UE a adoptat acordul de parteneriat încheiat cu Ungaria privind politica de coeziune pentru perioada 2021-2027
2022. 12. 27. 21:03:55
Comisia Europeană (CE) a adoptat acordul de parteneriat încheiat cu Ungaria privind politica de coeziune pentru perioada 2021-2027, legat de planul de redresare şi de condiţionalitatea privind statul de drept – a anunţat joi organismul de la Bruxelles.
În cadrul acordului vor fi finanţate investiţii legate de protecţia climei şi trecerea la tehnologia digitală, pe lângă consolidarea capacităţii administrative, a transparenţei şi a prevenirii corupţiei. Acordul referitor la perioada 2021-2027, cu o valoare de aproape 22 de miliarde de euro va ajuta ţara să pună în aplicare priorităţi comune ale UE, cum ar fi dezvoltarea teritorială echilibrată şi tranziţia climatică şi digitală echitabilă, sprijinind în acelaşi timp economia socială de piaţă, inovatoare şi favorabilă incluziunii – a precizat CE.
Comunicatul precizează că statele membre trebuie să respecte condiţiile stabilite în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene pentru a pune în aplicare programele privitoare la politica de coeziune şi la afacerile interne.
Potrivit comunicatului, Comisia consideră că Ungaria s-a angajat să remedieze deficienţele privind independenţa sistemului judiciar, având în vedere că planul său de redresare include reforme pentru consolidarea independenţei sistemului judiciar. Condiţiile relevante vor fi considerate ca fiind îndeplinite în funcţie de adoptarea de către Ungaria a măsurilor privind sistemul judiciar la care s-a angajat în planul său de redresare – se arată în comunicat.
CE consideră că dispoziţiile legii ungare privind protecţia copilului şi riscurile grave care afectează libertatea academică şi dreptul de azil au un impact concret şi direct asupra respectării Cartei în punerea în aplicare a trei programe de coeziune şi a anumitor obiective ale Fondului pentru azil, migraţie şi integrare. Din aceste motive, Ungaria nu îndeplineşte în prezent condiţiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în ceea ce priveşte părţile relevante ale acestor programe – se afirmă în comunicat, adăugând: Comisia este deschisă continuării dialogului cu Ungaria şi este pregătită să coopereze îndeaproape.
În conformitate cu normele necesare aplicabile fondurilor de coeziune şi celor din domeniul afacerilor interne, CE nu poate rambursa cheltuielile în cauză în cazul nerespectării condiţiilor, cu excepţia cheltuielilor prezentate legate de asistenţă tehnică şi pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate. În conformitate cu normele aplicabile, neîndeplinirea unei condiţii de eligibilitate nu conduce la suspendarea plăţii prefinanţării – se precizează în document.
Comunicatul reaminteşte: Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de punere în aplicare în privinţa Ungariei pe baza regulamentului privind condiţionalitatea statului de drept. Decizia prevede măsuri de protecţie a bugetului UE împotriva încălcărilor statului de drept în domeniul achiziţiilor publice, al urmăririi penale şi al luptei împotriva corupţiei. Aceste măsuri includ suspendarea angajamentelor bugetare pentru trei programe operaţionale de coeziune. Măsurile adoptate în decizia de punere în aplicare au un caracter temporar, ele pot fi ridicate de către Consiliu la propunerea Comisiei, fără ca ţara să fie privată de finanţarea UE, cu condiţia ca situaţia să fie complet remediată în termen de doi ani – precizează comunicatul.
FORRÁS: MTI
(Nethuszár)