Vicepremierul maghiar: Consolidarea axei nord-sud este în interesul strategic al Ungariei şi României
2019. 11. 28. 14:35:04
Este în interesul strategic al Ungariei şi României ca axa nord-sud să fie consolidată, ca în apropierea frontierelor să se construiască autostrăzi, ca legăturile feroviare să fie asigurate şi ca întreprinderile mixte româno-maghiare să aibă acces şi pe pieţele din ţări terţe, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjén, luni, la Békéscsaba, la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK).
Zsolt Semjén a explicat: construirea autostrăzii Békéscsaba-Arad-Timişoara şi Debrecen-Oradea este de o importanţă crucială. În Uniunea Europeană, pe autostradă se poate ajunge, deja, de la Záhony la Gibraltar; cel puţin la fel de importantă ar fi şi axa nord-sud, care leagă Marea Baltică şi Marea Neagră şi care ar aduce avantaje, în egală măsură, pentru Ungaria, România, Slovacia şi Polonia, a adăugat oficialul ungar.
Zsolt Semjén a spus că este important că în cei 20 de ani, de când există secţia româno-maghiară, au fost înfiinţate mai multe companii comune, dar pe lângă faptul că cele două ţări sunt prezente pe piaţa celuilalt, este nevoie şi de consolidarea accesului societăţilor pe pieţele din ţări terţe. În opinia vicepremierului Ungariei, între relaţiile economice şi politice bune există o interacţiune strânsă, care consolidează prietenia dintre state şi a locuitorilor acestora.
Secţia Româno-Maghiară a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK) a fost înfiinţată în vara anului 1999, la Békéscsaba, cu scopul de a consolida relaţiile economice din zona graniţei. Tivadar Orosz, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés (BMKIK), şeful secţiei româno-maghiare, a declarat că acum există contacte cu toate regiunile din România, se desfăşoară mai multe proiecte transfrontaliere, printre altele, în domeniul ocupării forţei de muncă. A menţionat, ca exemplu, faptul că au oferit sprijin în realizarea unei expoziţii în judeţul Arad, că a fost înfiinţat un centru de afaceri româno-maghiar şi că există o cooperare şi cu o fundaţie ecleziastică din Oradea.
Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a declarat, în cadrul evenimentului, că în România sunt prezente aproape 14 000 de companii aflate în proprietate maghiară totală sau parţială, capitalul social al acestora ridicându-se la 1,4 miliarde de euro.
Valoarea schmbului comercial dintre cele două state se apropie de suma de 8 miliarde de euro, chiar şi criza din 2008 a afectat doar minim relaţiile comerciale. Ambasadorul a reamintit că partea maghiară doreşte construirea unor drumuri transfrontaliere de trafic uşor, deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei şi a propus analizarea realizării unei linii feroviare de mare viteză între Budapesta şi Cluj-Napoca
(MTI)