pe timp de noapte la sfârşit de săptămână. Astfel, concertele de vineri, sâmbătă şi duminică se pregătesc să fie susţinute după-amiaza, acestea iniţial fiind programate seara în programul festivalului. În acelaşi timp, va fi nevoie să se renunţe şi la câteva momente din program.
La Timişoara, duminică, rata de infectare cu Coronavirus raportată la mia de locuitori, calculată pentru 14 zile a depăşit cifra de trei. Marţi, incidenţa s-a ridicat deja la patru. În ultimele 24 de ore, 271 de timişoreni au fost confirmaţi cu Coronavirus. Péter Tamás a mai precizat că organizatorii au anunţat, premergător restricţiilor, că doar cei care au certificat verde pot participa la evenimentele organizate în interior ale Zilelor Maghiare. Acesta a mai adăugat că pentru cei care nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea de a se testa în cortul amenajat în Piaţa Libertăţii. Péter Tamás, care este şi Consul onorific al Ungariei la Timişoara, a atras atenţia că, joi, încă nu intră în vigoare restricţiile de părăsire a locuinţelor pe timp de noapte, astfel că publicul este aşteptat la Opera Română din Timişoara unde va avea loc Gala de deschidere, iar după discursurile festive va urma un spectacol de operetă al Teatrului Petőfi din Veszprém.
András Molnár, subprefectul judeţului Timiş, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, de luni, restaurantele din oraş pot fi frecventate doar cu un certificat digital european Covid. Subprefectul a mai adăugat că, miercuri dimineaţă, se va întruni Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş pentru a lua măsurile necesare impuse de Hotărârea de Guvern, în cazul ratei de infectare de peste patru la mia de locuitori.
Cea mai importantă dintre acestea este restricţia de părăsire a locuinţelor între orele 20:00 – 5:00. Subprefectul a mai adăugat că doar 1 000 de persoane pot participa la evenimentele organizate în aer liber şi doar aceia care au certificat verde. Pentru evenimentele organizate în interior, doar 50% din capacitatea locurilor va putea fi ocupată de spectatori, iar toţi aceştia trebuie să fie imunizaţi. Potrivit programului, vineri seara va urca pe scena principală a festivalului formaţia P. Mobil, sâmbătă seara, Miklós Fenyő, iar duminică seara, Magna Cum Laude, toate fiind formaţii renumite din Ungaria.
Viktor Orbán: Ungaria sprijină aderarea Macedoniei de Nord la UE
Prim-ministrul Viktor Orbán, preşedintele Fidesz, i-a primit marţi pe liderii partidului Organizaţia Revoluţionară Internă Macedoneană – Partidul Democrat pentru Unitate Naţională Macedoneană (VMRO-DPMNE), preşedintele Christian Mitskoski şi vicepreşedintele Aleksandar Nikoloski – a informat Bertalan Havasi, şeful de biroului de presă al prim-ministrului, agenţia ungară de presă MTI.
Viktor Orbán a subliniat că Ungaria sprijină aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană şi participarea activă a ţării la seria de conferinţe despre viitorul Europei. În cursul întrevederii s-a discutat şi despre presiunea migraţionistă în creştere, menţionând importanţa cooperării între ţările afectate şi a dezvoltării protecţiei frontierelor.
În legătură cu epidemia de coronavirus, a fost evidenţiat rolul vaccinurilor în înfrângerea virusului. Preşedintele Fidesz a asigurat partidul VMRO-DPMNE de sprijinul său la alegerile locale din Macedonia de Nord, care vor avea loc în octombrie – a declarat Bertalan Havasi.
Viktor Orbán: doar vaccinurile ne pot proteja viaţa şi libertatea
În discursul pe care l-a susţinut luni, în Parlamentul Ungariei, prim-ministrul Viktor Orbán a propus ca în viitor apărarea să fie una bazată pe vaccinare. Premierul ungar a subliniat, totodată, performanţa remarcabilă a economiei maghiare.
