Szijjártó: Trebuie făcut tot posibilul pentru a evita un conflict direct între NATO şi Rusia
2022. 11. 29. 21:08:46
Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita un conflict armat direct între NATO şi Rusia, deoarece orice escaladare ar afecta cel mai mult zonele cele mai apropiate din punct de vedere geografic. Prin urmare, accentul trebuie pus pe consolidarea păcii, ţinând cont de sosirea iernii, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Bucureşti.
Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, Péter Szijjártó, aflat la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, a lăudat calmul Varşoviei după atacul cu rachete de acum două săptămâni din Polonia şi şi-a exprimat din nou îngrijorarea în acest sens. „Datorită spiritului şi comportamentului extrem de responsabil al liderilor polonezi, ne aflăm astăzi, aici, la Bucureşti, şi nu discutăm despre evoluţiile celui de-al treilea război mondial”, a spus acesta.
După cum a subliniat Szijjártó, dacă Polonia nu ar fi reacţionat atât de calm, războiul ar fi putut escalada cu uşurinţă, cu „consecinţe grave cu care nimeni nu doreşte să se confrunte”. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Budapesta a calificat drept ruşinos comportamentul tuturor acelor jurnalişti şi politicieni care, „imediat după ce rachetele au explodat, nu numai că au presupus că ştiu, dar au şi anunţat întreaga lume că a avut loc un atac deliberat cu rachete”.
„Cu toţii s-au jucat cu focul şi cu uşurinţă ar fi putut să provoace o escaladare a războiului”, a subliniat ministrul ungar. Mai apoi, acesta a avertizat că, atâta timp cât conflictul armat continuă, există riscul unei escaladări şi nu doar atacurile fizice concrete, ci şi anumite declaraţii şi decizii iresponsabile pot avea consecinţe tragice. Szijjártó a subliniat că Ungaria, în calitate de stat vecin, este conştientă de riscuri, motiv pentru care este extrem de interesată cu privire la pace.
„Ştim că o eventuală escaladare a războiului ar afecta în primul rând regiunile cele mai apropiate din punct de vedere geografic, şi nu ţările aflate la sute sau mii de kilometri distanţă, pe malul celălalt al oceanului”, a declarat politicianul de la Budapesta. În acest context, a salutat faptul că secretarul general al NATO a precizat că Alianţa Nord-Atlantică nu este parte în conflict şi şi-a exprimat speranţa că acest lucru va rămâne aşa şi în continuare, şi trebuie luate toate măsurile pentru a evita o confruntare directă între NATO şi Rusia.
Ministrul a precizat că Ungaria desfăşoară cea mai mare operaţiune umanitară de până acum: găzduieşte peste un milion de refugiaţi din ţara vecină şi, în prezent, aproximativ 1 300 de şcolari şi preşcolari din Ucraina învaţă în Ungaria. Péter Szijjártó a subliniat că se apropie iarna care ar putea aduce un „dezastru umanitar teribil şi tragic”, chiar mai mare decât cel de până acum.
„Se apropie iarna, iar această iarnă ar putea aduce cu ea un dezastru umanitar uriaş, tragic şi teribil, chiar mai mare decât cele precedente. Cred că dificultăţile perioadei care urmează subliniază importanţa păcii, singura soluţie pentru dificultăţile şi tragediile cauzate de război. Iar pacea este soluţia pentru toate problemele. Prin urmare, suntem interesaţi să fie cât mai curând posibil pace în Ucraina”, a declarat ministrul ungar.
Acesta a mai adăugat că trebuie excluşi toţi factorii care ar putea duce la o escaladare a războiului, că nu trebuie închise canalele de comunicare şi trebuie menţinută cel puţin posibilitatea unei comunicări strategice cu Moscova. În cele din urmă, Péter Szijjártó a mulţumit Turciei pentru eforturile sale de mediere şi a salutat recenta întâlnire dintre înalţii oficiali americani şi ruşi din domeniul serviciilor de informaţii.
SURSA: MTI
(Nethuszár)