Va fi pace dacă la Bruxelles va fi schimbare
2024. 02. 02. 15:31:45
În Ucraina va fi pace dacă la Bruxelles va avea loc o schimbare – a declarat vineri prim–ministrul ungar în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth. Orbán a apreciat că negocierile purtate la summit–ul de joi al Uniunii Europene au avut succes. El a declarat: Ungaria nu va trimite nici în continuare arme în Ucraina, ea va contribui la prevenirea colapsului statului ucrainean ajuns în faliment.
Viktor Orbán a considerat pacea ca o problemă cheie a războiului ruso–ucrainean, dar a menţionat: „nu stăm bine în această privinţă, deoarece Bruxelles–ul arde în febra războiului”, liderii europeni argumentează conform logicii războinice.
În opinia Ungariei, la Bruxelles totul ar trebui să se concentreze asupra păcii şi ar trebui depuse eforturi pentru a se ajunge cât mai repede la încetarea focului şi pe urmă la tratative de pace. El a spus: au trecut doi ani de război, atât ucrainenii, cât şi occidentalii au avut tot felul de speranţe care nu s–au realizat. Războiul rămână deschis, sute de mii de oameni au murit şi „pe linia frontului se desfăşoară practic un măcel”, în condiţii ca în primul şi al doilea război mondial.
Cele 50 de miliarde de euro aprobate joi pentru Ucraina nu vor fi cheltuite pe arme, ci pe funcţionarea statului ucrainean – a adăugat premierul –, în fond, economia ucraineană s–a prăbuşit, este pusă pe „pe respiraţie artificială”, dacă americanii şi UE nu trimit bani, „prăvălia va trebui închisă”, ceea ce înseamnă că nu vor fi pensii, nici salarii, nici spitale, nu va fi nimic.
Viktor Orbán a declarat: Ungaria ar fi dorit ca UE să trimită bani în favoarea păcii, dar acest lucru nu a fost posibil, deoarece occidentalii continuă să creadă că timpul este de partea lor. Cu cât războiul va dura mai mult, cred ei, cu atât mai mult se va îmbunătăţi situaţia militară a Ucrainei – a adăugat el. Premierul a spus: „Eu cred că adevărat este contrariul. Cred că timpul este de partea ruşilor şi, cu cât războiul se va prelungi, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi nici raportul de forţe nu se va schimba în favoarea Ucrainei. Atunci, de ce continuăm războiul?” Decizia aparţine ucrainenilor, este vorba de ţara lor, iar ei vor să continue să lupte – a spus el, subliniind că Ungaria nu trimite arme ucrainenilor.
El a spus că pentru Ungaria a existat riscul că, în cazul dezacordului între statele membre UE, celelalte 26 de state membre vor cădea de acord asupra banilor necesari pentru funcţionarea statului ucrainean, „ne vor lua banii, banii care ni se cuvin, trimiţându–i în Ucraina”. Viktor Orbán a considerat că summit–ul UE şi negocierile prealabile au fost un succes, deoarece s–a putut ajunge la un acord cu „cei mari” că nu se poate întâmpla ca banii să fie reţinuţi, prin urmare Ungaria şi–a asumat participarea la trimiterea banilor necesari pentru funcţionarea statului ucrainean, însă nu va trimite arme, iar banii care îi revin Ungariei continuă să fie trimişi în Ungaria. Banii noştri nu vor ajunge în Ucraina – a precizat el.
El a menţionat: după un timp, a observat că la Bruxelles se vorbeşte despre „războiul nostru”, că „ucrainenii luptă pentru noi”, ceea ce este complet eronat; în presa germană există o atmosferă de război mondial. Este evident că ruşii nu pot învinge nici măcar Ucraina pe moment, cum s–ar putea opune întregii NATO? – a pus întrebarea premierul. El a adăugat că se argumentează în mod absurd, le este greu să recunoască greşeala deciziei iniţiale şi nevoia schimbării. În opinia sa, vocea ţărilor cu legături mai strânse cu SUA devine tot mai puternică în UE, ceea ce îl determină să concluzioneze că presiunea americană creşte şi ea în unele ţări. Punctele de vedere europene şi americane se amestecă şi are deseori impresia – a spus premierul – că unele decizii de la Bruxelles urmăresc interesele americane, nu cele europene.
El a declarat: un lucru este sigur, va fi pace dacă la Bruxelles va fi schimbare.
