hirdetés
hirdetés
RO

CNCD l-a amendat pe István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania pentru salutul nazist

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a aplicat marţi o amendă de 5000 lei preşedintelui Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), István Csomortányi, din cauza unei fotografii din tinereţe care a fost făcută publică şi pe care pozează cu salutul nazist – a anunţat portalul G4media.ro.

hirdetés
hirdetés

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD a declarat agenţiei de presă ungare MTI: Csomortányi a fost denunţat la Consiliu de către Conferinţa Tineretului Maghiar, după ce, în septembrie, poza cu salutul nazist a apărut pe o reţea de socializare. El a adăugat: consiliul a votat în unanimitate amendarea politicianului, după ce a convocat părţile şi a analizat luarea de poziţie transmisă în scris de către Csomortányi. Csaba Asztalos a relatat: consiliul a stabilit că salutul nazist – indiferent de data fotografiei pe care a fost imortalizat – depăşeşte limitele dreptului la libera exprimare, lezează demnitatea umană a unei minorităţi şi a celor care au suferit atrocităţile regimului nazist. Consiliul a procedat exact la fel ca în numeroase situaţii similare, când s-a confruntat cu folosirea simbolurilor ce pot fi avea legătură cu ideologia nazistă. La stabilirea amenzii a avut în vedere faptul că István Csomortányi este preşedintele unui partid.

CNCD a hotărât de asemenea că PPMT trebuie să publice pe site-ul său timp de 30 de zile un extras al hotărârii în limbile română şi maghiară. Pedepsitul poate ataca hotărârea în justiţie. “Hotărârea a fost luată pe baza unei comenzi politice, nu am ce să fac cu ea” – a declarat István Csomortányi agenţiei MTI. La întrebarea dacă va ataca în justiţie hotărârea CNCD, a spus: va discuta problema cu jurişti, după ce va afla conţinutul hotărârii. El a adăugat: nu acceptă hotărârea, dar nu este convins că merită să lupte pentru dreptate la tribunalele româneşti.

După cum a relatat, preşedintele PPMT a afirmat în poziţia lui adresată în scris CNCD că a fost denunţat pe baza unor fotografii a căror autenticitate este îndoielnică, care nu au fost publicate de el, prin urmare subiectul discriminării este discutabil. Organizaţia judeţeană Cluj a PPMT a publicat fotografia incriminată pe pagina ei de socializare la o zi după ce Csomortányi a fost din nou confirmat în poziţia de preşedinte al partidului de către adunarea delegaţilor acestuia. Pe fotografie se pot vedea cinci tineri dintre care trei pozează cu salutul nazist, probabil în faţa intrării unei peşteri, în timp ce al cincilea ţine în mână o bâtă de baseball. Feţele au fost acoperite pe imagine – cu excepţia tânărului Csomortányi. Organizaţia judeţeană Cluj a PPMT a declarat imediat că pagina sa a fost spartă, astfel a fost posibilă publicarea “conţinutului de origine necunoscută şi de autenticitate îndoielnică”, care a fost şters pe urmă.

Purtătoarea de cuvânt a UDMR, Csilla Hegedüs a cerut într-un comunicat demisia lui István Csomortányi, despre care consideră că ar trebui să părăsească viaţa publică, împreună cu toţi colegii de partid care promovează principii similare. “E o ruşine nu numai pentru cel care afişează salutul neonazist şi pentru organizaţia politică de care aparţine, ci pentru toţi maghiarii din Transilvania, dar se fac de ruşine şi cei care încearcă să relativizeze, să dezvinovăţească sau să ascundă un asemenea fapt” – a declarat purtătoarea de cuvânt a UDMR.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]