hirdetés
hirdetés
VIDEÓ

Szélsőjobbos „ünneplők” betámadták a sepsiszentgyörgyi színház előadását (videók)

Ma estére tűzte műsorára a sepsiszentgyörgyi színház román tagozata (!!!) Székely Csaba író darabját, a „Nem éppen 1918”-at. A darab ellen korábban Dan Tanasa is lázadozott, a társulat és a magyarellenes ki- és feljelentéseiről elhíresült blogger között éles vita kerekedett.

hirdetés
hirdetés

Frissítés: miután a kultúrára vágyó “ünneplők” kiénekelték magukat, szembetalálták magukat a színház két művészével, akikkel megpróbáltak vitába elegyedni, a román rendező frappánsan indított: “jó, akkor emelje fel a kezét az, aki ismeri Iuliu Maniu december elsejei beszédét”. Mit mondjak, nem lett túl nagy szélvihar a kézemelkedésekből…. Hiába is próbálkoztak a színház művésze – hárman is -, hogy felvilágosítsák a kortárs színház iránti hardcore érdeklődést mutató “nagyrománokat”, miszerint teljes tévedésben vannak, mind a darab tartalmát, mind annak az üzenetét illetően, a próbálkozásuk kudarcba fulladt, hangjukat elnyomta az ismét kántálásba kezdő csoport, akik siratni kezdték nyelvük és kultúrájuk eltűnését – saját nyelvükön, senki által nem zavarva, egy magyar többségű városban, annak román nyelvű színházának aulájában. Kérem szépen, nincs valami beteg angol filmrendező ismerősük, lenne egy jó filmtémánk… A videót az Observatorul de Covasna töltötte fel az YT oldalára.

 

Korábban írtuk:

A ma délutáni előadásra népviseletbe öltözött románok egy csoportja is megérkezett, akik az előtérben hazafias dalokkal próbálták átvenni a színházi kultúra ritmusát, mérsékelt sikerrel.

hirdetés
hirdetés

Az előadásra jegyet váltó nézők végül a hátsó ajtón jutottak be a nézőtérre, a darab elkezdődött, a társulat igazgatónője egyrészt a rendőrséghez fordult, másrészt felszólította a jelenlevő sovinisztákat, hogy ne keltsenek feszültséget az egymással békésen megférő két közösség között.

A Maszol úgy tudja, hogy a rendbontók brassói rendszámú buszokkal érkeztek a helyszínre, a közösségi média sepsiszentgyörgyi csoportjaiban többen is hangot adtak annak, hogy egy arcot sem ismernek fel, így eléggé valószínű, hogy a szélsőjobbos színház”rajongók” nem helyi lakosok. Megpróbáltak ők is jegy nélkül végigpotyázni egy színházi előadást, ráadásul énekelve! (Az ilyenek amúgy a templomban miccset sütnek, vagy mi?)

A Maszol videója alább:

(Maszol, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés