Summit V4 – Viktor Orbán: a crescut puterea ţărilor V4
2019. 09. 16. 14:23:09
Pe baza distribuirii poziţiilor în Comisia Europeană, se vede că puterea grupului de la Visegrád (V4) a crescut, a declarat, joi, la Praga, prim-ministrul Viktor Orbán, după ce a participat la Summit-ul V4 şi al statelor din Balcanii de Vest.
Ţările V4 pot oferi chiar şi doi vicepreşedinţi Comisiei Europene, a atras atenţia premierul ungar, care consideră că viitorul portofoliu al vicepreşedintelui slovac Maros Sefcovic este cel mai important. În opinia sa, acesta va trebuie să “regleze” cooperarea dintre Comisia Europeană şi Parlamentul European, unde, de altfel, se blochează majoritatea problemelor europene. Prim-ministrul şi-a manifestat, de asemenea, entuziasmul, subliniind că László Trócsányi, comisarul desemnat din partea Ungariei, poate gestiona “o sarcină atât de frumoasă şi de amplă” cum este cea a extinderii Uniunii Europene. Fostul membru al curţii constituţionale şi ministru al justiţiei din Ungaria, László Trócsányi, înţelege aspectele complexe ale extinderii – a declarat Viktor Orbán, exprimându-şi speranţa că acesta va primi susţinerea necesară. Vorbind despre extinderea Uniunii, premierul ungar a declarat că, dacă UE nu ar fi dormit şi ar fi acceptat aderarea Macedoniei de Nord, a Muntenegrului şi a Serbiei, nu ar exista acum milioane de imigranţi ilegali în Europa Occidentală. “Am fi putut proteja împreună ruta balcanică”, a continuat premierul ungar, dar spaţiul dintre Grecia şi Ungaria a fost lăsat “fără stăpân”, ceea ce este inacceptabil. Prin urmare, “acest spaţiu trebuie completat, ţările din acea zonă trebuie acceptate în UE, şi atunci UE se va putea proteja”. Acesta a menţionat că prin România, membră a UE, nu a ajuns niciun imigrant în Uniune, “au venit prin state care nu sunt membre UE”, după care au fost reţinuţi de Ungaria. Viktor Orban a rezumat că, pe baza istoriei ultimilor ani, este evident faptul că interesul Uniunii, cât şi al Macedoniei de Nord, al Muntenegrului şi al Serbiei, “şi, dacă tot suntem aici, şi al Albaniei”, este aderarea la UE.
Prim-ministrul ungar a făcut referire la următorul buget al UE, precizând poziţia Ungariei, şi a declarat că pot fi demarate noi politici comune, dar în niciun caz să nu se reducă resursele financiare ale politicilor vechi prin referire la cele noi. Ungaria nu se delimitează de resurse noi de venituri comune dacă, pe lângă susţinerea politicilor vechi vor să finanţeze şi politici noi, a adăugat politicianul. Acesta a mai declarat că statele membre au nevoie de mult mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte cheltuirea banilor. Premierul a fost întrebat de presa sârbă dacă László Trócsányi poate să fie comisar însărcinat pentru extinderea UE, iar Viktor Orbán a reacţionat astfel: “dacă aş fi sârb, m-aş bucura”. Acesta a menţionat că preşedinţia ungară a UE a soluţionat cu bine şi problemele dificile care s-au acumulat în ultima fază a negocierilor de aderare ale Croaţiei. “Faptul că croaţii nu îşi prea amintesc de acest lucru, nu mai face parte din acest subiect”, a adăugat politicianul. “Nu am nicio îndoială că Serbia va contribui cu forţe mari la performanţele economice ale UE”, a declarat Orbán, apreciind că, dacă se realizează integrarea Serbiei, atunci se va accelera integrarea întregii regiuni. Deşi multe probleme rămân de rezolvat pentru aderarea Serbiei, precum Kosovo, dar toate pot fi rezolvate“, a spus Viktor Orbán.
Răspunzând la o altă întrebare, premierul a declarat că în timp ce în Europa Occidentală se clădesc “societăţi multiculturale de imigranţi”, în Europa Centrală acest lucru nu se întâmplă, “ţările noastre nu sunt societăţi de imigranţi”. Potrivit politicianului, întrebarea este: cum vor convieţui aceste două lumi care au forme diferite? Viktor Orbán a explicat că până acum răspunsul Comisiei Europene a fost următorul: “să-i forţăm pe cei din Europa Centrală să fie la fel ca noi. (…) Iar noi am rezistat”. Politicianul speră însă că acum se va forma un organism la Bruxelles care va recunoaşte că există două moduri diferite de perspectivă asupra vieţii şi că este mai important să gestionezi coexistenţa. La începutul summitului, organizat la Castelul Praga, prim-miniştrii din grupul V4 au purtat discuţii separate, urmate de un prânz de lucru cu lideri din Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia.
(MTI)