hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Augusztus 10., Romániában: megbüntethetik a kolozsvári tüntetőket?

Mintha az egész már csak egy rutin lenne, úgy járunk tüntetni, és a rutin megöli a lelkesedést, lelkesedés híján pedig nincsenek tömegek, igaz, az augusztusi kánikula sem a legmegfelelőbb időszak kormánybuktatásra (kommentben felsorolhatjátok azokat a forradalmakat,a melyek augusztusban törtek ki), így aztán, ha érdektelenségbe nem is fulladt, de különösebben nagy hullámokat kiváltó tüntetés nem jött össze ma, sem Bukarestben, sem az ország többi városaiban. Kolozsváron viszont engedély nélkül tüntettek, így fennáll a lehetősége annak, hogy a Csendőrség cédulákat küld majd ki úgy a szervezőknek, mint a résztvevőknek, rajtuk egy csinos kis összeggel, ami a büntetést jelenti.

hirdetés
hirdetés

22.30: KOLOZSVÁR: A kánikula az erdélyi fővárosban is megtette a hatását, ahol hét órára hirdették meg a tüntetést. Ezt a hét órát azonban olyan komótosan kell értelmezni, például, ha hétkor indulsz el otthonról, az még simán belefér. Legalábbis a helyszínen ezt tapasztaltam, amikor hét óra és egy perckor megérkeztem a gyülekezés helyszínéül meghirdetett Deák Ferenc (Eroilor) utca sarkán álló haranghoz, ahol néhány öreg tanácskozott egymással, én pedig magammal, hogy vajon ők tüntetni jöttek, vagy az asszony küldte le őket kenyérért, s itt ragadtak egy taccspartira az esti meccs előtt. Aztán átballagtam a Matyi térre, amelynek árnyékosabbik felén úgy fél nyolc és háromnegyed nyolc körül már valóban szemmel látható volt az, hogy tüntetők is érkeztek. Még egy kicsi kétely volt bennem, hogy lesz-e itt egyáltalán valami, de aztán megláttam Zolit az elmaradhatatlan Erdély-zászlajával, és tudtam, hogy mocorgás, nyüzsgés lesz, kérdés csak az: mekkora, hányan gyűlünk össze. Hát, nem vertük szét a placcot később sem, amikor a szervező csaj (Ligia) megafonjába szólt, hogy jöjjünk közelebb, tudjuk ki az, aki tüntet, és ki az, aki turista. Sokáig azonban nem történt semmi különösebb esemény, azt leszámítva, hogy Ligia és a csendőrök egy fél órát át vitatkoztak-forma, utólag tudtam meg, hogy ekkor hívták fel a hölgy figyelmét arra, hogy a tüntetés nincs engedélyezve (ami azt jelenti, hogy nem is kérték, ugyanis jóváhagynia nem kell a hatalomnak, elég csak bejelenteni), amikor rákérdeztem erre nála, azt mondta, hogy “drepturile se afirma, nu se discuta”, azaz valami olyasmi, hogy a jogok létezése tény, azokat nem vitatjuk. Szép mondat, fogom még idézni, lehet augusztus 26-án majd ezzel nyitok az Úzvölgyében. Aztán némi megafonból elhangzott felszólalások után elindult a tömeg a Deák Ferenc utcán, ekkor lehettünk már vagy kétezren, mindenesetre az utcát rendesen megtöltötték a tüntetők, és kezdetét vette a szokásos tünciséta. Előbb még rögtön az indulás után megálltak skandálni a pártok székházánál, igaz, ezt tisztes távolból tették, ugyanis az utca túlsó oldalára nem lehetett átmenni, volt is egy kisebb szópárbaj az amúgy végig kulturáltan viselkedő csendőrök és egyes tüntetők között, de végül csak továbbindult a tömeg, következhet a bíróság székháza, majd a szokásos ispánság előtti skandálás, igaz, eddigre jó, ha ötszázan maradtak.

Megkérdeztem a helyszínen jelenlevő csendőrparancsnokot, igaz-e, hogy a tüntetés nincs engedélyezve, mire egyértelmű igennel válaszolt. Kérdeztem, mi lesz a szervezők és a résztvevők sorsa, számíthatunk-e büntetésre, mire csak annyit mondott: a hatvanas törvény (legea 60) alapján, mind a résztvevők, mind a szervezők büntethetőek ebben az esetben. 

22.00: BUKAREST: Az emberek szállingóznak hazafelé, ez nem volt az a földrengésszerű, mindent elsöprő tüntetés, ebben egyezzünk meg. A Victoriei téren végül nagyjából 15.000 ember gyűlt össze, ami a tavalyi százezerhez képest erőst sovány jelenlétnek számít. A tüntetés amúgy békésen zajlott, a csendőrség egy időben még a kormánypalota köré vont kordont is hátrébb rakta, hogy a tüntetőknek több hely legyen, szóval tényleg mindent elkövettek, amit el lehetett, hogy a tavalyi szégyent lemossák magukról. Davide Martello, aki arról híres, hogy több konfliktuszónában is fellépett már, most Bukarestben is zongorázott egy sort a tüntetőknek, mindezért jópár fellépést is lemondta, hogy itt lehessen. Az erről készült, tényleg érzelmes felvételt ITT NÉZHETED meg.

