hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

A BOR és a COVID-19 szövetsége megoldja: őszre magyar lesz Erdély!

Immár minden bizonysággal kijelenthetjük: Isten a teremtés idején tuti LSD-t nyomott, különben hogy tudott volna olyan országot alkotni, mint Románia?! Nincs az az emberi ész, fantázia, nincs az a mennyiségű kokain, aminek elfogyasztása ennyire abszurd történetek inspirálására késztetné az embert, mint Románia, az ő mindennapjai és benne az élő Ionesco-drámával, a Román Ortodox Egyházzal, közismertebb és rövidebb, valamint rejtői asszociációkra bőven okot adó nevén: a BOR. (A Biserica Ortodoxa Romana elnevezés rövidítése.)

hirdetés
hirdetés

Mi, magyarok, pedig most nagyon szerencsés helyzetbe kerültünk, több szempontból is: egyrészt belülről éljük meg azt, amit csak kívülről látunk – vagy fordítva, kívülről éljük a román mindennapokat, de belülről figyelhetjük azokat, mint az emberi elme torzulásainak hatalmas laboratóriumát, és ez a tény önmagában alkalmas arra, hogy filozófiai értelemeben vett bölcsekké váljunk tőle. Másrészt, ugye, mindig is szerettük volna, ha Erdély magyar lesz. Próbálkozott ezzel egy komplett Horthy-adminisztráció négy éven keresztül, mérsékelt sikerrel. Próbálkozott, és próbálkozik ilyesmivel a 64 Vármegye, és egy csomó magyarországi szervezet, sikerük nulla.

És, amikor már minden veszni látszott, akkor jött a Román Ortodox Egyház, a BOR, és a román pátriárka egy laza hétvégén megoldja nekünk a kérdést: Marcel Vela belügyér ugyanis tegnap este bejelentette, hogy járvány ide vagy oda, kijárási tilalom így vagy úgy, három főnél nagyobb tömeg igen vagy sem, DE az ortodox húsvét nem maradhat el, az olyan szükséges kellékek, mint a jeruzsálemi szent fény kiosztása, szentelt kenyér és ki tudja még mi (a szent életűek üszkösödött csontjainak csókolgatása azt hiszem nem szerepel az idei húsvéti menüben, de ne vegyünk erre mérget, a pupát dé moasté össznemzeti sport errefelé) idén is megszerveződik, rendőri felügyelet mellett!!!

A Balkántól messze élő magyarországi olvasóink számára elmagyarázzuk: a belügyminiszter elképzelése szerint ortodox pópákból és rendőri egységekből alakuló vegyes csoportok mennek majd házról házra, faluról falura, és végzik mindazt, amit az ortodoxok szoktak ilyenkor – például egy kanálból szentelt vizet itatni pár százezer hívővel, ahogy azt Kolozsváron már bemutatták, csak most bővített menü lesz, nagyobb népességszámmal. Ja, igen, és a KÓRHÁZAKAT is meglátogatja ez a vegyes, rendőri-vallási bizottság, ahogy a KARANTÉNBA helyezett településeket, személyeket IS!

Van még valakinek kedve röhögni az irániakon az ő síita milíciájuk miatt….?

Tökéletes! Ha tényleg magyar Erdélyt akarunk, akkor egy dolgunk van: nem kell háborúznunk, nem kell nemzetközi színtéren kardoskodjunk, nem kell hangoztatnunk igazunk, csak némán, csendben zárkózzunk be lakásainkba a következő egy hónapra. A többit megoldja a COVID–19 és az ő leghűségesebb barátja, a BOR, őszre mi leszünk többségben, ki tudja, karácsonyra talán már a határt is eltoljuk…

Eddig volt a cikkem VICCES (vagyis keserű humornak szánt) része. Amiben az a szomorú, hogy lényegét tekintve nem kitaláció, hanem maga a tragikus valóság:

