hirdetés
hirdetés
KarantéNETVIDEÓZSIDÓ ERDÉLY

76 éve! Négy dokumentumfilm + Saul fia a Nethuszáron (VIDEÓ)

Ma van a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja – 76 esztendővel ezelőtt, április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidók gettóba zárása, majd deportálása. Amikor azt mondjuk „magyarországi zsidók”, akkor még ma is hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy valaki másokat, tőlünk eltérő nyelvű, nem magyarokat vittek el közülünk. Mit közülünk? Sokan úgy tesznek, sokan úgy teszünk a mai napig, mintha tényleg nem közülünk vitték volna el őket, mintha nekünk közünk nem lenne mindehhez.

hirdetés
hirdetés

Amikor azt mondjuk, „magyarországi zsidókat”, akkor azt is mondjuk, mondhatjuk: erdélyi zsidókat. Még pontosabb, ha azt mondjuk: erdélyi magyarokat – ugyanis mifelénk aztán tényleg nem volt kérdés, a zsidók magyarrá váltak az impériumváltás után, a román állam nyomására sem voltak hajlandóak megtagadni a magyar nyelvet, a magyar kultúrát. Az első román évtized túlélésében kulcsszerepük volt – aztán megköszöntünk nekik.

Amikor a deportálásokról esik szó, akkor jobb, ha tudjuk: Erdélyből azokat vitték el, akiket nagyon nem kellett volna – nem mintha lennének olyanok, akiket bármikor is el kéne. És azok vitték el, akiknek viszont tényleg menniük kellett volna innen.

Amikor arról beszélünk, hogy az erdélyi magyar ajkú zsidóság fájó hiánya, akkor tudnunk kell, hogy kikről beszélünk: a marosvásárhelyi közvilágítást finanszírozó, mindvégig Bernády György polgármester mögött álló sörgyáros Bürger fiairól. Az öreg már halott volt, de a fiai, tudós elmék mindketten, férfikoruk delején voltak – elvitték őket, és ma még mindig nem tudjuk, hogy pontosan hol gyilkolták meg őket. 76 évvel a deportálások után Bürgerről egy sikátort neveznek el, leszármazottainak felkutatása lassan lehetetlenné válik, emléke megkopik – amikor az Aranykakast siratják a vásárhelyiek, akkor meg kéne azt is kérdezni – ekkora demencia mellett tényleg megérdemlik?

Elvitték a nagyváradi hoteltulajdonost, akit magyarsága miatt vertek majdnem halálra a román soviniszták, aki márványból kovácsoltatott patkót Horthy lovának Észak-Erdély visszacsatolásakor – Weiszlovics urat követte a többi tízezer nagyváradi zsidó, és Szent László városa azóta sem lett soha többé magyar többségű.

Szinte nyom nélkül törölték ki az erdélyi kultúrából a szombatosokat, a maradék melót aztán Dej és Ceaușescu komcsijai fejezték be.

A sort as végtelenségig folytathatnám, mementóként azonban inkább ajánlom a Zsidó Erdély rovatunkat, benne sok erdélyi túlélővel készült életútinterjúval – ha ez nem gondolkodtat el, ha ez nem változtatja meg érzelemvilágodat, akkor kár volt beszélni.
Beszélnek majd a kövek, amiket mi hagytunk itt magunk után, mert egyelőre a mi sorsunk egyre inkább az ő sorsuk folytatása.

Nethuszár

(Borítókép: székely szombatosok)

Erdélyi Lajosról, Laliről készült dokumentum – Laló bácsi az idén hunyt el, ő még „elmondhatta fiainak”:

 

Saul fia – az Oscar-díjas magyar alkotás (a Vimeo beállításai miatt csak Magyarországról érhető el! 🙁 )

 

A debreceni zsidóság története – dokumentumfilm:

Kik voltak az erdélyi szombatosok?

 

A zsidó népzene nyomában

A zsidó népzene majdhogynem nyom nélkül tűnt el Erdélyből – majdhogynem. A Muzsikás együttes az utolsó utáni percekben indult el rögzíteni azt, amire egy öreg erdélyi cigányprímás még emlékszik – Gheorghe Covaci (Farkasrév, Románia) Szomjas György 1992-es filmje több, mint egy dokuemtumriport, odaszögez, elgondolkodtat!

 

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]