Ungaria s-a conformat solicitărilor UE şi aşteaptă banii care i se cuvin
2023. 12. 05. 13:35:38
Ungaria a dat curs tuturor solicitărilor Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar maghiar, care sunt în interesul ţării şi care nu creează dificultăţi pentru cetăţenii săi, prin urmare, aşteaptă fondurile UE pe care este îndreptăţită să le primească, a declarat, luni, la Bruxelles, Bence Tuzson, ministrul Justiţiei de la Budapesta.
Deoarece Ungaria a îndeplinit toate solicitările UE, consideră încheiate discuţiile cu UE privind reforma judiciară, a explicat Bence Tuzson jurnaliştilor unguri, în timpul unei pauze din cadrul reuniunii miniştrilor justiţiei din statele membre ale UE.
„Am răspuns la toate întrebările şi am îndeplinit toate solicitările necesare pentru deblocarea fondurilor UE. Acum aşteptăm să vedem ce va decide Comisia UE în această privinţă şi aşteptăm ca fondurile UE să ajungă în Ungaria”, a declarat ministrul Justiţiei.
Acesta a precizat că Ungaria s-a conformat, „bineînţeles”, doar solicitărilor care nu au fost împotriva intereselor sale. De aici încolo, nu mai există alte întrebări, adică, în prezent, nu există nicio solicitare adresată Ungariei pe care aceasta să nu o fi îndeplinit 100%, a adăugat politicianul.
Bence Tuzson a declarat că prima şi cea mai importantă problemă pentru Ungaria este să îşi păstreze suveranitatea şi, din punct de vedere juridic, să îşi asigure competitivitatea. Pe lângă Ungaria, este importantă garantarea şi competitivitatea Uniunii Europene, deoarece atât America, cât şi China, au obţinut recent un avantaj în acest domeniu, ceea ce, până în anul 2030, ar putea duce la un decalaj serios pentru Europa, a precizat ministrul.
În contextul asigurării competitivităţii, politicianul de la Budapesta a menţionat Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR), despre care a afirmat că ar trebui analizat pentru a vedea dacă regulamentul nu impune o povară prea mare asupra întreprinderilor mici şi mijlocii.
În domeniul afacerilor, pentru Ungaria şi pentru Uniunea Europeană este un dezavantaj serios dacă marile companii de tehnologie ştiu mai multe despre oameni decât ştie o ţară despre proprii cetăţeni, a ridicat problema Bence Tuzson. Cooperarea dintre Ungaria şi Parchetul European a fost bună, dar ministrul ungar al Justiţiei a subliniat că este o chestiune de suveranitate cine are competenţe de investigare şi cine poate ordona investigaţii în Ungaria. Politicianul de la Budapesta a subliniat că ar însemna să piardă o parte semnificativă a suveranităţii sale dacă Ungaria ar ceda acest drept.
SURSA: MTI
(Nethuszár)