Viktor Orbán: Doar energia electrică produsă prin centrale nucleare poate satisface cerinţele de sustenabilitate şi securitate
2024. 03. 22. 12:10:12
Energia electrică produsă prin centrale nucleare poate răspunde nevoii de generare de cantităţi mari de energie electrică la preţuri reduse, în condiţii de siguranţă, sustenabilitate şi respectând criteriile de mediu, a declarat prim–ministrul Ungariei, Viktor Orbán, la primul summit al Alianţei Nucleare Europene, care a avut loc, joi, la Bruxelles.
În discursul său, Viktor Orbán a subliniat că provocările viitoare evidenţiază importanţa unei aprovizionări sigure cu energie. „Întrebarea este evidentă: cum putem genera cantităţi mari de energie electrică într–un mod ieftin, sigur, durabil şi ecologic? Răspunsul este evident: numai energia electrică produsă prin centrale nucleare poate îndeplini aceste cerinţe”, a declarat premierul.
Acesta a declarat că Ungaria foloseşte energia nucleară de aproximativ cinci decenii, asigurând securitatea aprovizionării cu energie a ţării. Aproximativ jumătate din energia electrică a Ungariei este produsă de centralele nucleare şi acoperă aproximativ o treime din necesarul de energie electrică a ţării. Pe baza acestei experienţe, Ungaria a decis nu doar să îşi menţină capacitatea existentă, ci şi să investească şi mai mult în energia nucleară şi să crească ponderea acesteia în aprovizionarea naţională cu energie electrică cu 70 %. Potrivit afirmaţiei sale, la începutul deceniului următor, o capacitate de 2 400 de megawaţi va fi conectată la reţea.
„Acest lucru ne va permite să evităm importul anual a 3,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi va contribui la reducerea cu 17 milioane de tone a emisiilor anuale de dioxid de carbon în Ungaria. Acestea reprezintă de cinci ori emisiile întregului sector al transporturilor din Ungaria şi de trei ori cantitatea pe care pădurile din Ungaria o pot descompune”, a declarat prim–ministrul. Acesta a afirmat: „Ne bucurăm să constatăm” că, indiferent de dificultăţile geopolitice, continuă să existe o cooperare internaţională profesională şi ştiinţifică extinsă în domeniul energiei nucleare, în timp ce, în ultimul an, Rusia a devenit furnizorul numărul unu de uraniu pentru Statele Unite, iar o serie de subcontractori americani, germani, francezi, suedezi, elveţieni şi chiar austrieci lucrează cu antreprenori ruşi „la proiectul nostru de extindere nucleară”. „Este în interesul nostru, al tuturor, să împiedicăm ca energia nucleară să fie ţinută ostatică a conflictelor geopolitice, a ipocriziei şi a disputelor ideologice”, a declarat şeful executivului de la Budapesta.
SURSA: MTI
(Nethuszár)