hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Beszélnünk kell Kevinről! – A társadalmi szolidaritás teljes hiánya

Igen, még mindig létezik a vírus, és még mindig tombol a járvány… terjed, ezért is hívják járványnak, különben csak simán állványnak neveznénk. Szerkesztőségünk kiemelten foglalkozott az elmúlt időben a vírustagadás és felelőtlen viselkedés kockázataival. – bővebben itt olvashatsz róla.

hirdetés
hirdetés

Ez az írás nem azért született, hogy újabb cáfolatokat és tényeket mutasson be (habár lenne amit), ugyanakkor eljött az ideje, hogy beszéljünk a morális kérdésekről. Beszéljünk a társadalmi szolidaritásról, annak hiányáról. Beszéljünk a hatalmas egóról, a modern társadalmunkat uraló én-központúságról.  Úgy gondolom, hogy a járvány megfelelő kórképet, görbe tükröt mutatott mindenkinek. Ahogy Joker mondaná: – nehéz körülmények között, ez a civilizált népség fölzabálja egymást.

Vegyünk szépen sorra a dolgokat.

Élelmiszerhiány ómen

A karantén előtt azt gondolta volna az ember, hogy eljött fekete péntek. Az óriási embermassza egy emberként rohanta meg az áruházakat, habár a termékek széles skálájából semmilyen hiány nem mutatkozott, (amit 1 nap alatt ne lehetett volna pótolni) legkeresettebb élelmiszerek voltak a liszt, cukor, olaj. Volt, aki szekér számra tolta ki, másnak a csomagtartója érintette már az aszfaltot, a harmadiknak szakadt le mindkét kezében a szatyor, ahogyan cipelte a buszmegálló fele. Nem igazán vetődött fel senkiben a kérdés, hogy esetleg másnak fog-e jutni, vagy esetleg ,,biztosan szükségem van mind a 20 kg-ra”? Esetleg hagyok-e legalább 1 kg lisztet annak, aki előrehaladott kora, és a szállítási eszközök hiánya miatt csupán 1-2 kg-ot tud hazavinni? Nem, a kapzsiság és a dzsungel törvénye dominált ebben a helyzetben, vagyis aki kapja, marja. Szerkesztőségünk ezúton is gratulál a hozzáálláshoz, valamint jó étvágyat kíván a cukrozott olajos liszthez. A mennyiségekből ítélve karácsonyig kitarthat.  Nem akarok hipokrita lenni. Én is vásároltam lisztet. Miután elült az aranyláz, bementem a boltba, levettem a polcról, kifizettem és hazavittem. Mind a 3 kg-ot. Karantén végén még 1/3-a megvolt, pedig palacsintáztam, és a panírba se sajnáltam.

Gyakorló elmebetegek a közösségi médiában

Senkit nem fogok név szerint említeni, ugyanakkor egy adott ponton nem hittem a szememnek. Egy saját magát mindenhez (is) értő személynek tartó fehérjehalmaz videót csinált arról, hogy kimegy az utcára, tíz percet sétált majd hazament. Azt a konklúziót vonta le, hogy nem halt bele. Tehát a járvány nem veszélyes. Ha valaki ezt elmeséli, és nem a saját szememmel látom, biztosan ráhívom a ,,muszáj kabátkásokat”.

Itt tartunk 2020-ban (most mantráztam én is egyet, pedig tudatosan kerülni szoktam). Az elvetemültebb vírustagadók, 5-G , laposföld és Bill Gates összeesküvéselmélet-hívők is tisztában vannak azzal, hogy bármilyen betegség nem fog egyből téged kivégezni. Felnőtt, régebben értelmesnek tartott ember meg komoly pofával ecseteli, hogy túlélte. Szép volt! További hasonló kísérletként levideózhatna egy live medveszelídítést, vagy egy éjszakai kocogást a 3 sávos autópályán, fekete ruhában. (Forgalommal szemben!)

Társadalmi érzéketlenség

Azok az emberek, akik most idős korban vannak, valaha aktív emberek voltak. Dolgozni, sportolni, kikapcsolódni jártak, és nem utolsó sorban felnevelték a fiatal generációt. Az idővel nem lehet versenyezni. Elszállt fölöttük az idő. Mára nyugdíj előtt álló szülővé, nyugdíjas nagyszülővé váltak. Csak egy nyugalmas és kiegyensúlyozott öregkorra vágynak, aztán békés távozásra ebből a világból. Mit tesz járvány esetén a csemete? Azzal henceg, hogy ő fiatal, erős, ha el is kapja a járványt, biztosan túl fogja élni. Persze, hogy túl fogod (nagy valószínűséggel), te ifjú titán! Csak a hősködés következtében esetleg  aláírod idős szülőd, nagyszülőd, hozzátartozód halálos ítéletét.

