hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

A bukaresti média ironikusan kommentálja Iohannis és Dancila párhuzamos kampányrendezvényét

Ironikus kommentárokkal reagált a bukaresti média szerdán arra a két, egyidejű kampányrendezvényre, amelyekkel a román elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt az elmaradt közvetlen televíziós vitát próbálta helyettesíteni.

hirdetés
hirdetés

A második mandátumra pályázó Klaus Iohannis jobboldali államfő megtagadta, hogy nyilvános vitát folytasson kihívójával, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel, arra hivatkozva, hogy nem akarja legitimálni a szerinte antidemokratikus Szociáldemokrata Pártot (PSD). Az elmaradt találkozót Iohannis egy pódiumbeszélgetéssel pótolta, amelyen ismert publicisták kérdéseire válaszolt, ezzel egy időben pedig Dancila is többórás sajtóértekezletet tartott, ahol az újságírók bármit kérdezhettek tőle.

Iohannist a jobboldali média is élesen bírálta, amiért elhárította a tévévitát, és nem találta meggyőzőnek azt a “pótvitát” sem, amellyel az államfő azt próbálta bizonyítani, hogy nem futamodik meg a kényes kérdések elől. Iohannis kampánystábja ugyanis nem bízta a szerkesztőségekre, hogy kit küldenek a pódiumbeszélgetésre, hanem név szerinti meghívókat küldött a rendezvény szereplőinek, így a PSD azzal vádolhatta az elnököt, hogy csak a “baráti sajtót” engedi kérdezni.

A jobboldali Hotnews.ro portál szerint az is visszatetsző volt, hogy Iohannis rendezvényén maga az elnök volt a moderátor, aki szót adott a kérdezőknek. A szabadelvű Cotidianul.ro “Vita önmagával: Iohannis adta be a labdát, Iohannis fejelt” címmel kommentálta az elnök kampányrendezvényén tapasztalt visszásságokat.

A legtöbb csípős megjegyzést azonban a kör területét firtató kérdésre adott válaszukkal váltották ki az elnökjelöltek. Ennek előzménye az, hogy a ploiesti-i Olaj- és Gázipari Egyetem mérnöki oklevelével rendelkező Dancila korábban azzal támadta  fizikatanári végzettségű ellenfelét – aki azt állította: a diákoknak adott magánórákból volt pénze több lakást vásárolni -, hogy ő ingyen korrepetálta matematikából az ismerősök gyerekeit.

Erre utalva kedd esti sajtóértekezletén az egyik újságíró megkérdezte, mi a kör területének képlete. Dancila rávágta, hogy “sugár a négyzeten”, majd amikor a kérdező kijavította őt, az újságíró szavait megismételve, hozzátette: “Pi szorozva a sugár négyzetével”. Nem sokkal később erről a jelenetről a másik rendezvényen is beszámolt az egyik újságíró, de Iohannis csak kinevette Dancila tévedését, ő maga viszont nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy mi a kör területének képlete.

Az eset kapcsán a román médiában gúnyrajzok tucatja látott napvilágot, a Iohannist támogató liberális Adevarul című lap publicistája pedig arról cikkezett, hogy Dancilát inkább a PSD-hez közelebbi “szakterületről”, a “bűnözői körről” kellett volna faggatni.

A jobboldali G4Media.ro portál azt is megírta, hogy a párhuzamos “jelöltvita” idején több mint százezren kerestek rá az interneten a kör területének képletére, közülük a legtöbben Szeben megyében, ahol a választók kétharmada Iohannisra voksolt az első fordulóban. Romániában a választópolgárok vasárnap döntenek arról, hogy Dancila vagy Iohannis legyen-e Románia elnöke a következő öt évben. A választási kampány szombaton reggel 7 órakor ér véget.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

Iohannis kivégzi a demokráciát: név szerint kiválasztott újságírók, könyvtárból kitiltott Dancila – mit akarsz, Werner?

Iohannis számít a magyarokra, de az RMDSZ nem érdekli

Iohannisnak nem tetszik, hogy Moldvában azt tették, amit ő Romániában – megzsarolta Kisinyovot

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]