Ungaria este onorată să deţină preşedinţia Adunării Generale a ONU
2022. 06. 08. 18:27:34
Ungaria este onorată să deţină preşedinţia Adunării Generale a ONU, a declarat Csaba Kőrösi, preşedintele ales pentru a ocupa această funcţie, marţi, într-o declaraţie dată ştirilor de pe postul public de televiziune M1 din Ungaria.
Marţi după-amiază, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a informat agenţia ungară de presă MTI că în cadrul celei de-a 77-a sale sesiuni, care a avut loc la New York, Adunarea Generală a ONU şi-a ales un nou preşedinte. Începând din luna septembrie, Csaba Kőrösi va fi preşedintele Adunării Generale a ONU, timp de un an.
Csaba Kőrösi a declarat, pentru postul M1, că pentru el personal, poziţia reprezintă o mare onoare, dar şi o provocare. Adunarea Generală a ONU este cel mai înalt forum al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a cărui sarcină principală este să determine „în ce direcţie să se îndrepte lumea”. De aceea, acest mandat este deosebit de important, a adăugat Csaba Kőrösi. Criza actuală este atât de complexă, încât în ultimii patruzeci de ani nu a mai existat ceva similar, a subliniat acesta.
În ştirile postului M1 s-a spus că este de aşteptat ca noul preşedinte să joace un rol important în modelarea proceselor politice mondiale şi a celor de pe piaţa mondială. Între 2010 şi 2014, Csaba Kőrösi a condus Misiunea Permanentă a Ungariei pe lângă ONU la New York, aflându-se apoi la conducerea Direcţiei pentru Mediu şi Sustenabilitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale a Ungariei.
Sesiunea ordinară a Adunării Generale a ONU începe în luna septembrie a fiecărui an. Cu cel puţin trei luni înainte de începerea sesiunii ordinare, în cadrul ONU sunt aleşi preşedintele adunării generale, cei 21 de vicepreşedinţi şi preşedinţii celor şase comisii principale din cadrul adunării generale. În ultimul an, preşedintele Adunării Generale a ONU a fost Volkan Bozkir, din Turcia.
Atribuţiile preşedintelui Adunării Generale a ONU includ, printre altele, deschiderea, închiderea şi conducerea şedinţelor adunării generale. Preşedintele face propuneri pentru subiectul dezbaterii generale din septembrie, respectiv poate convoca şi întâlniri tematice informale în cadrul cărora există posibilitatea audierii unor experţi, a discutării unor noi subiecte şi a analizării unor probleme controversate. În baza unor hotărâri separate ale adunării generale, acesta poate convoca şi prezida şi reuniuni la nivel înalt (la nivel de şefi de stat şi de guvern sau la nivel de miniştri).
Până acum, în istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite, o preşedinţie maghiară a Adunării Generale a ONU a mai avut loc în 1982-83, atunci când funcţia a fost ocupată de Imre Hollai, adjunct al ministrului de externe al Ungariei.
FORRÁS: MTI
(Nethuszár)