Universitatea Sapientia şi-a prezentat proiectele de cooperare internaţională
2022. 02. 09. 13:07:58
Facultatea clujeană a Universităţii Sapientia a prezentat trei proiecte de cooperare internaţională în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi.
Proiectul foRMAtion a fost prezentat de decanul Dezső Szenkovics, care a spus: competiţia pentru fondurile destinate cercetării şi inovării s-a intensificat, din partea universităţilor şi institutelor de cercetare există o cerere tot mai mare pentru profesionişti bine pregătiţi în managementul şi administrarea proiectelor de cercetare. În urma acestei constatări a luat naştere consorţiul internaţional al cărui scop este dezvoltarea unui modul de formare care poate fi uşor integrat în oferta oricărei universităţi. Sapientia a elaborat şi a dezvoltat modulul de formare în parteneriat cu Institutul de Cercetare „Hétfa” şi Universitatea „Corvinus” din Ungaria, precum cu universităţi şi institute de cercetare din Italia, Portugalia şi Slovenia. În cadrul universităţii, acest curs opţional de un an a fost ales de 18 studenţi, din care 10 l-au absolvit.
Dezső Szenkovics a declarat: materia de învăţământ se află în faza finalizării şi este disponibilă în limba engleză, universitatea doreşte să o traducă în limbile maghiară şi română şi o va oferi şi universităţilor din România. El a adăugat: scopul ar fi ca profesia de RMA (manager şi administrator de cercetare) să fie inclusă în registrul profesiilor din România, iar cheltuielile activităţii de RMA să poată fi decontate în sistemul de aplicaţii românesc. Decanul a afirmat: prin crearea acestei profesii, prin angajarea unor profesionişti calificaţi, cercetătorii ar putea scăpa de povara administrativă, iar munca de cercetare ar putea deveni mai eficientă.
În cadrul proiectului intitulat EUSecure, Sapientia colaborează cu Universitatea Naţională de Serviciu Public „Ludovika” din Budapesta şi cu universităţi italiene, portugheze şi greceşti, pentru a dezvolta materialul unui curs online care pregăteşte studenţii pentru provocările legate de securitate şi deciziile adecvate acestora. Managerul de proiect, Ferenc Török a relatat: modulul de formare va aborda riscuri de securitate precum migraţia, securitatea cibernetică, reţelele sociale şi difuzarea de ştiri false, precum şi sănătatea publică şi siguranţa alimentară. Tibor Toró, sociolog şi manager de proiect, a prezentat programul Listen, care promovează autoafirmarea lingvistică a vorbitorilor de limbi minoritare. După cum a spus, la program colaborează institute catalane, frizone, galeze şi italiene, în vederea dezvoltării unei metodologii de formare care să-i înveţe pe vorbitorii limbilor minoritare să-şi folosească cu curaj limba maternă în multe domenii ale vieţii.
Sociologul a atras atenţia asupra unui fenomen des întâlnit în Cluj-Napoca, unde maghiarii vorbesc între ei în româneşte în magazine sau în administraţie, deoarece nu ştiu că interlocutorul este şi el maghiar. Experţii de la Sapientia au inclus în program crearea unor animaţii care rezumă cunoştinţele oferite de cursul online. Prima animaţie de un minut şi jumătate – care încurajează vorbirea în limba maternă – a fost prezentată de Réka Kassay în cadrul conferinţei de presă. Pentru realizarea acestor trei proiecte, Sapientia a obţinut finanţare din programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!