hirdetés
hirdetés

Tovább enyhítenek az elővigyázatossági intézkedéseken a nyugat-balkáni országok

Tovább rövidül a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítását célzó éjszakai kijárási tilalom a nyugat-balkáni országokban, és sok helyen a tömegközlekedés is újraindul.

hirdetés
hirdetés

Szerbiában egy nap alatt 6630-ról 6890-re nőtt a vírussal fertőzöttek igazolt száma. A járványügyi szakértők szerint május közepére vagy végére várhatóan megszűnik a komolyabb járványveszély, és visszaállhat valamilyen, normálisnak mondható rend az országban. Néhány elővigyázatossági intézkedésre viszont a továbbiakban is szükség lesz, figyelni kell a távolságtartásra és a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre. Koszovóban az utóbbi 24 órában 598-ról 604-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök egy online gazdasági fórumon szólalt fel kedden, ahol kijelentette, országa gazdasági válságba süllyedése elkerülhetetlen, hiszen az egészségügyi válságra, amelyet az új típusú koronavírus-járvány okozott, nem lehetett számítani, így Koszovó teljesen felkészületlen volt. Emellett az ország belpolitikai válságba süllyedése is elkerülhetetlen volt, hiszen a kormány megbuktatását előre eltervezték.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1225-ről 1231-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormány szerdai ülésén döntenek az elővigyázatossági intézkedések enyhítéséről. A tervek szerint a kijárási tilalom a jövőben nem 16 és 5, hanem 19 és 5 óra között lenne érvényben, fokozatosan visszaállítanák a tömegközlekedést, ám a járműveken kötelező lenne a maszk viselése. Montenegróban egy nap alatt 312-ről 313-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az Adria-parti államban is lerövidítik a kijárási tilalmat, szerdától 23 és 5 óra között tilos az utcára lépni az országban. Ezzel párhuzamosan a korábban rövidített munkaidővel dolgozó üzletek is visszaállhatnak a rendes munkarendre. Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1309-ről 1342-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni országban a külföldről érkezők számára kijelölt, sokat bírált és szigorú, 28 napos kötelező karantént 14 napra rövidítették le.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés