„Povestea” grupului Rezistența Transilvană
2020. 01. 13. 16:14:33
„Timp de o mie de ani un miracol s-a întâmplat pe teritoriul Transilvaniei, astfel că trei popoare şi trei culturi trăiesc împreună, păstrându-şi — pentru că şi-au putut păstra — personalitatea lor distinctă, dar căpătând totodată şi un caracter comun, diferit de culturile şi popoarele învecinate, înrudite sau nu.” – Károly Kós.
Ar fi timpul să fie recunoscută și comunitatea romă, cu tot ce are mai de preț și ajutată, nu să se „integreze” ci să își păstreze valorile și să fie mândri de ceea ce pot face frumos.
Nu de toleranță avem nevoie. Toleranță înseamnă atunci când nu îl omori pe cel de lângă tine, ci îl lași să supraviețuiască cumva, dar după regulile și valorile tale.
Prețuirea diversității începe în momentul în care descoperi că cel de lângă tine este total diferit, te bucuri de asta, eventual îl ajuți să poată rămâne diferit sau barem îl lași în pace să se ajute singur, pentru a rămâne diferit.
„Integrarea” unui om diferit de lângă tine, a unui grup diferit, a unei etnii este o greșeală care distruge diversitatea. Înseamnă că tu stabilești că celălalt este diferit, dar îți place de el numai dacă trăiește și joacă după regulile tale, numai dacă prețuiește aceleași valori ca ale tale.
Nu e suficient de bine, nu este destul. Momentul acesta trebuia depășit de mult. Nu s-a putut…Faptul că unii se laudă că sunt „toleranți” arată exact, cât de în urmă au rămas, cât de puțin înțeleg din diversitate și din avantajele acesteia, cât de inconștienți și departe sunt de sentimentele de bucurie și mândrie, pe care ar trebui să le aibă trăind într-o societate cu diversitate etnică, confesională și culturală.
Au existat popoare, chiar și acum 2000 și ceva de ani, care se bucurau, care celebrau diversitatea. E o involuție ceea ce se întâmplă acum în România și în Estul Europei în general.
În acest grup nu se jignesc oameni care sunt altfel decât noi, majoritarii, care au altă religie, confesiune, sau sunt atei, care sunt din regiuni diferite, care vorbesc alte limbi.
Nu dorim să luăm nimănui nimic. E important să nu discredităm voința noastră sinceră de mai bine. Vă rog – folosiți un limbaj civilizat, aduceți argumente în sprijinul ideilor voastre. În loc să ne preocupe ura față de tot felul de „vinovați”, ar fi mai util să găsim căile simple și normale ale unei soluții pentru prezent și viitor.
Credem că legile și recomandările europene, care definesc autonomia locală și regională sunt foarte bune. Încercăm să grăbim un proces spre care se îndreaptă și multe alte comunități din Europa. Este un proces firesc, ireversibil și poate fi făcut bine …sau prost. Preferăm să fie făcut bine.
Absolut nimeni nu e în pericol, pentru faptul că noi, ardelenii, dorim să progresăm. Dimpotrivă. Transilvania poate deveni un model pentru toate regiunile din România.
Aplicarea principiului subsidiarității, descentralizarea, autonomia administrativă, economico-financiară, teritorială, regionalizarea nu înseamnă separare.
Transilvănenii, în imensa lor majoritate, nu sunt separatiști !
Tudor Duică
Click AICI pentru Grupul Rezistența Transilvană
Sursa: pagina Fb Tudor Duică
(Nethuszár)