hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Beutazási korlátozásokat jelentett be Magyarország: kötelező teszt a határon! (Frissítve!)

Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség, mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

Magyarországon az utóbbi hetekben alacsony volt a fertőzésszám, ráadásul ezek közül sok esetben egyértelműen kimutatható volt a külföldi kontakt, így csak idő kérdése volt, hogy a magyar állam mikor lépi meg a határszakaszainak szigorított ellenőrzését, mikor szigorítja beutazást – ez történt meg ma, és ennek mikéntjéről beszélt Gulyás Gergely.

Az új szabályozás különbséget tesz magyar és külföldi állampolgár között, és kockázati tényezők alapján vörös, sárga, valamint zöld kategóriába sorolja a világ országait, a beutazás szabályai pedig attól függnek, hogy milyen kategóriájú országból érkezik az illető. Az országok kockázati besorolását az országos tisztifőorvos időközönként majd átnézi, és a rendelkezésre álló adatok alapján módosíthatja azokat – erre vonatkozó információkat a Hivatalos Értesítőből lehet szerezni, érdemes ezt követni, KLIKK IDE!

A VÖRÖS ORSZÁGBÓL érkező MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR számára: az országba való belépéskor KÖTELEZŐ teszt a határon. Amennyiben a hatóságok szerint fennáll a fertőzés gyanúja, akkor hatóságilag kijelölt karanténba, vagy – a járványügyi kockázat figyelembevételével – hatósági házi karanténba kerül. Amennyiben NEM ÁLL fent a fertőzés gyanúja, akkor is KÖTELEZŐ A 14 NAPOS HÁZI KARANTÉN! Amennyiben nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, akkor 14 napig a hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

VÖRÖS országból érkező NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR NEM LÉPHET BE az ország területére!

Vörös kategóriába tartozik: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

A SÁRGA országból érkező NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK számára az országba való belépéskor egészségügyi teszt következik, amelynek tűrésére KÖTELES az illető. (Nem megy a smekkeria!) Amennyiben az egészségügyi vizsgálat során FENNÁLL A FERTŐZÉS GYANÚJA, akkor az illető NEM LÉPHET BE Magyarország területére! Amennyiben NEM ÁLL FENT a fertőzésgyanú, akkor 14 napos hatósági karantén következik – amennyiben megoldható, és nem jelent járványügyi kockázatot, akkor ez házi karantén is lehet.

Sárga kategóriába tartozik: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

A korlátozások hatálya NEM TERJED KI:

  • a teherforgalomban történő határátlépésre – szóval, Ferike, te mehetsz! 😀

  • a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 11. § (1) bekezdése szerinti hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint

  • arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID–19 betegségen átesett.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tartott ma sajtótájékoztatót, ahol ismertette, hogy Magyarország milyen korlátozásokat vezet be az országba beutazó külföldiekkel szemben, illetve milyen szabályok érvényesek külföldről hazatérő saját állampolgáraira.

Ezek szerint: Magyarország három kategóriába sorolja a világ országait: vörös, sárga és zöld országok. A zöld országból érkezők nyugodtan beutazhatnak Magyarországra, míg a vörös és sárga országok állampolgárait a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, amennyiben fennáll a koronavírus gyanúja, akkor két hét karantén vár rájuk. A vörös vagy sárga országokból hazatérő magyar állampolgároknak saját maguk kell állniuk az egészségügyi teszt költségeit (augusztus elsejétől!), vagy önként otthoni karanténba vonulnak két hétre.

Románia természetesen nem esett bele a zöld zónába, az ország a sárga minősítést kapta, így arra kell készülni, hogy Magyarországra való belépéskor egészségügyi tesztnek vetik alá a román állampolgárokat, majd, ennek eredményétől függően vagy tovább utazhat minden akadály nélkül, vagy két hét karanténba kerül.

A szabályok a kettős, azaz a román állampolgárság mellett magyarral is bíró személyekre is érvényesek! A szabály azokra az egyéb állampolgárokra is érvényes, akik az említett országokból akarnak Magyarországra beutazni.

Az intézkedések KEDD ÉJFÉLTŐL lépnek életbe, az országos tisztifőorvos pedig időközönként felülvizsgálja az országok besorolását!

Vörös országok: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga országok:  Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország marad a zöld zónában.

Később még jelentkezünk részletekkel, maradjatok a közelben!

Pénteken írtuk:

Ismét lezárják a magyar-román határt?

Mivel Romániában ismét rekordokat döntöget a koronavírussal fertőzöttek napi adagja, így egyre több ország vezet be korlátozásokat a román állampolgárokkal szemben, ami részükről érthető, mi pedig megköszönhetjük az intézkedéseket magasról leszaró polgártársainknak, akik dacára annak, hogy biológiából mínusz 1234-el zárták az általános iskolát, ma mindenkinél jobban tudják, hogy a vírust csak billgétsz szabadította rá a világra. A kérdés, ami fél Erdélyt izgatja, hogy Magyarország mit lép? Lezárja-e a Romániával közös határszakaszát, vagy nem.

hirdetés
hirdetés

Az előjelek baljósak, Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Magyarország jól kezelte a járványt, most sincs súlyos helyzet, de a behurcolás lehetősége valós probléma. Nem biztos, hogy ezekkel a szavakkal mondta, de ez a lényege, és ebben sajnos, vagy nem sajnos, de igaza van. Drága Anyaországunk körül mindegyik országban új erőre kapott és tombol a járvány, így a magyar miniszterelnök ma délig adott határidőt az operatív törzsnek, hogy egy javaslattal álljanak elő, mi legyen, hogy legyen.

Nemsokára beszámolunk a fejleményekről, addig is, kövessétek a Nethuszárt, vagy lezárjuk a konyhátokat!

G.


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]