Viktor Orbán: Ungaria stă de partea Ungariei
2022. 03. 28. 13:29:52
În războiul ruso-ucrainean, Ungaria este de partea Ungariei. Îi ajută pe cei aflaţi în necaz, dar vrea să afirme şi să protejeze propriile interese naţionale, a spus premierul ungar Viktor Orbán într-o declaraţie dată presei publice maghiare după summit-ul UE şi NATO de la Bruxelles.
Prim-ministrul a subliniat: Ungaria trebuie să susţină propriile interese naţionale iar şi iar, la fiecare întâlnire internaţională. „De aceea nu este indiferent ce fel de guvern are Ungaria: un guvern care susţine interesele naţionale sau unul care doreşte să joace un rol subordonat alături de ţările mari sau alte ţări care îi impun pe moment autoritatea lor”, a spus premierul.
El a evaluat situaţia actuală astfel: unele ţări spun că sunt şi ele implicate cumva în acest război. Ungurii, în schimb, spun că în vecinătatea lor se desfăşoară un război ruso-ucrainean, nu putem fi indiferenţi, pentru că sunt milioane de oameni care suferă şi se află în necaz. Pe lângă aceasta mai sunt şi interesele Ungariei, pe care un război într-o ţară vecină le poate pune oricând în pericol.
Orbán a subliniat că unele ţări doresc ca NATO sau UE să se implice într-o oarecare măsură, sau chiar în mare măsură, în acest conflict, pe când alte ţări, precum Ungaria, doresc să rămână neimplicate. În opinia premierului, la summit-ul NATO a reieşit clar că poziţia ungară are mai mulţi adepţi, de aceea NATO a şi declarat că nu face parte din acest război, nu vrea să participe, vrea să stea deoparte, prin urmare nu trimite arme sau soldaţi şi nici nu decide blocarea spaţiului aerian. Premierul a adăugat că dacă un stat membru vrea să facă mai mult pe propria răspundere, NATO nu îl va opri.
Evocând negocierile summit-ului UE privind sancţiunile economice, prim-ministrul a considerat că este de înţeles sugestia potrivit căreia dacă UE vrea să-i ajute pe ucraineni şi să fie pace cât mai curând, ruşii trebuie convinşi că nu merită să continue acest război. El crede că acest obiectiv este unul corect, deoarece este de acord că cel mai important lucru este astăzi pacea. Totodată a adăugat că pacea nu poate fi obţinută prin impunerea unor sancţiuni care „sunt mai dureroase pentru noi, decât pentru ruşi”. Dacă însă sancţiunile vor cuprinde şi domeniul energiei, economia maghiară va fi supusă unei presiuni insuportabile, în timp ce ruşii „probabil nici nu vor simte” efectul sancţiunii.
Ungaria a susţinut clar că extinderea sancţiunilor asupra domeniului energiei este un mijloc nepotrivit de a face paşi spre pace, ea poate fi obţinută prin alte metode, în principal prin negocieri diplomatice, a spus premierul. Viktor Orbán a subliniat că aceste propuneri apar la fiecare întâlnire internaţională, de aceea Ungaria trebuie să îşi susţină interesele naţionale de fiecare dată. El a apreciat că Polonia şi Ungaria au fost criticate anterior, acum însă se vorbeşte despre ele „pe un ton extrem de elogios”. Toată lumea vede povara enormă pe care o poartă poporul polonez şi cel maghiar, Polonia primind 2,5 milioane de refugiaţi, iar Ungaria peste 500 000.
Viktor Orbán a comentat şi nemulţumirea preşedintelui Ucrainei faţă de NATO şi de UE, care i s-a adresat personal şi a criticat prim-ministrul ungar. Premierul ungar a spus că Volodymyr Zelensky trebuie înţeles, într-o astfel de situaţie îşi doreşte ca întreaga lume să nu fie doar părtaşă la durere, să nu-i ajute doar pe refugiaţi, ci să accepte poziţia ucraineană şi să intervină imediat în conflict. În opinia sa, punctul de vedere al ucrainenilor este perfect de înţeles, ei vor ca NATO să intervină, să participe la luptele aeriene, să trimită arme. În acelaşi timp, „noi nu suntem ucraineni, nici ruşi, ci maghiari”, a precizat premierul. „La întrebarea care este poziţia Ungariei, răspunsul este că Ungaria stă de partea Ungariei”, a declarat şeful guvernului de la Budapesta.
Premierul a mai menţionat că Ungaria este membră NATO şi că NATO este unită şi puternică. „Chiar foarte puternică. Mult mai puternică decât Rusia”, a subliniat el. Vorbind despre preţurile la energie, Viktor Orbán a explicat că răspunsurile date la nivel naţional nu vor fi suficiente, este nevoie şi de un răspuns comun european. Unul dintre motivele creşterii preţurilor la energie, potrivit premierului, este politica „promovată la Bruxelles”, care „creşte în mod deliberat preţul energiei în mod constant”, considerând că creşterea preţurilor va reduce tot mai mult consumul şi astfel vom putea salva clima.
În consecinţă, el a cerut suspendarea „politicii de la Bruxelles, construită pe creşterea preţurilor la energie” pe durata războiului. În opinia sa nu poate fi penalizată energia provenită din cărbune, petrol sau gaze, pentru că „întrebare nu este azi ce se va întâmpla cu clima, ci mai degrabă ce se va întâmpla cu familiile noastre”, a declarat Viktor Orbán.
SURSA: MTI
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!