Imaginea Ungariei în presa mondială
2024. 02. 15. 22:44:31
Politica Guvernului ungar nu este influenţată de ceea ce spune presa occidentală despre acesta, a declarat, joi, Zoltán Kovács, secretarul de stat pentru Comunicare şi Relaţii Internaţionale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, la evenimentul intitulat „Ungaria în presa mondială 2024”, organizat de Institutul „Nézőpont” din Budapesta.
Zoltán Kovács a declarat că scopul mass-mediei care atacă Ungaria este să facă ca Guvernul de la Budapesta, care a obţinut de patru ori consecutiv două treimi din voturi, să ajungă într-o situaţie imposibilă şi să fie pus în carantină. În ultimii 14 ani nu a existat nicio şansă pentru schimbarea acestei tendinţe, deoarece „cealaltă parte, putem spune răspicat, nu este interesată de un astfel de dialog”, a explicat politicianul. Acesta a subliniat că politica Ungariei şi modul de comunicare a acestei politici se bazează pe realitate.
Guvernul încearcă să ducă o politică bazată pe interesul naţional, pe interesul cetăţenilor Ungariei, şi pregăteşte, ia şi pune în aplicare decizii, chiar dacă acest lucru intră în conflict cu ideile altor ţări sau cu cele ale instituţiilor europene, a subliniat Zoltán Kovács. Aceste conflicte nu se vor diminua nici în viitor, consideră politicianul. Printre motive, acesta a menţionat: poziţia pro pace a Ungariei în războiul ruso-ucrainean, campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi perioada preşedinţiei ungare a UE.
Levente Boros Bánk, director de analiză politică la Institutul „Nézőpont”, a declarat că acest studiu despre Ungaria a examinat 19 153 de articole media, din 100 de publicaţii online şi tipărite relevante din punct de vedere politic, din 15 zone lingvistice, acoperind 18 ţări. Directorul a tras concluzia că, în ultimii ani, s-a intensificat atenţia mediatică asupra Ungariei. Acest lucru s-a datorat în principal războiului ruso-ucrainean şi poziţiei pro pace a Ungariei. În presa rusă, numărul mediu de articole despre Ungaria, pe produs media, a fost, în anul 2021, de 139, iar anul trecut a crescut la 697, a explicat specialistul.
Vorbind despre natura divizivă şi polarizatoare a războiului, Levente Boros Bánk a explicat că devine din ce în ce mai frecvent ca percepţia neutră a Ungariei să devină pozitivă sau negativă. În special, în lumea anglo-saxonă se observă că poziţia anterior neutră a Ungariei a devenit critică, în timp ce presa rusă, anterior neutră, se referă din ce în ce mai des la Ungaria într-un context pozitiv. De asemenea, directorul a remarcat că există un număr mic, dar în creştere, de articole pozitive despre Ungaria în franceză, spaniolă, engleză şi italiană, în timp ce, anul trecut, numărul articolelor pozitive din Polonia a scăzut.
SURSA: MTI
(Nethuszár)