Premierul a mai evidenţiat faptul că în decembrie au fost obţinuţi banii ce îi revin Ungariei, iar acum au reuşit să asigure ca plata fondurilor să nu fie oprită, banii să nu fie trimişi Ucrainei. Aş fi foarte surprins dacă acest acord nu ar fi îndeplinit – a spus el.
Vorbind despre demonstraţiile fermierilor, Viktor Orbán a considerat o nedreptate faţă de fermierii europeni faptul că Bruxelles–ul stabileşte reguli care scumpesc din ce în ce mai mult producţia, permiţând totodată importul în Europa a produselor agricole din ţări care nu aplică aceleaşi reguli. Premierul a declarat: produsele agricole ucrainene nu ar trebui să fie admise pe piaţa europeană aşa cum sunt acum, ar fi mai bine să nu fie admise deloc.
Fermierii protestează pentru că simt distanţa imensă dintre ei şi factorii de decizie de la Bruxelles şi că altfel nu pot să–şi facă auzită vocea, „trebuie să se adune în pieţe, să apese pe claxon şi să se ciocnească cu poliţia”. El a spus că a existat o mare dezbatere pe această temă la summit–ul prim–miniştrilor, unii dintre ei au cerut furioşi ca comisia să pună capăt acestor măsuri. Viktor Orbán a precizat că s–a întâlnit la Bruxelles cu fermieri protestatari, care au cerut ca polonezii, slovacii şi ungurii să blocheze, să oprească transporturile ucrainene la graniţele Europei, „dacă cei de la Bruxelles au ieşit din minţi”. El a subliniat: există sentimentul, nu fără motiv, că Bruxelles–ul reprezintă adesea interesele altora şi nu pe cele ale europenilor.
În consecinţă, Viktor Orbán a avertizat asupra pericolului „deficitului de democraţie”: dacă distanţa dintre alegători şi conducători este prea mare, conducătorii vor fi alungaţi, iar ungurii vor putea contribui şi ei, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
Viktor Orbán a abordat şi relaţiile ucraineano–ungare pe marginea întâlnirilor desfăşurate la începutul săptămânii, la Ujhorod, între ministrului afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, şi omologul său ucrainean, precum şi şeful biroului prezidenţial. După întâlnire, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba a declarat: atât omologul său ungar, cât şi premierul Ungariei sunt de partea ungurilor şi nu a ruşilor. Ca răspuns, Viktor Orbán a subliniat: nu este interesat de opinia ucrainenilor în această privinţă, deoarece Ungaria este o ţară suverană. „Nu avem nevoie de sigiliul cuşer al ucrainenilor” – a precizat el.
Bineînţeles, Ungaria aparţine ungurilor, iar guvernul ungar reprezintă interesele ungurilor, ducând o politică externă faţă de Ucraina, faţă de ruşi, ca şi faţă de America şi Bruxelles – a subliniat premierul. El şi–a exprimat totodată speranţa că, în viitor, cooperarea cu Ucraina va fi mai bună decât în trecut, chiar dacă distanţa între cele două ţări este acum foarte mare în multe privinţe. Nu vrem să ne amestecăm în război, deoarece dacă Ucraina decide să îşi asume toate costurile acestuia, are dreptul să o facă – a spus el, adăugând: în mod evident, Ungaria nu poate fi obligată să susţină lupta ucrainenilor.
El a reamintit că Ungaria îi ajută în privinţa păcii, desfăşurând cea mai amplă operaţiune umanitară: am asigurat pentru peste un milion de oameni intrarea în ţară şi şederea sau tranzitul, în Ungaria trăiesc zeci de mii de ucraineni care primesc de lucru de la unguri, în şcolile Ungariei sunt mii de copii ucraineni. Totodată el a subliniat şi faptul că 150 000 de maghiari autohtoni de pe teritoriul Ucrainei de astăzi trăiesc, lipsiţi de drepturi, într–o situaţie care aminteşte de vechile vremuri comuniste: li se refuză utilizarea deplină a limbii materne şi suferă dezavantaje pentru că sunt maghiari. Până în 2015 situaţia a fost altfel, iar ucrainenii promit acum să o restabilească. Ungurul însă spune: „Voi crede când voi vedea” – a punctat premierul.
El a considerat că există mai multe şanse de schimbare după summit–ul UE de luni, însă şansele trebuie exploatate. Interesul Ungariei este ca între ucraineni şi unguri să existe un dialog permanent despre probleme – a declarat Viktor Orbán.
SURSA: MTI
(Nethuszár)