Marcel Vela belügyminiszter tegnap este jelentette be, hogy az ortodox húsvét alkalmából lazítanak némileg a szigoron, pont úgy, ahogy fentebb taglaltam. A COVID-19 és a BOR szoros együttműködése, ez a fordított Szent Szövetség pedig immár a Belügyminisztérium – vagy inkább Belügymisztérium? – támogatásával működik, hogy ez mennyire farizeus magatartás, azt maga Vela is érzi, érezhette, ugyanis nem mulasztotta el megdicsérni a katolikusokat és protestánsokat, akik múlt hét végén ünnepelték a saját húsvétjukat, hogy ők mennyire felelősségteljesen viselkedtek. Tegnap esti sajtótájékoztatóján, mint belügyminiszter a nagy nyilvánosság előtt köszönte meg a nem ortodoxoknak a felelősségteljes és szabálykövető magatartást, hogy aztán ugyanezt elismételje a Digi24-ben is, élő adásban. Épp csak azt nem mondta, hogy ebben az országban csak az ortodoxok a hülyék, de ők aztán nagyon, velük nem lehet szót érteni, ami egyrészt biztos, hogy nem igaz, másrészt, ha te vagy az állam, és te vagy annak a belügyminisztere, akkor nem ismerheted el nyilvánosan, hogy ennyire gyenge vagy a BOR-al szemben.

Maga a szigorítások húsvéti feloldásának kialakulása is érdekes: Vela szerint a Belügyminisztérium és a Román Ortodox Egyház között folyó tárgyalások eredményeként született meg az a katonai rendelet, amely ezt lehetővé teszi. Magyarán: a román belügyminisztérium egy világjárvány kellős közepén arról tárgyal a BOR-al, a BOR nyomására, hogy miként lehet enyhíteni a szigoron, úgy, hogy az a BOR-nak kedvezzen.

A kérdésben erősen jelen van a diszkrimináció is: az ortodoxoknak szabad, a többieknek nem? És, ha az ortodoxok ilyen formán a más vallási felekezethez tartózókat is megfertőzik, akkor ez most tényleg diszkrimináció, vagy a járvány leküzdésére irányuló erőfeszítések szabotálása, ismertebb román nevén: zadarnicirea combaterii epidemiei, vagy a jogi nevén: zadarnicirea combaterii bolilor – ahol az utolsó szó helyére beírhatjuk: boilor – román szóvicc, anyaországi tesóinknak magyarázzátok majd el a kommentekben.

Nehogy azt higgyük, hogy egyedül Marcel Vela a hunyó ebben a történetben: a Digi24-nek adott nyilatkozatában ugyanis úgy fogalmazott: mind Ludovic Orban, mind Iohannis egyetértett vele, de mondott még egyebet is: szerinte a PSD-s polgármesterek biztatták a népet, hogy rohamozzák meg a templomokat, amennyiben pedig ez megtörténik, és meg is történt volna, akkor a rendőri szervek nem tudtak volna helyt állni. Igen, így fogalmazott a belügyminiszter – és akkor ismételjük meg: megdicsérte a katolikusokat, protestánsokat, hogy ők betartották a törvényt. És nemcsak azt ismerte el, hogy az ortodoxok nem tartják be, hanem azt is, hogy nem tudják őket rávenni arra, hogy betartsák a járványügyi intézkedéseket. KLIKK IDE a Digi24 vonatkozó cikkérét, ha nem hiszed!

Hol tartunk most?

Szerda van, Iohannis, Arafat, Tataru, Ludovic és Vela üléseznek, hogy mi legyen, hogy legyen. Klaus elnök újabb wernerizmust bemutatva arra kérte Vela belügyért, hogy gondolkodjon el a BOR-al kötött egyezségen, arra kérte az ortodox tesókat, hogy üljenek otthon, különben az ünnepek után temetésekre kell járniuk. Közben úgy a politikai, mint a civil szféra jelentős része Marcel Vela lemondását követeli – Traian Basescu egyenesen úgy fogalmazott, hogy “mars kifelé a kormányból!”

Nagyszerda van, és azon gondolkozunk, hogy az államot irányító döntéshozóknak leesik-e péntekig, hogy itt egy vírusos járványról beszélünk, vagy nem.

Na, ez Románia, és mi itt élünk!

Bezzeg most nem akartok ide jönni, ugye?

Ghonzó

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]