Ziua Culturii Maghiare: scriitorul maghiar István Szilágyi, distins cu un premiu pentru întreaga operă
2020. 01. 28. 12:47:57
Scriitorul maghiar István Szilágyi a fost distins cu un premiu pentru întreaga operă. Distincţia „Pentru Transilvania” a fost acordată de UDMR, de Fundaţia „Communitas” şi Fundaţia Academică „Kós Károly”, ambele înfiinţate de UDMR, la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare.
Valoarea premiului constă nu în cine îl acordă, ci este caracterizat de cei care l-au mai primit până acum, a spus Béla Markó, şeful Fundaţiei Academice „Kós Károly”. A reamintit că István Szilágyi este a cincea persoană care primeşte această distincţie pentru întreaga sa operă. Înaintea sa, premiul i-a mai revenit istoricului literar Lajos Kántor, istoricului Ákos Egyed, compozitorului Boldizsár Csíky şi istoricului literar Gyula Dávid.
Subiectul central al operelor lui István Szilágyi este păstrarea sufletului, a spus Zsolt Karácsonyi, redactor-şef al revistei „Helikon”. Scriitorul revine, iar şi iar, asupra unor întrebări care transcend vremurile şi vieţile oamenilor. A fost cea de-a opta oară când UDMR a acordat, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, premii unor personalităţi maghiare de seamă din Transilvania, din domeniul artelor spectacolului, literaturii şi artelor plastice.
Laudatio-ul regizorului de teatru Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, premiat în categoria artelor spectacolului, a fost rostit de către Hunor Kelemen. Preşedintele UDMR a spus: o particularitate a lui Tompa este aceea că spectacolele sale nu menajează spectatorul, ci îl îndeamnă la meditare asupra temei propuse. Se străduieşte, din răsputeri, să lase loc interpretării fiecăruia. Despre poetul Lázár László Lövétei, premiat în categoria literaturii, a vorbit Béla Markó. Poezia sa este una pe muchie de cuţit, în echilibru constant între patos şi ironie, a spus. Potrivit lui Markó, poeziile lui Lövétei „au fost aranjate de acelaşi Dumnezeu care ne-a condus aici”.
În laudatio-ul graficianului László Újvárossy, premiat în categoria artelor plastice, sculptorul Tibor Kolozsi a menţionat că Újvárossy a fost cel care a înfiinţat, la Universitatea Creştină „Partium”, singura secţie de arte plastice în limba maghiară care există în România. În cadrul discursului rostit înainte de începerea galei de decernare a premiilor care a avut loc la Cazinoul din Cluj-Napoca, Csilla Hegedüs, vicepreşedintele executiv al UDMR responsabil pentru cultură a spus: personalităţile de astăzi ale culturii duc vestea maghiarilor transilvăneni în întreaga lume şi „arată că suntem o comunitate vie”.
Cultura este, întotdeauna, reflecţia în oglindă a unei comunităţi, a spus Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului Ungar de Stat pentru Politici Naţionale. Devine una de înaltă calitate şi valoroasă atunci când consumatorii săi sunt, şi ei, exigenţi. În restul serii, actorul clujean Zsolt Bogdán a prezentat spectacolul său intitulat „Istoria limbii maghiare”, realizat în baza textelor lui Ferenc Bartis.
(MTI)