hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

A COVID-19 olasz mellékhatásai: a börtönbe zárt maffiavezérek hazatérnek

Francesco Bonura, akit 2012-ben ítéltek el maffiaszervezet létrehozásáért és zsarolásért 18 év és 8 hónap börtönre, most saját otthonában élvezheti a rabság keserű heteit. Az 1942-ben született maffiafőnök Palermo gazdag építési vállalkozója, az Uditore negyed fontos személyisége eddig az Opera nevű milánói börtön lakója volt.

hirdetés
hirdetés

Azonban a koronavírus járvány miatt egészsége veszélyben forgott, erre hivatkozva a Milánói Felügyeleti Bíróság bírója úgy döntött, hogy – sürgősségi eljárással – a börtönből hazaküldi otthonába a maffiavezért – a vészhelyzet lehetőséget biztosít a hatóságnak, hogy sürgősségi eljárásban döntősön, magyarázta az esetről beszámoló olasz lap.

Bonura nem egy másodrangú keresztapa: Nino Rotolo maffiafőnökkel és Antonio Cina orvossal együtt ők hárman alkották azt a triászt, akik Bernardo Proivenzano letartóztatása után átvették a Cosa Nostra irányítását. Bonura egyébként a híres Corleone egyik leghűségesebb hadnagyának számított, akit már 2006—os Gotha-ügy kapcsán is letartóztattak. Akkor egy véres maffiaháborút sikerült megakadályozni, ami a Rotolo és a Salvatore lo Piccolo klánok között készült kirobbanni, a tét nem volt más, mint a polip irányításának átvétele.

Bonura otthoni őrizetbe való helyezése csak első a sorban, figyelmeztetnek az olasz szakértők: hetekkel ezelőtt nyíltak meg a börtön kifele vezető kapui a calabriai Rocco Filippone  előtt is, aki az ‘Ndrangheta Stragista perben kapott éveit töltötte (volna) az egyik legszigorúbb börtönben, Hazatért otthonába Vincenzino Iannazzo, akit a Lamezia Terme környékbeli ‘Ndrangheta fejének tartanak.

A szabadulásnak is tekinthető házi őrizet annak köszönhető, hogy a 70 év feletti elítéltek a járvány miatt veszélyeztetettnek számítanak, a törvény nem tesz különösebb különbséget közöttük, ennélfogva a 42bis alá eső 70 év feletti rabok (az egyik legszigorúbb előírás), adott esetben több ezren, hamarosan elhagyhatják a börtönt, és vélhetően közöttük lesznek még maffiafőnökök is, például: Leoluca Bagarella és Nitto Santapaola, a Nova Camorra alapítói,  és Raffaele Cutolo, aki az ‘Ndrangheta Umberto Bellocco alapítójaként vált ismertté.

Forrás: Il Fatto Quotidiano

Borítókép: Francesco Bonura elhagyja a börtönt, kép forrása: Antimafia Due Mila

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés