hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

A román miniszterelnök nem szarozik: leküzdi a Holokausztot és a tagadásizmust

Emlékszünk még Medgyessy Péterre? Akkoriban igazán örülhettünk, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki – a bakijai szállóigékké váltak, ám Románia jobban teljesít, legalábbis ezen a téren – a mi miniszterelnök-asszonyunk, Viorica Dancila ugyanis olyan fogalmi zűrzavarokat hagy maga után, hogy nyelvész legyen a talpán, aki feltakarít majd utána.
hirdetés
hirdetés
Mellesleg új fogalmakkal is gazdagítja a román nyelvet a Holokauszt-emléknapja alkalmából Brüsszelben szervezett megemlékezéseken, ilyen volt a mai „negationanismului”, amit magyarul kb. tagadásizmusnak lehetne fordítani.
Dancila asszony az Európai Parlament emelvényéről mondott beszédet a Holokauszt világnapja alkalmából rendezett megemlékezésen, ezen pedig eldicsekedte, hogy Bukarestben “In luna martie vom organiza un eveniment care isi propune sa contribuie la sprijinirea combaterii negational…negationanismului (ilyen kifejezés nem létezik a román nyelvben – szerk. megjegyz.) si a Holocaustului ” – ami magyarul nagyjából így fordítható le, hogy a szavakból sütő debilizmust is valahogy visszaadjam:

… márciusban olyan eseményt szervezünk, amelynek célja a tagadásizmus és a Holokauszt leküzdésének (irtásának, cáfolásának) elősegítése…

A „combatere” jelenthet irtást, cáfolást, a jogi nyelven pedig leginkább leküzdést jelent – a „combaterea crimei” például a bűnelkövetések elleni küzdelmet, azok leküzdését jelenti. A tolmács azért észnél volt, a tagadásizmust kihagyta, majd úgy fordította le, hogy Románia küzdeni fog a Holokauszt-tagadás ellen, így megmentette a szitut.
Viorica Dancila tehát leküzdi majd a Holokausztot és a tagadásizmust, miközben ez az ország adja a soros EU-elnököt a következő hónapokban. Az euró egy nap alatt 0,1%-ot drágult!
Forrás: Ziare.com
(Nethuszár)
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés