hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

A Cambridge Analytica jelöli ki a román szenátus következő elnökét? Visszatérhet Teodor Melescanu

Dacára annak, hogy az ALDE megszívatta egykori koalíciós társát, az Isten nem veri bottal Romániát miatt sajnos még mindig kormányzó PSD-t, a kormányzópárt úgy döntött, hogy az ALDE híres-hírhedt tagját támogatja a Szenátus elnöki posztjára – tudjuk meg a Ziare.com beszámolójából.

hirdetés
hirdetés

Teodor Melescanuról van szó: arról az egykori külügyérről, akit pont Viorica Dancila kormányfő menesztett, amiért nem volt képes megszervezni a külföldön élő románok szavazását, és akit mi, magyarok onnan ismerhetünk, hogy az úzvölgyi katonai temető körüli botrány idején keményen és még a román diplomáciától is szokatlan módon kötekedett magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Amin, így utólag visszatekintve, aligha lehet és kell csodálkozni: tudta a vén róka, hogy inog a széke, így a magyarokkal próbált keménykedni, hátha akkor nem rúgják ki, mert ugye hogyan is rúgnának ki egy olyan minisztert, aki épp keményen védi Erdélyt a magyarok ellen. Dancila miniszterelnök-asszonynak így tehát mindenképp a javára írható, hogy szembement a tendenciákkal, és úgy Teodor Melescanut, mint a 2018. augusztus 10-i tüntetést szétverető, az Úzvölgyét hanyagul kezelő belügyért, Carmen Dant is menesztette.

Azonban az öreg róka most visszatérni látszik: azt nem tudni, hogy a koalíció felmondása miatt ezzel a lépéssel próbál-e udvarolni a PSD az ALDE-nak (ennek elég nagy a valószínűsége), de az sem kizárt, hogy olyan nemzetközi erők mozognak Melescanu körül, hogy őneki mindenképp pozíciót kell adni.

Milyen nemzetközi erők? Összeesküvés-elmélet a Nethuszáron?

Nem épp. A Nethuszár nem rajong az összeesküvés-elméletekért, vagyis volt idő, amikor igen, de kinőttük, hála Istennek, de azért az erősen elgondolkodtató, hogy a Fekete-tengeri gázkitermelés miatt már Klaus Iohannis is raportra ment Donald Trumphoz. A szóban forgó gázmezők kitermelésére amerikai vállalatok jelentkeztek (Exxon), érdekelt az ügyben Magyarország is, miközben még Dragnea idejében úgy módosították az energetikai törvényeket, hogy az amcsiknak egész egyszerűen nem érte meg nekifogni a kitermelésnek. Mindez persze az orosz érdekeknek kedvezett, Traian Basescu egykori román államfő még az EP-kampány idején fejtette ki, hogy a Fekete-tengerből kitermelt gázt – lévén Románia nagyrészt önfenntartó ebből a szempontból – a Moldávia Köztársaságnak kéne eladni, kedvezményes áron, hogy az ország orosz függőségét így csökkentsék. Nota bene: ezzel együtt az erősen amerikai érdekszférához tartozó Romániához kössék, tehát a nyugati világnak ez eléggé megérte volna, csak hát volt Dragnea, aki ebben az ügyben az oroszok kezére játszott – és nem mellesleg nemcsak az Exxon, hanem Magyarország ellen is.

Hogy jön ide Melescanu?

Még mindig nem ő. Mielőtt Melescanura rátérünk, tudni kell még, hogy az a politikai kampányokat készítő cég, amelyiket oly sok vád érte az utóbbi években, amelyik felelős a Brexitért, és amelyik Donald Trump kampányába is belefolyt, vagyis a Cambridge Analytica a 2016-os romániai parlamenti választásokból is kivette a részét. Ezt még a cég sem tagadta, viszont azt még mai napig sem tudni, hogy melyik párt oldalán avatkozott be, bár lehetnek elképzeléseink, és azért a SCL/CA egyik alkalmazottját is sikerült megszólaltatnia a Mediafax hírügynökségnek, aki a PSD-t nevezte meg, mint megrendelőt – később ezt a PSD hivatalos közleményben tagadta ugyan, de a román média egyöntetűen kétségbe vonja a tagadás őszinteségét.