Akadt olyan kormányellenes hangulattól felfűtött résztvevő, aki káromkodva szidta a rend őreit, ők viszont nem haboztak, a csávót helyből leteperték és elvitték. Igaz, azt is gondolhatták róla, hogy provokátor, a tavalyi esetből okulva, az idén a  csendőrség külön kérte a tüntetőket, hogy, amennyiben provokátorokat, ultrákat észlelnek maguk körül, úgy azt jelentsék a rendőrségnek. Mondjuk az 112 reakcióidejét ismerve, kb. holnap vennék fel a telefont, de na, a szándék a fontos, ugyebár…

A rigmusok a szokásosak voltak, itt volt a PSD – ciuma rosie, (PSD – vörös pestis) a Hotii (tolvajok) és a többi ismert skandálás, egész szép repertoár összejött, de egyezzünk meg, ez a #rezist mozgalom kezd kifáradni, mai nem is csoda. Románia jobbik fele legalább 2013 óta folyamatosan az utcákon van, most egy kicsit mindenki úgy van vele, hogy várja a parlamenti választásokat, eisze biztosabban érkezik úgy a változás, mint az utcáról kormányt buktatva, bár ez utóbbi is sikerült már (lásd a Colectiv utáni Ponta-kormány menekülését), de valahogy ettől a PSD maradt, minden időben, minden ellenkezés dacára. nagyjából ennyi volt Bukarest.

 

18.00, BUKAREST: A csendőrség kihozta a Victoriei térre a vízágyúkat, ez némileg ellentmond a csendőrség szóvivője, Georgian Enache által mondottaknak, miszerint az idén a párbeszédé, és nem az oszlatásé lesz a főszerep, de ki tudja, Bukarestben iszonyatos a hőség, 34 fok van árnyékban, ez a napsütötte, aszfaltozott Victoriei téren akár 60 Celsius fokos hőérzetet is jelenthet, ilyenkor még a csendőrnek is eldurranhat az agya, vagy a könnygázgránátlövő puskája – eközben a tüntetők száma folyamatosan emelkedik, a hivatalos kezdet 17.00 órakor volt, azóta a tér már szinte tele lett, bár még mindig nincsenek annyian, mint tavaly.

15.00, BUKAREST: eddig mintegy pár ezren gyűltek össze a tavalyi rendőri erőszaknak is helyt adó Victoriei (Győzelem) téren, egy tüntetőt megbírságoltak, mert valami platós kocsival érkezett, amit színpadnak használt volna, de nem kért rá előzetesen engedélyt. A Realitatea, az Adevarul és a Digi24 is beszámolnak arról, hogy éles szóváltás alakult ki a #Rezist mozgalom egyes vezetői között, nagyjából azon ment a verbálboksz, hogy akkor most ki az igazi forradalmár, ellenálló. A román fővárosban ma délutánra két tüntetés is sorra kerül, a másikat a Revolutiei (Forradalom) terére hirdették meg, ugyanakkor Klaus Iohannis is felült a tüntetésnépszerűség óriáskerekekére, ő meg pont ma, pont most az Universitatii (Egyetem) téren gyűjti az aláírásokat, amelyek az újabb államfői jelöléséhez szükségesek. Ő egyébként azt nyilatkozta, hogy egy normális Romániát akar, ami annak fényében, hogy négy évvel ezelőtt a jól végzett munka Romániájával kampányolt nem árulkodik túl nagy fantáziáról, bár a Cambridge Analytica segítsége még nem érkezett meg, vagy legalábbis nem tudunk róla. Ha tudni is fogunk erről, akkor az valószínűleg 76042805 évvel a választások után történik majd meg, így külön ezért idegeskedni nem érdemes. A csendőrség kifejezetten visszafogott erőkkel van jelen egyelőre a tüntetések helyszínein, nyilatkozataik is mérsékeltek, nyugalomra intenek, és tízezer vizes palackkal készültek, hogy a kánikulában izzadó tüntetők szomját ellássák. (Vagy fejbe dobják őket velük, ezt ma mifelénk nem lehet biztosra tudni!)

Országszerte a nagyobb városban szintén tüntetések várhatóak, a román sajtó becslései szerint az ezeken résztvevők száma elérheti a félmilliót is – Erdély fővárosában, Kolozsváron este hét órakor gyűlnek össze a kormányzó szociáldemokratákkal elégedetlen tüntetők a főtéri harangnál, ez az Eroilor, magyarul Deák Ferenc utca sarkán található – ezen a Nethuszár is részt vesz, így kaptok majd beszámolót első kézből, ahogy tavaly Bukarestből is kaphattatok, akkor élőben közvetítettük az oszlatást, az ezekről készült videóinkat a Facebook-oldalunkon a „Videók” menüpont alatt, illetve blogunk YouTube csatornáján is megtekinthetitek, ne felejtsétek el a Facebook-oldalunkat belájkolni, különben közétek lövünk könnygázgránáttal, és feloszlatunk! És olvassátok el a Székelyhonnak küldött beszámolónkat is, este kikérdezzük!