Şeful guvernului de la Budapesta a spus că vorbim despre un virus împotriva căruia nu funcţionează decât vaccinurile. Cele trei valuri de epidemie care au trecut ne-au arătat că restricţiile şi utilizarea măştii nu sunt suficiente, că problema nu poate fi nici depăşită, nici redusă astfel. Dacă sunt vaccinaţi suficienţi oameni, nu este nevoie să revenim la restricţii şi la folosirea măştii, ci putem să trăim o viaţă obişnuită, normală, a subliniat Orbán.
Premierul a punctat că două doze de vaccin oferă deja protecţie, însă experţii recomandă cu tărie şi o a treia doză. „În baza informaţiilor pe care le avem acum, despre cea de-a treia doză putem spune că este mai bine să fie, decât să nu fie. Cei care vor primi şi o a treia doză vor fi cu siguranţă mai protejaţi decât cei care nu vor beneficia de ea”, a explicat. Politicianul a adăugat că până acum, 525 000 de maghiari au primit şi o a treia doză de vaccin, iar până la finalul anului, în Ungaria mai sunt disponibile 17 milioane de doze de vaccin. Viktor Orbán a menţionat că marea majoritate a maghiarilor sunt vaccinaţi şi se află în siguranţă. A cerut celor nevaccinaţi să accepte vaccinarea.
A mai subliniat că ţara este pregătită pentru cel de-al patrulea val, iar Guvernul Ungariei propune prelungirea regimului juridic extraordinar şi a stării de urgenţă, până la sfârşitul anului. Orbán a declarat că atât vaccinul, cât şi Ungaria funcţionează. Economia maghiară a luat un mare avânt, iar potrivit datelor din cel de-al doilea trimestru, produsul intern brut a crescut cu 17,9%, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere înregistrată vreodată. Performanţa economiei Ungariei a depăşit, deja, nivelul de dinainte de epidemie, în timp ce în majoritatea ţărilor UE acest lucru mai este aşteptat. Potrivit lui Viktor Orbán, anul acesta Guvernul Ungariei va reuşi să aducă rata creşterii economice la cel puţin 5,5%, însă până la sfârşitul anului, cifra ar putea fi chiar mai mare. Datele din luna iulie arată că numărul persoanelor care lucrează a depăşit 4,7 milioane, a subliniat Orbán, adăugând că de la schimbarea regimului încoace, în Ungaria niciodată nu au lucrat atât de mulţi oameni. În cei 11 ani care au trecut au fost create aproape un milion de locuri de muncă noi, „suntem la un pas de ocuparea deplină a forţei de muncă”, a spus.
Orbán a menţionat că până la 15 februarie 2022, părinţilor care cresc cel puţin un copil li se va restitui impozitul pe venit pe care l-au plătit în 2021. De restituirea impozitului vor beneficia şi micii antreprenori care cresc copii. În total este vorba despre 1,9 milioane de părinţi. Prim-ministrul a spus că ruta migraţiei din Balcani este din nou arhiplină, organizaţiile de tip György Soros ajută migranţii, iar faţă de anul trecut, numărul celor care forţează frontiera s-a triplat. „Ungaria este atacată de Bruxelles din spate, în mod regulat”, dar guvernul nu se lasă, va apăra graniţele în ciuda tuturor presiunilor politice, a punctat Orbán. A mai subliniat că dezbaterea privind migraţia strică unitatea uniunii, iar în vederea menţinerii acesteia, se propune ca toate jurisdicţiile să fie returnate statelor membre.
