hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

A béke és szeretet napja: melegfelvonulás Kolozsváron

Tavaly már beszámoltunk a második kolozsvári Pride-ról, akkor még a Szamos-mentéről jelentkeztünk, hiszen a város vezetése, legyen bármennyire is multikulturális és toleráns Erdély fővárosa, azért a melegeket nem szerette volna a belvárosban látni. Idénre ez is változott: a Pride bejött a belvárosba, és ez nagyon jót tett a kánikulai hangulatnak. 

hirdetés
hirdetés

Azt már tavaly is megjegyeztem, hogy korábban nem én voltam a homoszexuálisok szóvivője, hogy finoman fejezzem ki magam, azaz volt bennem egy erős ellenérzés, ami talán abból is fakad, hogy Budapesten ismertem meg a melegfelvonulás arcát, és korántsem volt szimpatikus akkoriban. Ami Budapesten folyik, ma sem az, de Kolozsvár ebben (is?!) messze lekörözi az Anyaország fővárosát. Tavaly kifejezetten jól éreztem magam, idén pedig már alig vártam, hogy mehessek riporterkedni a Pride-ra.

„Magyar, buzi két jó barát, együtt szenvedi Románia középkorát”(eredetileg ezt szántam volna a cikk címének is, de na…, a „buzi” itt irónia, tessék helyesen érteni!) nem jó a rím, nem passzol a szótagszám, így kattog az agyam, miközben a Pride-ra indulok. Pár nappal ezelőtt vált ismertté egy közvéleménykutatás, miszerint Romániában a magyarokat és a homoszexuálisokat utálják a legtöbben, így adta magát, hogy kis versecskét fabrikáljak, amit dúdolhatok.

Kiérek a Mátyás-szoborhoz, pont öt órára, lézengenek már az emberkék, de felbecsülni sem lehet, hogy mennyien vannak, ugyanis a napon (és a Matyi téren nem sok árnyék van) legalább 50 fok van, ha nem több, így aztán a tér szélén levő fák, és a Mihály templom árnyékában is szédelegnek fiatalok. Előttem egy lány siet a színpad felé, együtt szálltunk le a buszról, ahogy közeledik a rendezvény helyszínéhez előkapja kis táskájából a szivárvány-zászlót. Itt már otthon van, gondolom én, ismerős érzés amúgy, amikor identitásod, vagy annak egy részét titkolnod kell. 

Főszervező srác jön fel a színpadra, közelebb hívja az érdeklődőket, elmondja pár pontban mit szeretnének – ismételjem meg a tavalyiakat? Igen, mert érteniük kell azoknak is, akik a homoszexuálisok ügyes bajos gondjait valamiféle politikai állásfoglalásának tartják. Nyoma sincs a politikának, politikai üzengetéseknek, pártpolitikát pedig végképp ne várjál, holott -egyezzünk meg ebben – lenne amit beolvassanak Dragneának és a PSD-nek. De nincs, ez nem az a rendezvény, ahol egyes szervezők saját politikai agendájukat viszik előre a többiek rovására – pontosabban: a szexuális kisebbségek rovására.

Elindul a menet, és ekkor veszem észre: sokan vagyunk, sőt, rengetegen. Legalább 2000, de inkább 3000 fő vonul szépen, rendezetten a Deák Ferenc (Eroilor) utcán, kereszteződéseknél a rendőrség leállítja a forgalmat, senki sem dudál, senki sem mérges, egy piros Dácsából egy asszonyka mosolyog, és teheti is, mert a menetelő embert próbára tevő kánikula ellenére förgeteges a hangulat, egy kisinyovi csapat vonul a tömeg közepe táján, karmesterük egy csinos lány, háttal vonul végig, szájában síp, karjai a levegőben, vezényli a dobosokat, akik olyan hanglatot teremtenek, hogy egy adott pillanatban (vagyis inkább egész végig) a Hair 21. századi forgatásán érzem magam.

Visszaérünk a térre, egy gyors elköszönés, az esti bulira hívják a résztvevőket, aminek a helyszínét vagy tudod, vagy nem, de biztonság miatt nem mondják be a színpadon – és ebből látszik, hogy van még mit tenni az üvegplafon eltörléséért. Összegyűjtöm a dobos csapatot egy csoportképre, jönnek szívesen, ahogy a Pride-on már tavaly, úgy idén is jellemző volt, hogy mindenki barátságos, fotósoknak aranybánya, mert senki nem küld el, nem bújik el a kamera elől – bár a tűző nap nem épp a legjobb viszonyokat teremti meg a fényképezéshez, el is égett jó pár képem, én hülye, miért csak telefont vittem…?!

Zárásként: megrögzött hetero vagyok, az is maradok, ebből kifolyólag aztán ilyen szemmel is meg-meg méregetem a közönséget, és túlzás nélkül állíthatom: a Pride-on vannak a legjobb csajok.

Jövőre gyertek ti is! Addig is, görgessetek lentebb, és nézegessetek fotókat!

(Ghonzó, Nethuszár)

Képekben a Pride 2019 Kolozsvár:

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]