A helyzet idén:

A főmumus, Dragnea azóta börtönben van, a kormányfő, aki egyben a PSD vezetését is átvette Viorica Dancila óvatosan politizál, kerül minden konfliktust és szemmel láthatóan csak annyi a célja, hogy „nagyobb baj ne legyen” alapon ne erodálja tovább a tavaszi EP-választásokon mélypontra került kormányzópártot. Idén az sem segíti a tüntetőket, hogy az ellenzék továbbra is megosztott: az EP-választások eredményei alapján sem a liberálisok (PNL), sem az egykori utcai tüntetésekből kialakuló új párt, az USR sem tudna egyedül kormányt alakítani. Az USR helyzetét az sem segíti, hogy szövetségben áll azzal a PLUS nevű politikai alakulattal, amelynek egyetlen programpontja Dacian Ciolos, azaz az ő személye, karizmája, amely jelentős kopáson ment át az utóbbi időben.

Az ellenzéki pártok mindazonáltal nyerő helyzetből várják a következő évi parlamenti választást, ahogy az őszi elnökválasztás egyetlen kérdése is az, hogy a második körbe kerülő PNL-s Iohannis, vagy az USR-s Dan Barna ül majd be az államfői székbe – tehát a PSD, akinek egyébként a mostani kormányfő, Viorica Dancila a jelöltje nagy valószínűséggel be sem kerül a második körbe, tehát az esélytelenek legnagyobb nyugalmával várja az idei augusztusi tüntetést, sok minden nincs amiért rettegnie.

Tavaly ismerhettük meg Sebastian Cucos nevét, aki levezényelte a brutális oszlatást, ehhez nem szégyellte igénybe venni a fociultrák segítségét. Mi, magyarok is szívünkbe zártuk az egykor Koszovóban szolgálatot teljesítő, ottani tevékenysége miatt vizsgálat alatt álló főcsendőrt, amikor az úzvölgyi katonai temető rendfenntartóinak parancsnokaként gyakorlatilag ölbe tett kézzel nézte, ahogy a focihuligánok megrohamozzák a sírkertet. Ma ő a csendőrség parancsnoka, de bármiben lefogadom, hogy előveszi a szebbik énjét, és igazán kulturáltan fogja levezényelni a mai tüntetés biztosítását, elvégre így is nyomoznak ellene a tavalyi oszlatás miatt, igaz, azt a dossziét úgy elsüllyesztette a hatóság, hogy gyakorlatilag annyit tudunk róla, hogy létezik.

A román társadalom pedig a fáradtság jeleit kezdi mutatni: az évekkel ezelőtti tüntetéshullámok megszülték ugyan a „Együtt megmentjük Romániát” (USR) politikai alakulatot, akik be is jutottak a parlamentbe, ám a szokásos, és ilyenkor mindig fellépő politikai disszonanciát csak mérsékelten, vagy leginkább sehogy sem tudták kezelni, ugyanis az utcákról indult rendszerellenes párt hirtelen azzal találta magát szemben, hogy a rendszer része lett. Az USR azóta a professzionális politizálás jegyeit mutatja, szövetségre lépett az egykori technokrata kormányfő Dacian Ciolos PLUS nevű alakulatával, és az idei EP-választásokon Románia második legnagyobb politikai erejévé léptek elő. Kettejük közt most némi egyet nem értés tapasztalható, legalábbis a bukaresti román nyelvű sajtó szerint, ami leginkább arra vezethető vissza, hogy a PNL Klaus Iohannis mögé bújva próbál előtörni, így egyeduralkodóvá, vagy legalábbis mérhetően nagyobbá próbál válni, mint legfőbb riválisa. Mármint nem a PSD, hanem az USR a legfőbb rivális a liberálisoknál, akik nemrég a magyarbarátságával rengeteg piros pontot szerző Rares Bogdant választotta alelnökévé. A magyarbarátságot itt ironikusan kell érteni.

Szóval a helyzet korántsem annyira kedvező az utcai tüntetések szemszögéből, mint volt tavaly ilyenkor: nincs legfőbb mumus, sőt, az akkori tüntetők egyik követelése lám teljesült is, Dragnea Liviu a börtönben van. Az ellenzék megosztott, ódzkodik az előrehozott választásoktól, és egyáltalában, mintha most kezdenének (vagy inkább még most sem) felébredni, hogy itt kérem szépen egy év múlva döntéseket kell hoznunk kormányzati pozícióból, jaj, Istenem, mik legyenek azok – nagyjából ilyen hangulat érzékelhető a proteszt-szcénán, miközben fiatalok százai, ha nem épp ezrei hagyják el ezt az országot.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]