Nu vom permite nicio propagandă sexuală destinată copiilor, a spus prim-ministrul cu privire la procedura de infringement demarată din cauza legislaţiei maghiare privind protecţia copilului. Bruxellesul atacă legile care nu permit propaganda sexuală în grădiniţe, în şcoli şi în publcitate, şi a cerut oficial Ungariei să modifice legea învăţământului public, legea publicităţii şi legea mass-media, a spus. „Cererile lor sunt absurde şi sunt contrare percepţiei publice maghiare potrivit căreia educaţia sexuală a copiilor este decisă doar de către părinţi”, a spus. Viktor Orbán a reamintit că poporul maghiar este cel care va avea ultimul cuvânt în această privinţă, la referendum. În Ungaria, oamenii vor decide şi asupra migraţiei, respectiv a protecţiei copilului, a adăugat premierul. La Bruxelles şi în ţările pro-migraţie şi pro-LGBTQ, acest lucru nu s-a făcut niciodată; acolo nu a decis poporul, ci a decis elita, a explicat. În ceea ce priveşte fondul de redresare, Viktor Orbán a spus că există 8 ţări care nu au căzut de acord cu Bruxelles-ul, ceea ce încalcă principiul concurenţei loiale. Ungaria cere Comisiei Europene să înceteze cu discriminarea la adresa statelor membre, dar din moment ce Ungaria nu poate fi pusă în situaţia de a suferi un dezavantaj competitiv, guvernul va lansa programele, a specificat premierul.
Potrivit ministrului ungar de externe, mainstreamul liberal construieşte o dictatură a opiniilor
Mainstreamul liberal, care este una dintre cele mai excluzive tendinţe ideologice, construieşte o dictatură a opiniilor, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, luni, la Bratislava, unde a susţinut o prelegere în cadrul Conferinţei Conservatorilor organizate de Societatea „Ladislav Hanus”.
În prezentarea sa, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că este o realitate dovedită de fapte că Uniunea Europeană pierde din putere, că populaţia multor state din vestul Europei priveşte extrem de pesimist spre viitor, şi că toate acestea se datorează mainstreamului liberal.
„Mainstreamul liberal internaţional este ipocrit, deoarece ne tot dă lecţii despre felul în care trebuie să construim democraţia, despre cât de importantă este libertatea de opinie, dar mainstreamul liberal este cea mai excluzivă tendinţă ideologică: dacă cineva nu este de acord cu aceasta, este stigmatizat şi exclus imediat, aşadar mainstreamul liberal nu face decât să construiască o hegemonie a opiniei, o dictatură a opiniilor”, a afirmat Péter Szijjártó.
În discursul său, ministrul ungar de externe a subliniat faptul că UE pierde din putere şi acest lucru este demonstrat de mai multe fapte. În ultimii 20 de ani ponderea Uniunii în PIB-ul mondial a scăzut de la 21%, la 18%, la fel şi competitivitatea ei, din moment ce în urmă cu zece ani, 14 dintre cele mai mari 50 de companii ale lumii erau europene, iar astăzi mai vorbim doar de 7. Pe de altă parte 27% din cheltuielile sociale ale lumii sunt plătite în Europa, ceea ce pune sub semnul întrebării sustenabilitatea sistemului. Szijjártó a adăugat că populaţia multor ţări din Europa de Vest este pesimistă cu privire la creşterea nivelului de trai: 57% dintre francezi, 53% dintre belgieni şi jumătate dintre austrieci şi spanioli. În Europa Centrală, nivelul de pesimism este mult sub media europeană, aflându-se sub 40%.
Şeful diplomaţiei ungare a spus că slăbirea UE este împotriva voinţei central-europenilor. A subliniat că central-europenii, conservatorii şi creştinii doresc să participe la dezbaterea cu privire la viitorul continentului european, însă liberalii vor să împiedice acest lucru, ceea ce este antidemocratic. Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că pe vremuri, succesul Europei s-a datorat tocmai naţiunilor puternice şi valorilor creştine; acum Uniunea Europeană ar putea deveni mai puternică tot printr-o schimbare conservatoare – dacă mainstreamul liberal ar fi înlocuit de o politică democratică, patriotică, creştină, bazată pe valorile europene iniţiale.
În legătură cu felul în care ar putea fi realizată această idee în practică, ministrul de externe a menţionat politicile conservatoare cu privire la familie, economie şi securitate, precum şi protecţia comunităţilor creştine. Szijjártó a subliniat că în Ungaria se construieşte o societate bazată pe muncă, astfel că în timp ce în urmă cu 11 ani în Ungaria existau 1,7 milioane de contribuabili, acum există peste 4,2 milioane, rata impozitelor aflându-se la un nivel pentru care merită să lucrezi.
