hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Árpád-sávos zászló miatt nyomoz a román rendőrség – célkeresztben az EMI

Miután Szlovákiában a hatóságok erélyesen léptek fel a Dunaszerdahelyi focicsapat szurkolói, a DAC Felvidéki Harcosok csoportja ellen, ahol önkényuralmi szimbólumokat kerestek és találtak, a receptet a román hatóságok is átvették: a marosvásárhelyi rendőrség ugyanis beidézte Szűcs Pétert, az Egyesült Magyar Ifjak (EMI) alelnökét, hogy az idei gyergyószentmiklósi EMI-táborban készült fényképekről azonosítsa be azokat a személyeket, akik Nagy-Magyarországot ábrázoló pólókat viseltek, vagy Árpád-sávos zászlókat lengettek – számol be a Krónika erdélyi napilapra hivatkozva az MTI.

hirdetés
hirdetés

Sorbán Attila Örs gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy Szűcs Péter EMI-alelnököt beidézték a marosvásárhelyi rendőrségre, ahol arra szólították fel, hogy fényképek alapján azonosítsa azokat, akik Nagy-Magyarország térképét ábrázoló pólót viseltek és Árpád-sávos zászlót lobogtattak. Tudatták vele, hogy ha nem tesz eleget a felszólításnak, akár háromtól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat – bár az a kérdés a levegőben maradt, hogy letöltheti-e otthon esetleg, ugyanis korábban az RMDSZ is támogatott egy ilyen célú törvényjavaslatot, amely a nem agresszív és öt évnél kevesebbel büntetett cselekmények esetén a börtönbüntetés otthon is letölthető. Ezen az úton elindulva aligha lehet kérdéses, hogy az RMDSZ a székelyföldi zászló- és pólóbűnözők felmentésére játszik, amilyen időket élünk még lehet ebből eljárás is, bár nem akarok ötleteket adni…

“Ez megfélemlítési kísérlet a hatóságok részéről, amitől nem ijed meg az EMI, és természetesen Szűcs Péternél sem értek el eredményt” – fogalmazott a szervezet elnöke. Sorbán szerint a rendőrség tiltott, xenofób jelképek használata, viselése miatt vizsgálódik.

Nagy-Magyarország létezése letagadhatatlan történelmi tény, és az Árpád-sávos zászlót éppen annyira lehet xenofób jelképnek tekinteni, mint például az amerikai zászlót” – reagált a rendőrség álláspontjára Sorbán Attila Örs, és nem igazán nehéz egyetérteni vele, ugyanis az Árpád-sávos zászló Magyarország történelmi zászlaja, protokolláris eseményeken szerepel, mellesleg az Erdélyhez több szálon is kötődő II. Rákóczi Ferenc lovassága is használta, ez az a sereg, amelyben rengeteg erdélyi román is harcolt, példának okáért a komplett Máramaros megye, vagy az a Grigor Pintea, aki bizonyítván az Árpád-sávot lobogtató Rákóczi felé saját hűségét bevette Nagybányát, és megakadályozta, hogy a császáriak Szatmárra szállítsák a pénzverő eszközöket, és aligha gondolta arra, hogy a zászló, amelyet oly vitézül szolgál pár száz évvel később pont az övéi által válik üldöztetés tárgyává.

hirdetés
hirdetés

Az EMI-elnök azt üzente a hatóságoknak, hogy hagyják abba a magyar közösség zaklatását, hiszen éppen elég megfigyelőjük volt a gyergyószentmiklósi táborban, és maguk is láthatták, hogy semmilyen Románia ellen irányuló cselekedet nem történt.

Sorbán Attila Örs felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy azok, akiket hasonló ügyben zaklatnak, kihallgatnak a hatóságok, jelezzék ezt az EMI-nek vagy a Székely Figyelő Alapítványnak, ugyanis a két szervezet minden szükséges jogi segítséget biztosít az érintetteknek.

(MTI/Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés