hirdetés
hirdetés
KIEMELTRIPOSZT

A háború 6. napja: eseménykrónika távirati stílusban

KRÓNIKA – távirati stílusban a főbb események: a háború 6. napja

FOLYMATOSAN FRISSÜLŐ ANYAG!

hirdetés
hirdetés

Harkov. Bombázás.

„Nácítlanitás” Putyin-módra

miközben a Kreml hivatalos narratívája szerint Ukrajna nácitól való felszabadítása a cél, közben gond nélkül lebombázzák Baby Yar Holokauszt-emlékművet.

A brit Sky News

autójára lőttek orosz katonák

Kórházat bombázott

az orosz hadsereg Harkovban.

Rakétatalálat érte

a kijevi tévétornyot

Bulgáriában

a korábbinál felére esett vissza Putyin népszerűsége. Csak? Ki a másik fele, azok melyik filmet nézik?

Légiszirénák hangja

hasítja bele a kijevi csendbe. Újabb rakétatámadás várható.

Orosz hírforrás a veszteségekről

Az RBC Russia szerint Dagensztán, Kuban, Kalmukia, Kurszk, Penza, Uljanovszk és Csecsenföld orosz régiók kormányzói jelentették eddig, hogy városaikból származó orosz katonák estek el az Ukrajna elleni megszállás során.

Ukrán-orosz tárgyalások

lesznek holnap, március másodikán.

Döntöttek a tengeri szállítók

délben még csak a világ egyik legnagyobb konténerszállító szolgáltatója gondolkodott a dolgon, délutánra már a két legnagyobb cég úgy döntött, hogy sem Oroszországba, sem onnan kifele nem szállítanak semmit.

Fridman orosz oligarcha

„a tragikus ukrajnai háborút meg kell állítani”. Az egyik leggazdagabb orosz nem először szólal fel Putyin őrültsége ellen, lásd tegnapi Krónikánkat.

Orosz petíció

a háború ellen a Change.org-on. Hasonló aláírásgyűjtés megy egy orosz honlapon is, KLIKK IDE (Frissítés: ment, amíg a Kreml le nem  lekapcsolta!)

Az orosz katonai konvoj elérte

Kijevet, az ukrán fővárost. Délután négy órakor. Borzalmas éjszaka lesz… Isten óvja az ukránokat!

A Kreml propagandagépezete szintet ugrott

azt terjesztik, hogy az ukrán vezetés megadta magát

Orosz hírforrások szerint

a seregük elvágta az ukránok az Azovi tengertől

A kínai miniszterelnök

telefonon beszélt Wang Ji kínai kollegájával, arra kérte, hogy segítsen a béke helyreállításában

Délután az orosz védelmi miniszter

felhívta az ukrán főváros lakóinak figyelmét, hogy hamarosan kijevi célpontokat fognak bombázni. Harkovan ez egy kórházat is jelntett többek között…

Marosvásárhely segít Ukrajnának

Martosvásárhely Polgármesteri Hivatala gyűjtés rendez az ukrán menekültek megsegítéséért. RÉSZLETEK ITT

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának üléséről

minden képviselő kivonult, amikor Lavrov orosz külügyminiszter kezdett beszélni. VIDEÓ ITT

Medvegyev „igazi háborúval”

próbál riogatni. Kifejtette: az emberiség történelmében a gazdasági háborúk mindig igazi háborúkká változtak. KONTEXTUS: Hogy jobban értsük: igazi háború már van, de ugye az orosz propaganda szerint nincs. Másrészt: a már-már komikusnak ható fenyegetőzésből nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy a kivetett szankciók nemcsak kezdenek hatni, hanem egyre durvábban érintik az orosz vezetést, minden bizonnyal sok mindennel számoltak, ami azóta bekövetkezett.

A Csernobilt elfoglaló

orosz katonák súlyos suigárdózist kaptak, mert a tiltott zónákba is bemerészkedtek – jelentik ukrán hírforrások.

Az orosz kormányfő

bejelentette, hogy ideiglenesen korlátozzák az orosz részvénytársaságokból való kilépést. KONTEXTUS: A British Petrol már felmondta az orosz részvénytársaságon belül betöltött részvényesi státuszát, pontosabban: kivonultak a cégből. Az orosz kormányfő mostani lépése az ehhez hasonló, ráadásul szaporodó lépések megállítását óhajtja, ami vélhetően csak szemfényvesztés, talán az orosz piaci szereplőknek szól, talán a lakosságnak, fene tudja, de valós érétke nincs, mert nem is lehet. Oké, megtiltod, hogy kilépjen, akkor belülről fog téged megenni, vagy valami., mindenesetre az üzleti élet azon szintjén, ahol ezek a dolgok történnek, ott nem divat az ilyen szabadságkorlátozás, és ezeknek súlyos következményei lesznek.

