hirdetés
hirdetés
RO

Noul arhiepiscop catolic de Alba Iulia a fost botezat iniţial reformat

Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, care a fost numit recent în funcţie şi care se pregăteşte de înscăunarea ce va avea loc în luna februarie, a fost botezat iniţial reformat. Preotul a vorbit despre aceste lucruri în interviul acordat portalului de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, Romkat.ro.

hirdetés
hirdetés

Gergely Kovács a povestit că s-a născut într-o familie mixtă, în 1968, la Târgu Secuiesc, şi că a fost botezat reformat după tatăl său, care era reformat. A frecventat orele de religie organizate la parohie şi a şi confirmat, însă în realitate nu a fost un copil credincios.

Prin intermediul naşului său de botez a cunoscut nişte preoţi catolici care au avut un puternic efect asupra sa. A explicat că la vârsta de 16-17 ani, modul de viaţă al acestor preoţi şi mărturiile autentice pe care le-a auzit, l-au convins, astfel că în ultimul an de liceu a trecut la catolicism, din propria sa iniţiativă.

Se pregătea să devină profesor de fizică, însă înainte de bacalaureat a simţit că are o chemare mai serioasă din partea lui Dumnezeu, iar ca urmare a încurajărilor primite din partea preotului său, s-a înscris la Seminarul Teologic Romano-Catolic de la Alba-Iulia, unde a fost admis primul. La vremea aceea nici măcar nu a fost miruit, dar i-a fost conferit mirul mai târziu, când a ales numele de Pál (Pavel), drept nume de miruire, pentru că şi lui, asemenea apostolului, Domnul i s-a adresat când era deja adult.

Gergely Kovács a spus că, încă de la numirea sa, care a avut loc de Crăciun, se pregăteşte de conducerea arhiepiscopiei, însă, pe măsură ce trece timpul, devine din ce în ce mai clar că nu te poţi pregăti pe deplin pentru această sarcină. Noul arhiepiscop a mai relatat că înscăunarea sa va avea loc la data de 22 februarie, în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia. Ceremonia de înscăunare va fi oficiată de cardinalul italian Gianfranco Ravasi, care în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură i-a fost superior timp de peste 12 ani. Alături de acesta, la ceremonie vor mai lua parte fostul arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi, respectiv Miguel Maury Buendía, nunţiului papal în România. Deviza sa episcopală va fi “Prin Cristos, cu Cristos şi în Cristos”, iar prin intermediul blazonului său doreşte să îi aducă un omagiu episcopului transilvănean Márton Áron.

Noul arhiepiscop a reiterat că după încheierea studiilor sale de drept eclesiastic de la Roma şi hirotonirea sa, a lucrat timp de 23 de ani în cadrul Consiliului Pontifical pentru Cultură, iar în 2012 a devenit postulatorul cazului canonizării episcopului transilvănean Márton Áron. “Atunci când am început să citesc scrierile sale, m-am convins că episcopul acesta este, deja, un sfânt. Încă nu avem o hârtie despre asta, dar el este un sfânt! Dacă vom crede şi ne vom ruga mulţi, acesta va deveni un fapt public”, a spus.

Noul arhiepiscop a mai spus că la Sfântul Scaun a avut ocazia să vadă cum este construit şi cum funcţionează Biserica Catolică, iar acum doreşte să folosească experienţa pe care a acumulat-o, buna sa cunoaştere a mai multor limbi şi relaţiile, prieteniile pe care le-a format, în beneficiul arhiepiscopiei. Lucrează la organizarea echipei sale şi doreşte să solicite, cât mai curând posibil, ca Sfântul Scaun să numească şi un episcop auxiliar, a mai menţionat Gergely Kovács. La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat demisia arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a episcopului auxiliar József Tamás, solicitarea celor doi fiind motivată de limita de vârstă. În aceeaşi zi, capul bisericii catolice a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia.

Gergely Kovács a obţinut bacalaureatul în oraşul său natal, Târgu Secuiesc. În 1987 a început să studieze teologia la Alba Iulia, iar din 1990, în calitate de student al Collegium Germanicum et Hungaricum, şi-a continuat pregătirea la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană. A fost hirotonit preot de către arhiepiscopul Bálint Lajos, pe 3 iulie 1993, în oraşul său natal. Studiile sale de la Roma şi le-a încheiat în 1996, obţinând doctoratul în drept eclesiastic.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]