hirdetés
hirdetés
KarantéNETKORONARIPOSZT

KarantéNET – maradj otthon, nézzél Nethuszárt!

Na jó, nem találsz meg épp mindent nálunk, de erre törekszünk. A Nethuszár KarantéNET rovatának az ötlete akkor merült fel, amikor elindult a járvány, és mostanra sikerült tető alá hozni, úgyhogy fogadjátok szeretettel.

Miről is szól ez, miért jött létre, kinek szól, és egyáltalán…?
Íme, alább a történet.

A járvány kezdete, és az ezt nem sokkal követő kijárási korlátozások idején arra figyeltem fel, hogy több Facebook-csoportban is kérdezgetik a szülők, ki, hol tud valamilyen leckét. Aztán arra is felfigyeltem, hogy sokan nem tudják kezelni a böngészőt, a keresőmotorokat, sőt, akár a YouTube-ot sem – igen, van egy generáció, amelyik úgy nőtt fel, hogy az internet, sőt, még a számítógép sem volt jelen az életében, olyan helyen dolgozik, hogy nem volt rá szüksége, és eddig nem is igazán használta – ez nem szégyen, hanem állapot!

Aztán az is feltűnt, hogy azok a tartalmak, amelyek az idősebb generációt érdekelnék pont nem jutnak el hozzájuk. A Facebook-oldalakon indított online misék és istentiszteletek az idősek körében már csak azért sem nyernek túl nagy teret maguknak, mert nincs Facebook-fiókjuk, nem is nagyon tudják hogyan kell regisztrálni stb.

A járvány után mindenképp kezdenünk kell valamit a széles néprétegek digitális nevelésével, de most nem ezen van a hangsúly. Szóval a fentiek alapján jutottunk, jutottam arra a következtetésre, hogy – mivel a Nethuszár egy blog, így saját műsorokat, digitális leckéket stb. aligha tud gyártani -, mi lenne, ha összegyűjtenénk mindent, amit lehet, minden olyan témakörben, amely több mint sima netes szórakozás, amely egyúttal arra is szolgálhat, hogy a gép előtt töltött időt hasznosan töltsük el. Magyarán: ha a gyerek nem ért valamit Bioszból, esetleg lemaradt a leckékkel, akkor keress rá Nethuszár KarantéNET rovatában, és eisze találni fogsz olyan anyagot, ami segít, az is lehet, hogy rendes komoly leckéket is – ezen dolgozunk az OKTATÁS rovatban!

Ha a Nagyid kezd depis lenni, mert nem tud talizni a többi nagyival, akkor keress rá a Nethuszáron például a klasszikus magyar filmekre, és engedd neki, hogy elmerüljön a régi idők szép világában.

Ha délután, estefelé úgy érzed, hogy tágítanád agyad, világlátásod, gazdagítanád világnézeted, harapnál valami tudományosat, akkor a TUDOMÁNY rovat neked szól. Az is lehet, hogy pont rólad – témája válogatja, te pedig válogass közülük.

Az se baj, ha kétségbeesel, és Isten hívod, hívnád segítségül – ha nem tudod, hogyan kell, ha tudod, de csak követnél egy misét, istentiszteletet, vagy csak kíváncsi vagy arra, hogy a különböző vallások miként gondolnak a világról, és benne az emberről, akkor a HIT/VALLÁS rovat a te világod, de ha mindezek után elengednéd magad, hogy röhögj egy jót, esetleg tehetségkutatók rendkívül tehetséges szereplőit néznéd meg, vagy egyéb show-műsorra vágysz, akkor a SZÓRAKOZÁS rovatban a helyed!

Az ember semmit sem ér a mély, vagy épp csak felszínes érzelmek nélkül – ezek vagyunk mi, ez tesz azzá, amik vagyunk, de hogy ez micsoda, arra még senki sem tudott racionális választ adni. Lehet, hogy a művészetnek, kultúrának sikerül? Nézz bele a MŰVÉSZET/KULTÚRA rovatba, fedezd fel a festészet, költészet, irodalom, színház stb. varázslatos világát – fedez fel magad!

Szóval a fentebb megfogalmazottak adják a KarantéNET rovat elképzelésének lényegét, és az elnevezésből is látható, hogy csupa kreatív agy dolgozik ezen a blogon, amely tulajdonképp egy állandó embert jelent, akit viszont sokan segítenek, ez úton is köszönöm minden kedves kollégámnak, olvasómnak, és a technikus srácnak, Márton Robinak, hogy sikerült elindulnunk a fent nevezett rovattal. (A KarantéNET elnevezésért pedig majd lenyomok tíz fekvőtámaszt büntetésből!)

