Viktor Orbán: să plătească cei care distrug clima!
2020. 01. 06. 10:41:47
Preţul luptei împotriva schimbărilor climatice va trebui să fie plătit de cei care distrug clima, a declarat prim-ministrul Viktor Orbán într-un interviu acordat cotidianului budapestan „Magyar Nemzet”, publicat marţi, cu ocazia Crăciunului.
Premierul ungar a subliniat că, în cea mai mare măsură, responsabilii crizei climatice sunt cele mai mari şi cele mai bogate state, respectiv cele mai mari companii multinaţionale din lume. „În primul rând ei trebuie să plătească factura, nu ţările mai sărace” – a afirmat premierul, adăugând că „nu putem accepta o creştere a preţului energiei şi al produselor alimentare din motivele luptei împotriva schimbărilor climatice, iar ei să taxeze din nou familiile maghiare”.
Viktor Orbán a subliniat că subvenţiile oferite familiilor „reprezintă cheia supravieţuirii noastre, deoarece naţiunea care nu este capabilă să se menţină biologic nu poate (…) să-şi păstreze comunitatea culturală, spirituală şi va dispărea (…)”. Acesta a adăugat că aproximativ 500 000 de persoane au ajuns în posesia unei locuinţe cu sprijin guvernamental. În perioada 2011 – 2019, un total de 2 250 de miliarde de forinţi (6,79 miliarde euro) au ajuns la familiile din Ungaria. „Din acest motiv, avem un impozit eşalonat pe venitul familial, un sistem extins de construire de locuinţe, tot din acest motiv susţinem ca părinţii să poată lucra de acasă ca să stea lângă copil, construim grădiniţe, creşe, facem ca manualele şcolare să fie gratuite şi subvenţionăm mesele elevilor nevoiaşi”, a enumerat prim-ministrul ungar.
Premierul a declarat că una din primele condiţii pentru noi măsuri de protecţie a familiei este menţinerea economiei pe o traiectorie de creştere puternică. „Economia ungară are astăzi performanţe din ce în ce mai bune, dar acest nivel nu este suficient pentru noi măsuri de susţinere a familiilor”, a precizat acesta. La întrebarea dacă guvernul nu se teme de o criză economică, Viktor Orban a declarat că „toţi oamenii inteligenţi ştiu” că 2020 va fi un an dificil pentru Europa. În opinia acestuia, la Bruxelles, au fost făcute două greşeli importante: prima, permiterea întrării imigranţilor, iar a doua este deteriorarea politicii economice europene.
Competitivitatea Uniunii Europene (UE) se deteriorează constant, performanţa zonei euro încetineşte, astfel, motorul creşterii economice a devenit acum Europa Centrală. Prim-ministrul ungar a declarat că cea mai importantă sarcină este protejarea rezultatelor economiei ungare obţinute până acum, care va necesita un plan cuprinzător de protecţie economică. Este nevoie de cunoştinţe şi tehnologie, respectiv de ramuri ale industriei care, dincolo de locuri de muncă, să poată genera profituri mari pe termen lung. Din acest motiv este important ca marile companii internaţionale să-şi mute industria auto a viitorului, producţia de maşini electrice, într-o măsură cât mai mare, în Ungaria, a declarat premierul ungar.
Imigraţia a fost evidenţiată de către Viktor Orbán drept cea mai importantă problemă a Europei, care defineşte „nu doar astăzi, anul acesta sau în cel care vine, ci zeci de ani de acum încolo”, politica europeană şi sistemul de relaţii între statele europene. În ţările occidentale în care au fost admişi imigranţii, populaţia musulmană creşte an de an, iar cea creştină este în scădere.
„Este un proces care ar fi greu de oprit, chiar dacă ar exista o astfel de intenţie. Dar nu există”, a semnalat Viktor Orbán. Potrivit acestuia, ţările care acceptă imigranţi nu acceptă faptul că Ungaria nu doreşte să meargă pe această cale şi, prin urmare, se află sub presiune din ce în ce mai mare. Presiunea migraţionistă „după natura ei oscilantă” este acum, din nou, în creştere. Nu numai experienţa militarilor şi a poliţiştilor care păzesc frontiera Ungariei, ci şi serviciile de informaţii ale UE confirmă asta, a declarat premierul Ungariei.
Cu privire la noua componenţă a Comisiei Europene, prim-ministrul ungar a menţionat că Ungaria susţine şi încearcă să coopereze cu toate instituţiile europene. „Dar pentru noi, Ungaria este primordială. Prin urmare, nu ne este teamă de dispute”, a precizat acesta.La întrebarea privind eradicarea sărăciei, Viktor Orbán a răspuns: în sfârşit, „vin primele rezultate serioase”. Din 2010, numărul persoanelor care se confruntă cu lipsuri materiale severe a scăzut la o treime; este adevărat că „există încă sute de mii, dar văd şi cum vom progresa pas cu pas.”
(MTI)