A CA-ról tudni kell, hogy finoman szólva is erősen orosz kötődésű, a CA profilozója az az Aleksandr Kogan (moldáv származású, Angliában élő pszichológus), aki szorosan együttműködött a Szentpétervári Egyetemmel.

Aleksandr Kogan vezette a CA-nak a legnagyobb adatbányászatát, amelynek során 50 millió Facebook-felhasználó profiljából nyertek ki adatokat, sokszor megtévesztő módszerekkel (pl. online kérdőív, és nemcsak a kitöltőnek, hanem az ő Facebook-ismerőseinek adatait is megszerezték így!), ezekből az adatokból elkészítették a felhasználók pszichológiai profilját anélkül, hogy maguk a felhasználók erről tudtak volna. Az ügyből botrány lett, a Facebook fizetett, megígérte, hogy soha többé, azóta pedig a The great hack című dokufilmben is feldolgozták az ügyet, de ezt leszámítva a homály nem sokat oszlott a CA körül.

A CA élén egy időben viszont egy román igazgató állt: Dan Muresan. Bizony, az egykori reformügyi, majd agrárügyi miniszter, majd korrupciós ügyek miatt hét év letöltendő börtönre ítélt Avram Muresan,  fia. Dan Muresant 2012-ben holtan találták Nairobiban, miközben épp egy helyi kampányt vezetett a CA megbízásából Uhuru Kenyatta számára – aki ma Kenya elnöke. A CA – saját bevallásuk szerint, mármint az igazgató, Christopher Wylie a brit parlamenti meghallgatásán jelentette ki mindezt – gyakran dolgozik együtt azzal a Black Cube nevű magántitkosszolgálati céggel, amelyet egykori Mossad ügynökök alapítottak, és amely cég Romániában arról vált híressé, hogy megbízójuknak eleget téve megpróbálták lejáratni Laura Codruta Kövesit, a DNA akkori igazgatóját, a PSD-kormány egyik leghitelesebb és legkeményebb ellenfelét. A megbízó pedig Daniel Dragomir, a román külügyi hírszerzés egykori ügynöke. A SCL/CA azonban 2011 óta jelen van Romániában, egyik kampányuk pont a “korrupció elleni harc”-ról szólt, amiről sejtésünk lehet, hogy mi lehet, az biztos, hogy nem a DNA-t népszerűsítették.

A Cambridge Analytica manapság SCL/Cambridge Analytica néven fut, ebből a SCL érdekel minket – ugyanis ennek van egy romániai fiókja: SCL Romania. Ennek a fióknak vezetője Péter Imre, alias Peter Imre, magyar származású Bukarestben élő üzletember. Aki civilben kicsoda?

Na, kicsoda?

Na?

Az egykori Román Külügyi Hírszerzés főnökének, és az egykori külügyminiszternek, Teodor Melescanunak a veje. Teodor Melescanu ugyanis 2012 és 2014 között a Román Külügyi Hírszerzés főnöke, ugyanakkor korábban a Rompetrol nevű gigaolajcég ügyvezetője. Ennek a tulajdonosa az a  Dinu Patriciu, aki az Adevarul nevű népszerű romániai napilapot is birtokolta. Az Adevarul Holding igazgatója: Peter Imre! (Dinu Patriciu  2014-ben elhunyt!) A Rompetrom hivatalos neve később megváltozik, KMG International-re, amiben 2015-ben 51%-os tulajdonrészt szerez a China Energy Company (CEFC). A RISE Proiect Romania oknyomozó csoport szerint a SCL/Cambridge Analytica legalább egy alkalommal amerikai látogatást is szervezett Teodor Melescanunak.

Azt hiszem egyre világosabb, hogy egy PSD-kormány alatt miért is nem süllyedhetnek el ezek az alakok, miért kell őket pozícióba tartatni. A baj csak az, hogy ezekkel az alakokkal, az ő tevékenységükkel általában együtt jár a magyarellenesség, a magyar kisebbség elleni uszítás, ugyanis Romániát az oroszok legkönnyebben a kisebbségi kérdésen keresztül tudják zsarolni, lekötni stb.

Ahogy azt már pedzegettük itt, a Nethuszáron, az úzvölgyi botrány kismillió összetevője mellett, között eléggé világosan kirajzolódik az orosz jelenlét is.

További kellemes politizálást kívánunk mindannyiuknak!

hirdetés
hirdetés

Nethuszár

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]