Ukrán adatok

a Harkov ellen intézett délelőtti rakétatámadásban legkevesebb tízen vesztették életüket és 35-en sérültek meg.

Zelenszkij ukrán elnök

tart beszédet az Európai Parlamentben. A terembe való belépéskor az EP-képviselők álló tapssal köszöntötték az ukrán elnököt.

Az Északi Áramlat 2

svájci alkalmazottai is kereshetnek maguknak új munkát, kirúgták őket. Napokkal ezelőtt jelentette be Olaf Scholz, hogy az illető gázvezeték engedélyezését felfüggesztik.

A Müncheni Filharmónia kirúgta

Valerij Gergyijev karmestert, aki Putyinhoz közel álló személyiségként ismert. Előzőleg hétfőig adtak neki határidőt, hogy elítélje az orosz inváziót, nem tette meg, így most – remélhetőleg – mehet haza Moszkvába zenélni, fizetését pedig kapja csak meg szépen az értéktelen rubelben.

BRÉKING!

Jóformán két óra sem telt, hogy ide, a Háború Krónikájába leírtam, hogy Lukasenko szerint nem támadják meg Ukrajnát és nem is kértek tőlük ilyesmit az oroszok. „Hiszi a piszi” – tettem hozzá. Na, mi történik most? Belorusszia megtámadta Ukrajnát.

Korcsolyázók Nemzetközi Szövetsége

bejelentette, minden versenyről kizárják Oroszországot és Belorussziát

A Kreml elkezdte bejelenteni

eddigi veszteségeit, állítólag már a családokat is értesítik. A lépés azért hírértékű, mert Putyinék eddig azt is tagadták, hogy lennének áldozatok.

Stoltenberg Varsóban

kijelentette: a NATO minden egyes centiméterét megvédi.

Az uniós szankciók első „áldozata”

lemondott Moszkva legnagyobb repterének igazgatója, Seremetyovó lemondott. Sok dolga mondjuk úgysem volt, az orosz repülőket kitoltták az EU légteréből, válaszul Moszkva is a többiekét, így sok gép nem kellett leszálljon az orosz fővárosban.

Lukasenko

Belorusszia nem csatlakozik a héborúhoz, az oirosz vezetés ezt soha nem vette fel nekik. Nethuszár: hiszi a piszi!

A brit kormány

tulajdonosi regiszter bevezetésére készül, amelyben az orosz oligarchák pénzmosását gátolná meg

Brit miniszterelnök-helyettes

szerint Oroszország „súlyosabb taktikai eszközöket” fog bevetni.

Brit katonai szakértő

az orosz haderő 75 százaléka már Ukrajnában van. Kijev felé tartanak azok az orosz rakétavetők, amelyek egyszerre több rakétáét lőnek ki, szóródásuk igen nagy, így civil területeket is lőni fognak. Ezek az infók egybecsengenek a Pentagon híreivel, akik szerint a katonai részből a java még hátravan. Isten segítse az ukránokat!

AZ EU műholdjai

információkat osztanak meg az ukránokkal az orosz hadtestek mozgásáról. Az intézmény vezetője a román Sorin Ducaru.

A brit hírszerzés

szerint a Kijev elleni offenzíva lendülete alább hagyott az utóbbi 24 órában, ennek oka logisztikai problémákban keresendő.

Kadirov csecsen elnök

bejelentette, hogy veszteségeket szenvedtek. Ez az első, amikor a csecsenvezér ilyen kijelentést tesz, korábban egy másik csecsen parancsnok vált nevetségessé a médiában, amikor február 31-ig adott haladékot az ukránoknak, hogy addig tegyék le a fegyvert. Hát, na, nem az intelligencia támadott…

A háború rémisztő képe

a gyerekek és a csecsemők az óvóhelyen. Ilyen az orosz „felszabadítás”.

Erdogan török elnök

telefonon beszélt Lukasenko belorusz elnökkel. Sok infó erről nem szivárgott ki, de biztos vagyok benne, hogy nem a hétvégi bajnoki forduló volt a téma.

Oroszország hamisítja a valóságot

mondjuk, ezen nincs mit csodálkozni. Azzal vádolja az EU-t, hogy az orwelli nyelvezetet használ, miközben a Kreml állítja azt, hogy nincs háború Ukrajnában. Vagyis, ami van, az nem is háború… Ja, tényleg nem…

Finnország

kedden vitat meg egy civil kezdeményezést, amelynek célja az ország NATO-hoz való csatlakozása. Pikáns válasz Putyinnak, aki eisze azt hitte, hogy mindenki be fog szarni tőle, ha háborút indít. Az ellenkezője történik, a semlegességét eddig gondosan őrző Finnország készül tehát a NATO-ba.

Az Európai Parlament rendkívüli ülést tart

kedden, amelyen az Ukrajna ellen indított orosz megszálló hadjárat lesz a  téma.

