Szijjártó: Nu vom accepta sancţiuni ale UE care pun în pericol interesele Ungariei
2022. 11. 06. 18:01:15
Ungaria nu va accepta pachetele de sancţiuni ale UE care pun în pericol interesele ţării, cum ar fi securitatea energetică, a declarat, duminică dimineaţa, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, în cadrul emisiunii matinale de duminică a postului public de Radio „Kossuth”.
Politicianul a amintit că în zilele de după izbucnirea războiului ruso-ucrainean, când la Bruxelles se pregătea primul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, se vorbea că acesta ar putea avea două rezultate: pe de o parte, ar îngenunchea economia rusă, iar pe de altă parte, ar pune rapid capăt războiului. Cu toate acestea, războiul durează deja de opt luni şi este mai brutal ca oricând, iar economia europeană se confruntă cu dificultăţi, inflaţia provocată de sancţiuni făcând ca banii oamenilor să valoreze din ce în ce mai puţin.
Chiar şi menţionarea celui de-al nouălea pachet de sancţiuni a fost urmată de o nouă creştere a preţului gazelor naturale pe piaţa mondială. Ar fi mai bine să fie conştientizate în sfârşit efectele politicii de sancţiuni. Se pare că următorul pachet de sancţiuni al UE va viza tehnologia nucleară. Miniştrii de externe din mai multe state membre UE au semnalat deja că o vor susţine, dar aceasta este o altă linie roşie pentru Ungaria, a declarat Péter Szijjártó.
Nu susţinem nimic din ceea ce este împotriva intereselor Ungariei, de exemplu, ceea ce pune în pericol securitatea energetică, aşa cum nu am făcut-o nici până acum, a precizat şeful dipolmaţiei ungare.
Acesta a adăugat că centrala nucleară de la Paks asigură o treime din producţia de energie electrică a Ungariei, iar proiectul Paks II ar putea însemna păstrarea realizărilor privind reducerea cheltuielilor cu utilităţile, astfel că noile sancţiuni sunt contrare intereselor ţării. Combustibilul pentru cele patru unităţi ale actualei centrale nucleare din Ungaria trebuie achiziţionat de la producătorii ruşi. În regiune majoritatea centralelor sunt de acest tip. Ungaria este mulţumită de furnizorii ruşi. Combustibilul nuclear reprezintă o garanţie pe termen lung pentru securitatea energetică a Ungariei, a explicat Péter Szijjártó.
În contextul încheierii războiului ruso-ucrainean, ministrul ungar de externe a atras atenţia asupra importanţei dialogului dintre marile puteri. Acesta a afirmat că, în timpul Războiului Rece, a fost posibil să fie prevenit cel de-al treilea război mondial prin comunicarea dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Şi acum ar trebui să se stabilească canale de comunicare ruso-americane deoarece fără negocieri acest război nu poate fi încheiat, a explicat Péter Szijjártó.
În final, acesta a mai adăugat că, la ultima reuniune a celor 27 de miniştri de externe ai UE, niciunul dintre cei 26 de omologi ai săi nu a pronunţat cuvântul „pace”.
SURSA: MTI
(Nethuszár)