Viktor Orbán: Întrebarea decisivă este: cine este pentru pace şi cine pentru război
2024. 03. 22. 18:48:55
Bruxelles–ul se află într–o spirală de război, iar întrebarea decisivă în alegerile pentru Parlamentul European va fi: cine este pentru pace şi cine pentru război – a declarat vineri premierul Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” al postului public de radio Kossuth. Într–un interviu acordat la Centrul Mass–Media din Bruxelles, prim–ministrul a mai spus că Bruxelles–ul este de fapt prizonierul reţelei lui George Soros.
În legătură cu alegerile europarlamentare din iunie, Viktor Orbán a spus: până acum s–a reflectat asupra luptelor politice europene în categoriile tradiţionale de dreapta şi stânga, de forţe globaliste sau pro–suveranitate, acum însă s–a deschis o nouă dimensiune: întrebarea decisivă nu va fi apartenenţa la un partid, ci poziţia pro–pace sau pro–război. Ar fi bine ca alegătorii din Ungaria şi din alte ţări europene să trimită în Parlamentul European mai mulţi politicieni pro–pace şi mai puţini politicieni pro–război, a declarat Viktor Orbán.
Premierul a subliniat: la Bruxelles „există o atmosferă războinică, o retorică războinică şi o logică războinică”. Liderii vorbesc ca şi cum ar purta propriul război împotriva Rusiei, şi nu ca noi [ungurii] care, deşi „nu putem fi indiferenţi faţă o asemenea tragedie umană”, nu suntem parte beligerantă.
Bruxelles–ului îi lipseşte cu desăvârşire detaşarea necesară pentru a rămâne calm. Bruxelles–ul îşi duce propriul război împotriva Rusiei, alături de Ucraina. „Ei sunt în război şi spun că Rusia trebuie învinsă, iar pentru a realiza acest lucru îşi asumă tot mai mult” – a adăugat Viktor Orbán. El a reamintit: mai întâi au vrut să trimită în Ucraina doar căşti, apoi arme care provoacă moarte, moartea a tot mai mulţi oameni, apoi tancuri şi avioane, iar acum la Bruxelles se vorbeşte despre necesitatea de a avea militari vest–europeni pe teritoriul ucrainean. Încă nu se ştie exact unde, cu ce armament şi în ce scop ar trebui să fie staţionaţi militarii, dar pregătirile au început – a spus premierul, menţionând că trebuie să fim precauţi, „să nu ne absoarbă şi pe noi” această psihoză şi „să nu ne pierdem capacitatea de a ne orienta în funcţie de interesele naţionale ungare înţelese corect”.
El a subliniat că este pentru o dispută rezonabilă, însă „trebuie cumva să menţinem a poziţie fermă” şi să pledăm pentru încetarea focului, pentru tratative de pace, altfel „vom fi forţaţi să participăm”. Premierul a avertizat: Primul Război Mondial a început de asemenea cu un conflict local, care s–a dezvoltat doar treptat, amplificându–se, aşa cum şi războiul ruso–ucrainean a fost o problemă locală, „undeva în periferia Doneţkului”, dar acum am ajuns deja la implicarea ţărilor NATO la nivel militar. Orbán a mai spus că Bruxelles–ul este de fapt prizonierul reţelei lui George Soros, că reţeaua Soros s–a integrat în instituţiile europene în aşa măsură încât primeşte finanţare de la instituţii europene.
Viktor Orbán a vorbit şi despre problema cerealelor ucrainene şi a subliniat că Ungaria nu sprijină izolarea, ci comerţul, investiţiile şi cooperarea economică, însă acum se opune importului de cereale ucrainene în Europa. Premierul a justificat acest lucru prin faptul că UE trasează nişte reguli extrem de birocratice şi stricte pentru fermierii europeni, în timp ce în Ucraina nu există astfel de reguli, iar acest lucru reprezintă un avantaj competitiv uriaş pentru ucraineni.
Şeful guvernului de la Budapesta a amintit că până acum, fermierii maghiari au putut să îşi vândă mare parte din recolte în Europa de Vest. Există şase sau şapte ţări în Europa care produc mai multe alimente decât consumă; este vorba despre problema acestor şase sau şapte ţări, printre care se află şi Ungaria, a explicat Orbán. Premierul a adăugat că acum, pe piaţă intră produsul ucrainean ieftin, astfel că clientul din Europa de Vest cumpără produsul ucrainean mai ieftin, nu produsul maghiar. Facem eforturi uriaşe pentru a vedea cum putem stoca aceste provizii până la recolta de anul viitor, a subliniat Viktor Orbán. Cu toate acestea, cei de la Bruxelles „sunt surzi” la această problemă, se află în febra războiului, Ucraina este mai importantă pentru ei decât fermierii europeni.
Ar fi mult mai logic ca cerealelor din Ucraina să nu li se permită intrarea, sau dacă am aplica aceleaşi reguli uşoare pentru fermierii noştri, ca pentru fermierii ucraineni, a sugerat premierul ungar. Viktor Orbán a vorbit şi despre faptul că Uniunea Europeană a fost creată pentru că ne doream pace şi prosperitate, în schimb, acum avem parte de „război şi trai prost”.
SURSA: MTI
(Nethuszár)