hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

A helyzet fokozódik: beletenyereltek az oroszok a román-magyar viszonyba, Erdély felvonulási tereppé válik?

Közhely, de attól még igaz: Romániában az utóbbi években, leginkább a PSD hatalomra kerülése óta egyre erősödik a magyarellenes hangvétel, sűrűsödnek az uszító politikai nyilatkozatok, hogy a média egy részének tudatos, vagy nemtudatos félretájékoztatásáról már ne is beszéljek. Most akkor román–magyar konfliktust akarnak kirobbantani a “valakik”?

hirdetés
hirdetés

Tudjuk, a PSD és Victor Ponta annak köszönhetően került hatalomra, hogy sikeresen meggátolták a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának beindítását. Valószínűleg azóta is úgy gondolkoznak a spin doctorok Iliescu pártjában, hogy a magyarellenesség biztosan hoz szavazatokat, míg minden másért túl sokat kell dolgozni – például stabil gazdasági helyzetért, az autópályáért, vagy csak simán azért, hogy ne legyünk mi a Szíria után világszerte a legtöbb emigránst kibocsájtó ország.

Nehéz feladatok ezek, nem is foglalkoznak vele a politikusok, és szerencséjükre nem is kell, mert:

  1. maradtunk még annyian magyarok, hogy ránk lehessen fogni mindent
  2. és még mindig van elég sok olyan román polgártársunk, aki ezeket el is hiszi, bár ilyen téren kétségkívül, hogy óriásit léptünk előre a ’90-es évekhez képest.

Azonban az utóbbi hónapban, mintha magasabb fokozatra kapcsolt volna a magyarellenes propaganda. Kezdődött az egész ugye Úzvölgyével, és hiába mondta ki maga a Védelmi Minisztérium, hogy a dormánfalviak millió helyen sértettek törvényt meg egyebek, a román politika továbbra tolta azért a magyarellenes uszítást, Melescanu külügyér vezényletével, hogy aztán az i-re a pontot a kulturális tárca tegye fel, amelyik minden törvénytelenség ellenére megadta az engedélyt az ominózus betonkeresztekre – és az egész szélsőjobbos nackó román sajtó ünnepi díszbe öltözött, hogy aszongya nekik van igazuk.

Aztán a Neamt megyeieknek jutott eszükbe, hogy van nekik egy Békási-szorosuk, pont most, amikor a bíróság kimondta, hogy az Hargita megyéhez tartozik. Évekig, mit évekig, évtizedekig nem fejlesztettek semmit a turisztikai szempontból is kimagasló értékkel bíró területen, de most kimentek tüntetni, hogy az az övék, kell nekik.

Aztán Bukarestbe is elért a népharag, a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fóruma, amit az úzvölgyi katonai temető körül zajló manipulációs hadjárat egyik élenjárója, Mihail Tarnoveanu vezet, úgy gondolta, hogy őket az új helyi közigazgatási törvény annyira elnyomja, hogy mostantól minden és mindenki magyar lesz Székelyföldön, őket pedig levágják karácsonyra. Pedig szó nincs erről, az új közigazgatási törvény nem tartalmaz lényeges módosításokat, ami az anyanyelvhasználatot illeti, az RMDSZ pont emiatt mérges, és egyik fél sem kapja fel a vizet azon, hogy a kormány sürgősségi rendelettel tolta át ezt a törvényt, amelynek ugye leglényegesebb eleme, hogy jóval szabadabb kezet ad a polgármestereknek, ami a közpénz elköltését illeti, mármint függetlenséget a sokat kellemetlenkedő helyi tanácsosoktól – tulajdonképp legalizálták a szabad rablást.

Aztán Székelyudvarhelyen egy kazánház falára írják fel, hogy „Erdély román föld” – Udvarhely színmagyarnak mondható település, sok értelme nem volt ezt ide felfirkálni, és a kevés román, aki a városban él, biztosan nem tettes – mondják maguk az udvarhelyi magyarok. Valakik átutazóban nekifuttak a festegetésnek, s aztán nem sokkal később a már 100%-ban magyar Etéd székely falucska településtábláján fújják le a magyar feliratot .

Etéd, nem tetszett a magyar felirat (Fotó: borbolycsaba.ro)

A szélsőséges média rá is harap dolgokra, és tolja ezerrel az uszítást: az Ortodox Info portál szeriont a Gyilkos tó partja már Budapesté, pontosabban a hatodik kerületé – szerintük, pedig valójában az jó lenne ötödiknek is, de kicsire és részletekre nem adunk. A „Milyen országban élünk? A Gyilkos tó partja Budapest tulajdona” címet és „Mi lesz azzal: hogyan vegyük vissza az országunkat a…magyaroktól?” alcímet viselő cikk ugyan hemzseg a pontatlan és hamis információktól, d kiválóan alkalmas egy újabb kis etnikai összecsapás kialkudozására. A portál egyébként szoros, és már szinte szerelmi kapcsolatot ápol az orosz Sputnikkal, ami azok után, hogy kiderült: az úzvölgyi katonai temető körüli botrány egyik háttéremberének tartott Mircea Chelaru egykori vezérkari főnök kedvenc szereplője az orosz dezinformációs portálnak, már aligha lepődünk meg. Minek is tennénk: Ninel Peia, az egykori PSD-s képviselő, aki szintén az úzvölgyi temető miatt hisztizett és uszított, Dugin előadásaira jár az orosz nagykövetségre. Mindezt megfejeli ma a Capital című gazdasági portál, amely nem nevezhető azért egy zugblognak, és a Press One portál cikkét, amelyben beszámolnak az magyar kormány és az erdélyi médiabefektetések viszonyáról olyan felvezetővel vágja a románok képébe, hogy attól kisebb háborús hangulat keletkezhet Caracalban. Már a cím sem semmi: “Riadó Erdély elszakad Romániától! a magyarok sokkoló lépése: dinamit-feltárások (források)” – igen, így, vakarjuk is a fejünket, rendesen, hogy itt már lassan egy pohár vizet sem kérhetünk, vagy meddig fajul még ez az egész…

Úgyhogy nagyon, de nagyon alaposan tegyük fel a kérdést: mi folyik itt Keleten?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]