Szijjártó: este nevoie de NATO şi din cauza noilor provocări ale organizaţiilor teroriste privind securitatea
2019. 12. 06. 09:25:14
Trebuie să facem totul pentru ca NATO să se menţină ca alianţa de apărare cea mai eficientă în istoria omenirii, având în vedere în special faptul că noile tehnologii utilizate de organizaţiile teroriste au dus la apariţia unei noi dimensiuni ale provocărilor privind securitatea, a spus miercuri, la Londra, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Péter Szijjártó participă la summit-ul convocat la Londra cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a înfiinţării organizaţiei tratatului nord-atlantic. El a declarat reprezentanţilor mass-mediei publice ungare prezenţi la faţa locului: migraţia clandestină – mai ales în Balcanii de Vest – nu numai că nu a încetat, dar se amplifică, ceea ce întăreşte organizaţiile teroriste. Valurile necontrolate ale migraţiei oferă organizaţiilor teroriste posibilităţi pentru a propaga ideologiile lor extremiste, împreună cu răspândirea teroriştilor.
În consecinţă este important faptul că NATO priveşte nu numai spre Est, dar şi spre Sud, a spus Péter Szijjártó. El a afirmat: Ungaria este de acord că NATO trebuie să se adapteze la provocările de tip nou, şi în privinţa necesităţii unor noi mijloace pentru a găsi răspunsuri potrivite la aceste provocări.
Ministrul a declarat că Ungaria va lua noi angajamente în acest sens, pentru a asigura ca NATO să-şi păstreze puterea în lupta împotriva terorismului. În Kosovo activează în momentul actual 395 soldaţi maghiari, acest efectiv va fi suplimentat de către Ungaria cu încă o sută de persoane, prin urmare aproape 500 soldaţi maghiari vor participa la lupta antiteroristă din Balcanii de Vest, a spus ministrul de externe ungar.
În Afganistan, Ungaria suplimentează cu încă 80 de soldaţi efectivul contingentului de 110 persoane care se află deja acolo, „pentru a acţiona împotriva răspândirii ideologiilor extremiste şi împotriva violenţei chiar în zona care este considerată leagănul terorismului”, a spus Péter Szijjártó.
El a adăugat: Ungaria va continua să susţină şi în următorii patru ani, cu o jumătate de milion de dolari anual, forţele de apărare şi de securitate naţionale din Afganistan, pentru a putea stabiliza condiţiile de securitate din acea zonă. În plus, sub semnul solidarităţii asumate faţă de Ţările Baltice, s-a hotărât că avioanele de luptă Gripen ale armatei ungare vor participa din nou, începând din 2022, la apărarea spaţiului aerian în regiunea baltică.
Ungaria acordă o importanţă deosebită participării sale substanţiale la operaţiunile comune ale NATO şi în viitor, participare pe care o realizează prin aceste angajamente, a adăugat ministrul. La observaţia reprezentantului agenţiei MTI, cu privire la presiunea puternică pe care mai ales Statele Unite o exercită asupra celorlalte state membre ale NATO, pentru a realiza cât mai degrabă obiectivul minim al cheltuielilor pentru apărare, stabilit la 2% din PIB, Péter Szijjártó a precizat: la summit-ul NATO din Ţara Galilor, unde s-a luat această hotărâre privind participarea, Ungaria şi-a asumat două angajamente pe care le ia în serios.
Unul din angajamente s-a referit la realizarea obiectivului de cheltuieli de apărare la nivel de 2% din PIB până în anul 2024, iar acest obiectiv va fi atins de Ungaria până la termenul stabilit. În acest sens a fost elaborat un plan explicit pe care Ungaria l-a şi înaintat către NATO, şi care a fost primit fără obiecţii de către alianţă.
Celălalt angajament a fost ca Ungaria să aloce 20 la sută din cheltuielile de apărare dezvoltărilor, acest obiectiv fiind deja atins anul acesta: 23,5 la sută din cheltuielile de apărare au fost alocate investiţiilor de dezvoltare, esenţialmente datorită programului de apărare şi de dezvoltare a forţelor armate „Zrínyi 2026”, a spus Péter Szijjártó la summit-ul NATO de la Londra.
(MTI)