Viktor Orbán: fără Turcia, fluxul de migranţi nu poate fi oprit
2019. 11. 12. 17:10:19
Fluxul de milioane de migranţi care se îndreaptă către Ungaria şi Europa nu poate fi oprit fără Turcia, însă opoziţia nu poate înţelege asta, nu vrea să înţeleagă asta, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, la emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!”, de pe postul public de radio Kossuth, după întrevederea avută, în urmă cu o zi, la Budapesta, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Prim-ministrul a spus: forţele pro-migraţie au interesul de a-l înlătura pe preşedintele Erdogan din fotoliul său, întrucât dacă în Turcia nu există putere, echilibru, securitate, previzibilitate, ordine, Ankara nu va putea opri migraţia, iar „visul forţelor pro-imigraţie” va deveni realitate şi în Europa vor sosi milioane de migranţi în Europa. George Soros a şi menţionat acest lucru în „faimosul său plan”, că Europa are nevoie de un milion de migranţi pe an, a adăugat Orbán.
Însă atâta timp cât preşedintele Turciei este Erdogan, iar Europa poate cădea la acord cu acesta, astfel încât să nu le deschidă migranţilor poarta către Europa, ci către Siria, „noi suntem în siguranţă”, a spus şeful guvernului de la Budapesta. În ceea ce priveşte problema kurzilor, Orbán a menţionat că Ungaria oferă un sprijin financiar şi militar semnificativ kurzilor care trăiesc în Irak.
Despre faptul că, zilele acestea, Budapesta a primit atât vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, cât şi al ministrului german de externe Heiko Maas, Orbán a spus: Ungaria se află în triunghiul Berlin-Moscova-Istanbul, iar guvernele maghiare au interesul ca aceste trei mari puteri să fie interesaţi ca naţiunea maghiară să fie una de succes. Este necesar ca în baza respectului reciproc să se identifice interesele reciproce, iar relaţiile dintre state trebuie construite în aşa fel, încât ambele părţi să simtă că cealaltă parte nu îi ameninţă securitatea, a adăugat Orbán.
În opinia premierului ungar, opinia publică maghiară este mai degrabă în favoarea politicii externe pe bază naţională, care spune să „avem curajul de a fi maghiari”, să acţionăm în interesul Ungariei. Contrar politicii externe anterioare, bazată pe senzaţia de inferioritate, cea de acum se află într-o concordanţă mai mare cu instinctele maghiarilor, a explicat Viktor Orbán.
Despre maghiarii din Ucraina Subcarpatică, premierul a declarat: este vorba despre o comunitate lăsată de izbelişte, aflată într-o situaţie dificilă, care se bazează, pe bună dreptate, pe sprijinul guvernului ungar. Orbán a menţionat că Ucraina a semnat cu NATO un contract potrivit căruia doreşte să se apropie de alianţa aceasta militară, iar în acest document s-a angajat să nu reducă drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul statului. Însă ucrainenii nu fac acest lucru, iar aceasta nu mai este doar o problemă maghiară; vorbim, aici, despre puterea internă a NATO, astfel că, atunci când este vorba despre această problemă, guvernul maghiar susţine şi puterea de coeziune a NATO, a explicat Orbán. Premierul şi-a exprimat, totodată, speranţa că politica noului preşedinte ucrainean, Volodymyr Zelensky nu va fi una anti-maghiară.
În ceea ce priveşte faptul că preşedintele partidului maghiar Momentum, András Fekete-Győr nu susţine candidatul maghiar la alegerile prezidenţiale din România, ci susţine candidatul român al liberalilor (Dan Barna – n. red.), premierul ungar a spus: aceasta este gândirea Alianţei Democraţilor Liberi (SZDSZ) din Ungaria , politica externă bazată pe o viziune internaţională, cosmopolită asupra vieţii. În schimb, „gândirea noastră este diferită, noi ne bazăm pe un spirit naţional”, a punctat prim-ministrul.
Despre bugetul UE pentru următorii şapte ani, Viktor Orbán a spus că, din punctul de vedere al Ungariei, pot fi lansate noi politici, dar nu în detrimentul celor vechi, care ar trebui păstrate. De altfel, premierul se aşteaptă ca următorul buget al UE să ia naştere în timpul preşedinţiei germane a Uniunii Europene, în cea de-a doua jumătate a anului 2020.
Sursa: MTI
(Nethuszár)