Ungaria pune în aplicare planul de acţiune pentru relansarea economiei
2021. 02. 04. 18:03:43
În cadrul planului de acţiune pentru relansarea economiei, guvernul a hotărât introducerea unei noi construcţii de credit pentru întreprinderile mici şi mijlocii aflate în situaţie dificilă din cauza epidemiei de coronavirus – a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán joi, la deschiderea anului economic organizată de Camera de Comerţi şi Industrie a Ungariei (MKIK). Aceştia pot împrumuta un credit scutit de dobândă de până la 10 milioane forinţi (28 105 euro) pe o perioadă de 10 ani, al cărui rambursare trebuie începută doar după 3 ani.
Premierul a explicat: înaintea epidemiei, economia ungară a atins recorduri, însă criza cauzată de pandemia de coronavirus – cu toate că nu a putut s-o pună la pământ – i-a dat economiei „o mare lovitură la stomac” şi a venit vremea defensivei. Prim-ministrul a făcut un bilanţ al planului de acţiune pentru protecţia economiei deja încheiat, care – a spus – şi-a atins scopul, menţinerea locurilor de muncă, dat fiind că, în decembrie 2020, efectivul forţei de muncă a fost identic cu cel dinaintea epidemiei, din decembrie 2019. Numărul celor încadraţi în muncă în Ungaria a atins din nou cifra de 4,5 milioane – a subliniat, adăugând că rata şomajului în Ungaria este a 3-a cea mai redusă în UE.
Dintre instrumentele planului de acţiune pentru protecţia economiei, premierul a prezentat moratoriul privind amânarea ratelor de credite – datorită căruia familiile şi întreprinzătorii au rămas cu 3000 miliarde de forinţi (8,43 miliarde euro) în plus – şi sprijinul acordat pentru salarii în sectoarele aflate în dificultate. El a precizat că aceste sectoare au fost scutite de plata taxei de contribuţie socială şi de jumătate din impozitul profesional, în plus, 1434 întreprinderi din Ungaria au beneficiat de sprijin pentru investiţii, prin care au fost păstrate 280 000 de locuri de muncă şi au fost create câteva zeci de mii noi.
Potrivit premierului, guvernul a rezistat tentaţiei de a trece – pe perioada crizei – la un regim economic bazat pe ajutoare. În expunerea sa, prim-ministrul a considerat că sistemul de restricţii impus din cauza epidemiei de coronavirus este stabil. În timp ce în Europa de Vest gestionarea crizei constă din relaxări şi restricţii periodice – care poate costa viaţa a mai multe sute de oameni -, sistemul ungar este construit din luna noiembrie, conform consultării naţionale din vară, pe restricţiile elaborate de comun acord – a spus premierul.
El a anunţat lansarea unei noi consultări naţionale la mijlocul lunii februarie, de data aceasta online, despre chestiuni legate de relaxare. „Noua perioadă economică va începe cu administrarea vaccinului la scară largă” – a declarat Viktor Orbán, repetând că guvernul nu consideră vaccinul o problemă politică, „pentru noi este indiferent dacă pisica este neagră sau albă, numai să prindă şoareci”.
Premierul a afirmat: în urma consultării naţionale din februarie, guvernul „va putea lua decizii începând cu 1 martie, 1 aprilie sau 3 aprilie, de ziua Paştelui. Atunci viaţa noastră va fi cu siguranţă mai liberă decât acum, dacă vom respecta regulile în mod disciplinat.”
Cu privire la planul de acţiune de relansare a economiei, premierul a spus că acesta va fi realizat în trei etape, care corespund perioadelor 1 ianuarie – 1 aprilie, 1 aprilie – 1 iulie şi de la începutul lui iulie până în octombrie. Dintre măsurile deja aplicate, el a evidenţiat reducerea TVA pe construirea de locuinţe la 5%, creditul preferenţial de 6 milioane forinţi (16 863 euro) pentru renovarea locuinţelor – din care jumătate reprezintă un sprijin nerambursabil -, începerea reconstituirii celei de-a 13-a pensii, precum şi scutirea de impozitul pe venit al tinerilor sub 25 de ani, care va fi introdusă din 2022. În legătură cu construirea locuinţelor noi, a menţionat că obiectivul este realizarea a 40 000 de locuinţe pe an.
Privind a doua etapă a planului de relansare a economiei care va începe în aprilie, premierul a explicat: planul este concentrat asupra învăţământului superior, ministrul finanţelor, Mihály Varga a prevăzut o dezvoltare în valoare de 1500 miliarde forinţi (4,21 miliarde euro). Prim-ministrul speră totodată că suma va putea ajunge până la cifra de 2000 miliarde forinţi (5,62 miliarde euro), adăugând că „universităţile care vor să se transforme” vor putea face acest lucru până în 1 aprilie.
Etapa a treia va fi cea a marilor dezvoltări şi va începe în iulie, în esenţă fiind axată pe energia verde, pe construirea unei economii circulare şi pe digitalizarea completă a economiei – a relatat premierul. El a completat: în anumite chestiuni – privitoare la valorile de bază ale familiei şi la migraţie – Ungaria se va opune cu tărie Bruxelles-ului, în alte subiecte însă – cum ar fi economia verde sau digitalizarea – este cel mai puternic aliat al acestuia.
El a menţionat de asemenea că Ungaria vrea să păstreze poziţia importantă pe care o deţine în regiune în privinţa trecerii de la automobile tradiţionale la cele electrice. În plus, el şi-a exprimat expectativa privind regresului economiei ungare în anul 2020, apreciind că acesta va fi mai aproape de 5% decât de 6%.
În sfârşit, expunerea premierului a abordat şi evoluţia proporţiei proprietăţii ungare în economia internă: aceasta constituie astăzi 59% în sectorul energetic (faţă de 29% în 2010), 57% în sectorul bancar (40% în 2010), 55% în mass-media (34% în 2010). Totodată el a observat că în sectorul comerţului cu amănuntul schimbarea nu a reuşit, adăugând că se aşteaptă în viitor o proporţie peste 50% a proprietăţii ungare în sectorul informaţiei şi comunicării, în construcţii şi în producţia vehiculelor de cale ferată.
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!