Tartozunk az idős generációnak azzal, hogy úgy vigyázunk rájuk, hogy vigyázunk saját magunkra. Nem olyan bonyolult a képlet.

Hoaxok és álhírek terjesztése

Nem is olyan régi, ugyanakkor bölcs életigazság: nem a hülyék száma gyarapodott, csak a közösségi média rávilágított a létezésükre.

Fentebb említettem még 2020-at. Most megint előveszem. 2020-ban, egy szerző nélküli írást, amely egy köztudottan kattintásvadász oldalon jelenik meg (a google-be csak be kell írni, máris kidobja a feketelistát) készpénznek venni, simán ostobaság. Nem olyan nagy bűvészmutatvány, ha egy első olvasatra is gyanús cikket találunk, akkor minimum ellenőrizzük le az információt, vagy csak tegyük fel a kérdést saját magunknak: mennyire életszerű ez? Mondok rá példát. Fogyasztói társadalmunkban senkinek nem áll érdekében, hogy egy olyan mobilhálózatot építsen (5G), amely megtizedeli az előfizetőket.

A világ egyik piacvezető cégének a feje (Bill Gates) nem fejleszt vakcinákat szabadidejében (ha van neki ilyen) a kert végén álló sufniban. Igen, több fórumon beszélt a túlnépesedésről, mint létező 21. századi problémáról. Ez nem újdonság. Már az elemi iskolában tanították, hogy Földünk x mennyiségű embert képes eltartani, fenntartani. Ha ezt a számot meghaladjuk, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. Ezek is inkább becslések, mint kőbe vésett igazságok, de erről majd egy másik írásban.

Összefoglalva. Gates nem fejleszt vakcinákat, nem akarja sem beoltani, sem megcsippelni a lakosságot (minek nyomkövető, amikor még az árnyékszékre is magaddal cipeled a mobiltelefont, amelyen te magad engedélyezted a helyzetjelzőt, hogy működjön rajta a legújabb online játék, amit munkaidőben nyomkodsz).

Az álhírek veszélyes dolgok. A mérsékeltebb médiafogyasztókat könnyen becsaphatják, vagy azokat, akik még a nyomtatott sajtó idejében szocializálódtak, ahol még ellenőrzött körülmények között zajlott az újságírás.

Mindenhez értünk, mindenhez is, és mindenhez jobban

A járvánnyal kapcsolatos bejegyzések alatt megfigyelhető, hogy a hozzászólók mind okleveles virológusok, biokémikusok és járványügyi szakemberek, akik már 10 járvány megfékeztek bolygónk rusztikusabb vidékein.

Nincs semmilyen egészségügyi képzettségem, ezért csak óvatosan próbálok véleményt alkotni minden járvánnyal kapcsolatos spekulációról.  Bölcs tanácsként kiemelném, hogy nem gond az, ha néha elfogadjuk a hivatalos sztorit, amit az illetékes szervek tesznek elénk. Persze azt semmiképpen ne higgye el senki, hogy X km autópálya fog épülni, vagy ha megválasztanak valakit, akkor beköszönt a Kánaán.  Amit már fentebb megemlítettem, most ismét érvényes: mindenkori kormányunknak nem az a célja, hogy csökkenjen a népesség, hogy kevesebb adót fizessünk be, hogy megszűnt munkahelyünk következtében kevesebb terméket vásároljunk (amiből szintén adót szed be). Még a nyugdíjasok megtizedelését sem akarja, hiszen ők egy nagyon fegyelmezett szavazóbázis.

Társadalmi fegyelmezetlenség

Szovjet utódállamok betegsége, hogy hiányolják a ,,kedves vezetőt”, aki parancsba adja, hogy mit kell tenni. Ameddig katonai rendelet szabályozta a mozgást, és a mindennapi életet, addig Románia kifejezetten jól állt a járvány elleni küzdelemben. Abban a pillanatban, mikor ezek a ,,verdiktumok” csak szerény javaslatokká degradálódtak, elszabadult a pokol és az egekbe szökött a fertőzöttek száma.  Hiába nézegetjük nyálcsorgatva a nyugati életminőséget és életlehetőségeket. Alaptermészetünknél fogva alkalmatlanok lennénk rá.

A járvány sok mindenre rávilágított. Próbáljuk meg levonni a megfelelő konzekvenciákat, próbáljunk meg egyénileg javulni a védekezésben, mert a sava-borsa még csak most kezdődik.
Mi meg itt maradunk hogy beszámoljunk minden fejleményről.

Edmond Dantes


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]