Rakétabecsapódás Harkovban

Az ukrán hadsereg jelenti,

hogy több orosz katonai repülőgépet sikerült lelőnie. A hírt a Reuters tette közzé. Ezek szerint a háború 6. napján öt vadászgépet, és egy orosz helikopter a megszállók vesztesége, ezt az Ukraina Pravda adta hírül. A hírek egybesnek az ukrán hadsereg jelentésével, de a Reuters jelezte, hogy független hírforrásokból nem tudták megerősíteni a hírt.

Az orosz hadsereg elérte

Herszon város kapuit. Herszon Dél-Ukrajnában van, a Krímtől északra.

Románia teljes mértékben támogatja

Ukrajna EU-csatlakozását, ahogy a Moldvai Köztársaságét és Georgiáét is.

A brit miniszterelnök

Boris Johnson meglátogatta az Oroszországgal szomszédosa NATO-tagállamokat.

Ausztrália is beszáll

70 millió ausztrál dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

70 ukrán katona halt meg

egy rakétatámadásban, amit az oroszok intéztek Ohtirka városa ellen. A település Harkov és Kijev között található, a Szumi régióbvan.

A kijevi kínai nagykövetség

elkezdte kimenekíteni polgárait Ukrajnából.

A legrosszabb még hátra van

„Katonai szempontból a legrosszabb még csak most következik” – mondta Lindsey Graham republikánus szenátor, aki attól fél, hogy azt oroszok elkezdik alkalmazni majd a „felperzselt föld” taktikáját.

MAERSK – az egyik legnagyobb tengeri szállítócég

bejelentette, hogy azon gondolkozik, felfüggeszti az összes Oroszágba és – ból irányuló szállítását.

Szólnak a légiszirénák

több ukrán városban. Ukrajna hatodik napja vívja honvédő háborúját az orosz invázió ellen

FONTOS!

A műholdas képeken látszik, amint egy nagyjából 64 kilométer hosszú (atyaég! Majdnem annyi, mintha a Matyi szobortól Tordáig érne a tankoszlop!) katonai konvoj látszik, ez hosszabb annál, amit a tegnap jeleztek, akkor még „csak” 27 km volt.

Az ENSZ jelenti

számításaik szerint nagyjáéból 100 civil áldozata van eddig a háborúnak, és nagyjából 300 civil sebesült. Az ukrán kormány szerint 150 civil áldozat van eddig. Itt jegyeznénk meg, hogy van egy adatunk, ami biztos ugyan, de elég szomorú: 16 gyermek vesztette az életét.

Harkov és Kijev elleni ostrom

egész éjjel zajlott, az oroszok szivattyútelepeket, víztisztító és áramellátó központokat bombáztak Harkovban. A váropsban akadozik az áram- és az ivóvízellátás!

Az ukrán légierő

a nukleáris központok feletti légtér lezárását kéri. „Az oroszok ott repkednek, hogy ne tudjuk őket lelőni, mert abból ökológiai katasztrófa lenne. A rakéták a nukleáris központok környékén csapódnak be” – teszik hozzá.

Zelenszkij szerint

Putyin azért erősíttet fel az Ukrajna ellen irányuló támadásokat a tárgyalások idején, hogy ezzel gyakoroljon nyomást rájuk. Ez nem egy olyan vélemény, amivel ne lehetne egyetérteni, bárki biztosra veheti, hogy ezért történt. „A bombázások szinkronizálása a tárgyalások idejével nem véletlen” – tette hozzá. S akkor minek tárgyaljunk ezzel a zsírarcú háborús bűnössel – teszi fel a kérdést a Nethuszár, akit persze a Nyugat, NATO, Bill Gates, a CNN és még ki tudja ki mindenki fizet azért, hogy terjessze az ukrán propagandát. Ja, igen, a Moszad, ők is minket segítenek. Ahhoz képest nincs pénzem, egy doboz cigire sem…

Az ukrán miniszter

bemutatta az Elon Musktól kapott felszereléseket, amellyel a Starlink netszolgáltatást biztosítják majd. „Háborús bűnösöknek nincs helye a Metaverzumban”

Putyin nem adja fel Kijev elfoglalását,

állítja a Pentagon. Hozzáteszik: jelenleg egy NATO-tagállam sincs veszélyben.

6.440 – ennyi háborúellenes orosz van börtönben

Eddig összesen 6. 440 háborúellenes aktivitát vetettek börtönbe az orosz hatóságok, ez a szám várhatóan csak nőni fog, ahogy halad előre a háború, és ahogy egyre agresszívebbek a moszkvai, szentpétervári stb. zsaruk is – tájékoztatták a Nethuszárt független moszkvai források, akik hozzátették: „rajunk nem múlik!”

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

Mi folyik itt? Aktuális ügyek

Lokál'20

Kevesen mennének, t