Hogyan tájékozódjak a KarantéNET-en?

HAT nagy témakörben csoportosítottuk a megjelenő anyagokat, ezek a következők: OKTATÁS, TUDOMÁNY, HIT/VALLÁS, SZÓRAKOZÁS, MŰVÉSZET/KULTÚRA, EGYÉB.

Amennyiben keresni óhajtasz például a leckék között, úgy a KarantéNET oldalon legfelül található “tag-csoport” dobozban tudod megtenni. Itt a vonatkozó TAB-ok (OKTATÁS, HIT/VALLÁS stb.) kiválasztod az OKTATÁST, majd megjelennek a tag-ek. Ha egy tag-re klikkelsz, akkor az összes ahhoz kapcsolódó anyagot kidobja, például, a BIOSZ7-re történő klikkelés az összes hetedikes biológiai anyagunkat eléd varázsolja. Amennyiben csak a „Biosz” tag-re klikkelsz, akkor az összes biológia leckét láthatod, függetlenül attól, hogy hányadikos tananyagról van szó. Ugyanez érvényes a többi FÜL-re (TAB-ra) is.

Keresés 2. mód: a Nethuszár blog fejlécében található a Kereső – a mezőbe be kell pötyögni a keresett kifejezést (pl. biológia sejtek 7), így megtaláljuk azokat az anyagokat, amelyek a keresett szavakhoz kapcsolódnak. FIGYELEM: a Kereső a teljes Nethuszár blogon keres, így értelemszerűen olyan cikkek is szerepelni fognak a találatok között, amelyek nem, vagy nem feltétlenül kapcsolódnak a KarantéNET rovathoz.

A címből is megtudhatsz egy s mást:

Például vegyük az alábbi címet:

Biosz7; A környezeti tényezők hatása az élőlényekre (Videótanár)

Ilyenformán: a “Biosz” a tantárgyat jelzi, az őt követő számjegy pedig azt, hogy hányadik osztályos tananyagról van szó – ezt követi magának a szóban forgó leckének a címe (jelen példánknál maradva: “A környezeti tényezők hatása az élőlényekre”) majd a feltöltő, a leckét digitálisan legyártó intézmény, csoport, feltöltő neve (jelen példánkban: “Videótanár”).

És itt álljunk meg egy szóra: erdélyi portál vagyunk, olvasóink zöme ért románul, így a filmek, sorozatok, és egyéb videók között lesz majd olyan, ami csak román nyelven érhető el, illetve olyan is, amelyek idegen nyelvűek ugyan, de magyar feliratot nem, míg románt találtunk hozzá.

Amennyiben a címben külön nem jelezzük, akkor a videó nyelve magyar. Amennyiben külön jelezzük, akkor a következőképp kell majd értelmezni – először a videó NYELVÉT jelöljük, majd a FELIRAT nyelvét – például a RO/HU azt jelenti, hogy román nyelvű videó, magyar felirattal. ENG/RO – angol videó, román felirattal, ha pedig csak ENG vagy csak RO szerepel, akkor az illető videók csak a jelzett nyelven érhetőek el.

És még egy szó: a filmek, sorozatok, videók zöme legális megosztó csatornákról származik, úgy mint YouTube, Facebook stb.

Egyéb filmnézési lehetőségekről majd később! 🙂

Ja, igen, ha találsz valamit, ami IGÉNYES és szerinted hozzátesz valamit a fentiekhez, akkor ne habozz, küldd el a linket a nethuszar77@gmailcom email címre. Tégy ugyanígy, ha leírtál valamit, amit közölnél a nagyvilággal, legyen szó akár politikai cikkről, véleményről, vagy közzétennéd versed, novellád fejezeteket a készülő regényedből… Jelezd külön, ha szeretnéd neved feltüntetni, vagy azt, hogy milyen írói álnév alatt tennéd – a Nethuszár alapesetben NEM KÖZÖL NEVEKET, csak a szerző külön kérésére tesszük meg ezt! Benézhetsz, mi több, csatlakozhatsz a Facebook-csoportunkhoz is, ahol számíthatsz a többi olvasó segítségére!

Köszönjük, és kellemes karantéNETezést mindenkinek!

Nethuszár

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]