Ministrul a relatat că Ungaria are un mare obiectiv naţional pentru acest an: dacă creşterea economică va ajunge la 5,5%, tuturor familiilor care cresc acum copii li se va restitui impozitul pe venit achitat anul acesta. La evenimentul care a avut loc în vechea clădire istorică a parlamentului, a vorbit şi preşedintele Parlamentului Slovaciei, Boris Kollár, care a subliniat necesitatea respingerii migraţiei ilegale şi importanţa politicilor axate pe familie. Acesta a subliniat că migraţia ilegală reprezintă o acţiune ilegală care nu poate sta la baza stabilirii legale pe teritoriul unei ţări, iar în acest context, trebuie făcută diferenţa între ajutor şi iresponsabilitate, altfel, într-o zi, oamenii de aici vor trebui să fugă din propria ţară. Potrivit organizatorilor acestei prime ediţii a Conferinţei Conservatorilor – care se doreşte să devină o tradiţie – evenimentul ar putea reprezenta o platformă pentru schimbul de opinii dintre politicienii şi intelectualii conservatori din regiune, şi ar putea ajuta la reconcilierea opiniilor care uneori diferă, dar care în esenţă sunt aceeaşi.
În judeţul Harghita a fost sfinţită biserica renovată comună a reformaţilor şi unitarienilor
În localitatea Filiaş din judeţul Harghita a fost sfinţită, duminică, o biserică pe care o folosesc atât reformaţii, cât şi unitarienii, şi care a fost renovată cu sprijinul statului maghiar, scrie portalul maghiar Székelyhon.ro.
Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, a spus, la eveniment, că deşi renovarea bisericii din Filiaş reprezintă doar unul dintre cele aproximativ 400 de proiecte lansate în ultimii cinci ani de către Biserica Reformată din Ardeal, acesta este, poate, cea mai deosebită dintre ele, întrucât nu numai că a fost renovată o biserică, ci a fost consolidată şi relaţia amiabilă dintre cele două comunităţi religioase din localitate. În introducerea predicii sale, episcopului unitarian István Kovács a spus că biserica ar putea fi, pe bună dreptate, un simbol al coabitării paşnice şi a întregii comunităţi transilvănene. În timp ce lumea de astăzi este caracterizată din ce în ce mai mult de polarizare, cei din Filiaşi formează, de secole întregi, o comunitate foarte închegată, a adăugat episcopul.
„Acest lucru este exemplar, căci Dumnezeu nu este evocat prin pietre, cărămizi şi biserici, ci de comunitatea care este formată în interiorul acestora”, a spus István Kovács. Din punct de vedere administrativ, Filiaş aparţine de oraşul Cristuru Secuiesc. János Hunor Koncz, primarul oraşului a mulţumit Guvernului Ungariei pentru finanţarea, aproape în totalitate, a costurilor lucrărilor de renovare care au durat doi ani. În discursul susţinut, Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a amintit de un text de-al lui Balázs Orbán, de la mijlocul secolului al XIX-lea, în care acesta elogia relaţia fraternă dintre cele două confesiuni.
Continuând ideea, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR a declarat că scopul este, şi astăzi, acela ca atât în Transilvania, cât şi în tot Bazinul Carpatic, să reuşim să păstrăm o comunitate puternică, unită, ai cărei membri îşi respectă reciproc tradiţiile, credinţa şi limba. În opinia sa, renovarea acestei bisericii folosite de două comunităţi religioase diferite dovedeşte faptul că acest lucru chiar funcţionează: o comunitate care îşi renovează biserica dovedeşte că are un trecut şi că îşi imaginează şi viitorul tot aici.La recensământul din 2011, în Filiaş au fost înregistraţi 1100 de locuitori, dintre care 900 s-au declarat a fi maghiari.
SURSA: MTI
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!