hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Az Európai Bíróság szerint szabadlábra kell helyezni a volt katalán elnökhelyettest

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes, szakadár vezető, európai parlamenti képviselői mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben a spanyol legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte.

hirdetés
hirdetés

Az unió bírósága a volt katalán elnökhelyettes azonnali szabadon bocsátására szólított fel. A bírósági ítélet egyben leszögezi, hogy minden, az Európai Parlament képviselőjének megválasztott személy a választási eredmény nyilvánosságra hozatalának pillanatától hivatalos státuszt kap, és az ezzel járó mentelmi jogban részesül – közölte a bíróság hivatalos sajtóközleményében.

A spanyol legfelsőbb bíróság 2019. október 14-én kilenc katalán vezetőt ítélt lázadás, hűtlen kezelés és engedetlenség vádjával súlyos szabadságvesztésre, amelynek időtartama az egyes vádlottak esetében 9-től 13 évig terjedt. Oriol Junqueras Viesre 13 év szabadságvesztést róttak ki. Az Európai Bíróság döntése befolyásolhatja a Belgiumban tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök kiadatásáról szóló jövőbeni döntést.

Junquerast és Puigdemontot a 2019. májusi európai parlamenti választásokon képviselőnek választották, helyüket azonban a spanyol törvények értelmében nem foglalhatták el. A belga bíróság 2020. február 3-án dönt majd arról, hogy az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján kiadható-e Carles Puigdemont Spanyolországnak.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés