hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Balhé Udvarhelyen:magyar szereplő mószerolja Gálfit, hogy szeparatista a bukaresti bíróságon – FRISSÍTVE!

Olyan ütést vitt be Székelyudvarhely polgármesterének, és nem is annyira átvitt értelemben az egész erdélyi magyarságnak a székelyudvarhelyi MPP-s* Koszta Attila, hogy húsz Dan Tanasa sem tud kisütni ilyen aljas lépést.

hirdetés
hirdetés

Az udvarhelyieket csurgaléklével éveken át kiszolgáló (helyi neve: Koszta-kóla) RDE Hargita egykori ügyvezetője ugyanis a bukaresti bíróságon támadta meg a Gálfi Árpád és két udvarhelyi által benyújtott Székelyudvarhelyért Párt bírósági bejegyzését. Ez még elmegy a mindennapi politikai cicaharcok között, bár erősen megkérdőjelezhető, hogy mennyire tisztességes, demokratikus dolog egy, az udvarhelyiekre koncentráló politikai alakulat szabotálása, de nna…

*FRISSÍTÉS: A székelyudvarhelyi MPP közleményt adott ki, amelyben leszögezik: Koszta Attila már nem tagja a pártnak, továbbá egyértelműsítik, ilyen lépésre, minden politikai nézetkülönbségük ellenére, ők nem vetemednének. Portálunkat megkereste Sorbán Örs is, az MPP pártigazgatója, (még az MPP-s közlemény megjelenése előtt), aki szintén hasonló szellemben nyilatkozott. A Nethuszár kérdésére egyértelműsítette is: amennyiben valamilyen tévedés, elkeveredett papír miatt Koszta mégiscsak az MPP tagja lenne, úgy ő maga fogja kezdeményezni a nevezett pártból történő kizárását! Koszta Attila pedig a Székelyhonnak nyilatkozott a kérdésről, bár ne tette volna. Ő “csak” a megbízást adta az ügyvédnek, meg pár tippet, a többit az illető írta, ő nem, ő nem is látta, nem is tudta, hogy így néz ki panaszának szövege, amit némiképp kétségbe von az a tény, hogy az ügyvédek általában elküldik láttamozásra a szöveget, legalábbis elég alaposan egyeztetnek róla az ügyfelükkel.

Ami ennél sokkal érdekesebb, az a bírósági megtámadás INDOKLÁSA: ebben Koszta Attila olyan dolgokat vet a Gálfiék által bejegyezendő párt szemére, miszerint “szeparatisták”, “autonóm Székelyföldet akarnak”, ahol a „magyar nyelv hivatalos lesz” és ehhez hasonló finomságok, miközben nem mulasztja el felhívni az illetékesek figyelmét arra sem, hogy mindez ellentétes Románia alkotmányának első cikkelyével, miszerint ez az ország egységes és oszthatatlan és nemzeti.

Tessék, csemege:

Itt még csak kéri a lelkem, hogy utasítsák el a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését – bemelegítésnek is gyenge, ahhoz képest, ami ezután jön!

 

 

Nem mulasztja el a bukaresti illetékesek figyelmét felhívni, hogy a törvények szerint csak olyan pártok működhetnek Romániában, amelyek az állam egységes mivoltát hirdetik, és ehhez hasonlók:

Továbbá felhívja a bukaresti illetékesek figyelmét, hogy a törvény tiltja az ország gyalázását, háborús uszítást, vagy a “területi szeparatizmus” népszerűségét – Dan Tanasa most kezd jegyzetelni – Koszta Attila pedig szigorú kíméletlenséggel rámutat: a Székelyudvarhelyért Párt mindezeken alkotmányos és egyéb törvényi előírásokat súlyosan megsérti, így minden törvényes keret adott arra, hogy bejegyzésüket a bíróság elutasítsa: 

Különben is, a Székelyudvarhelyért Párt megnevezés szeparatista hullámot indít majd el:

És mindez nyílt támadás Románia alkotmányos rendje ellen. Másfelől pedig – így az MPP költője – mindezek mögött egy cél húzódik meg, hogy a többségében magyarok által lakott Székelyföld autonóm legyen, ahol a magyar nyelv hivatalos nyelvvé válik:

Mindezek pedig a román alkotmány első cikkelyének teljes mellőzésével folyik, amely kijelenti, hogy “Románia egységes, oszthatatlan, szuverén és független nemzetállam” – tehát a Székelyudvarhelyért Párt alapítói mindezeket megszegik:

Előzmények:

Amint arról a Nethuszár is korábban beszámolt, a Magyar Polgári Párt kizárta soraiból egyetlen értékelhető teljesítményt nyújtó politikusát, Székelyudvarhely polgármesterét, Gálfi Árpádot. Az indok akkor az volt, hogy – korrupciós ügyet fedezvén fel a Városházán – Gálfi, eleget téve polgármesterségéből fakadó hivatalos kötelezettségének, feljelentést tett a szóban forgó ügy miatt. Az MPP helyi és országos vezetőit elkapta a sírgörcs, hogy “ egy magyar ember miként fordulhat a román hatóságokhoz”, mellőzve néhány olyan tényt, miszerint polgármesterként, ha nem lép ilyen esetben, akkor őt viszi el a DNA, továbbá elkenve azt a kérdést, hogy a feljelentett udvarhelyi cégek korrupciós ügyei nem a Polgármesteri Hivatal, hanem a székelyudvarhelyi egyszerű emberek, más néven: adófizetők pénzével szórakoznak.

Az MPP aztán döntött, és kizárta soraiból Gálfi Árpádot, kísérőként még egy jó kis karaktergyilkolós kampányt indítva ellene.

Kicsoda Gálfi Árpád, és miért ekkora sztár?

Nem feltétlenül sztár, de Székelyudvarhely polgármestere. Azé a városé, amely önmagát székely anyavárosként határozza meg, és azé a városé, amely az utóbbi évtizedek polgármesterei alatt olyan mérvű gazdasági leszakadási manőverbe kezdett, hogy azt húsz Vaslui nem képes überelni. Ezt a folyamatot próbálta, próbálja megállítani a 2016-ban megválasztott Gálfi Árpád – nem kevés sikerrel! –  rövid négy éve alatt sikerült annyi uniós forrást lehívnia, mint az azt megelőző tíz évben összesen – mindehhez nem kellett más, csak a város iránt érzett szeretete, és a mögötte álló csapat.

Az a csapat, akit szintén a kivégzésére vár

Gálfi Árpádot ugyanis az MPP támogatásával választották meg, de a helyi tanácsban csak és kizárólag az Erdélyi Magyar Néppárt helyi tanácsosaira támaszkodhat. Az MPP helyi tanácsosai alig pár hete hekkelték meg a város költségvetését, hogy választási évben ezzel törjenek borsót Gálfi orra alá, ebbéli tevékenységükben a helyi RMDSZ nyújtott nekik hálára érdemes támogatást.

A Néppárt ugyanakkor fuzionált az MPP-vel, és a fúzió egyik kitétele szerint nem támogatnak olyan jelölteket, akiket korábban egyik vagy másik pártból kizártak – így, elvileg, a Néppárt-MPP koaguláció nem támogathatja Gálfi Árpádot, akinek népszerűsége Udvarhelyen megkérdőjelezhetetlen, az általa elvégzett munka kiemeli őt a székelyudvarhelyi városvezetők köréből, és, aki, az iránta megnyilvánuló milliónyi támogató üzenetet látva úgy döntött, hogy indulni fog újabb mandátumért.

Akkor ezért akartak pártot bejegyezni?

Igen, valószínűleg igen: látva az országos lefedettségű magyar pártok hozzáállását, azt, ahogy minden helyi kezdeményezést vagy legyilkolnak, vagy arra használnak fel, hogy saját pártjuk kasszáját (és a hozzájuk köthető vállalkozókat) feltőkésítsék, Gálfi, és csapata joggal gondolta úgy, hogy egy helyi párt bejegyzésével elejét veszi a fondorlatoknak.

De miért kell neki párt?

Nem neki kell, hanem Székelyudvarhelynek – nagy valószínűség szerint Gálfi ugyanis megnyeri a polgármesteri széket, de tanácsosok nélkül nem sokat tehet, legalábbis nem eleget. Tekintve, hogy a Néppárt és az MPP is arra használja a helyi listákat, hogy azon párthűség szerint juttasson be saját emberei közül néhányat, ezért erre nem számíthatott – ráadásul a Néppárt attitűdje is kérdéses: míg az udvarhelyi Néppárt teljes mellszéllességgel kiáll Gálfi mellett (a két párt egyesülését megvitató közös gyűlésen ők a fúzió ellen szavaztak!), addig az országos Néppárt hozzáállása már nem ilyen egyértelmű. Az említett egyezség szerint, ahogy azt írtam fentebb, nem támogathatnák Gálfit, mert őt korábban kizárta az MPP. Az is kérdés, hogy mi lenne választások után? A Néppárt később is meggondolhatja magát, kizárva azon tanácsosait, akik Gálfit támogatják, így jogi vákuumba kergetné a Hivatalt, leállhatnak a fejlesztések stb.

Ezért Gálfi és csapata megpróbált biztosra menni

és bejegyezni egy olyan udvarhelyi pártot, ahol a városért, és valóban a városért tenni óhajtó embereket juttatna be a tanácsba – az eddigiek alapján pedig joggal bízhatunk abban, hogy a néppárt helyi tanácsosai közül sokan átlépnének ide – ez lenne a logikus.

Mi lesz most?

A helyi pártot, az idő rövidsége miatt, már nem tudják bejegyezni, így az a választásokig már nem tud megalakulni. Megoldások vannak, de ezekről majd később! Mindenesetre Székelyudvarhely nagy választás ellőtt áll: amennyiben Gálfi és csapata újabb mandátumot szerez, akkor minden reményük megvan arra, hogy megállítsák a város leszakadását, és Udvarhelyt a fenntartható fejlődés pályájára állítsák. A másik odlalon pedig ott vannak a Koszta-félék, a helyi bárók hű Sancho Panzái, akiket – a jelek szerint – még az is zavar, hogy Udvarhelyen magyarul beszélnek.

Nethuszár

Ha beszólnál nekik, akkor KLIKK IDE, de a Facebook-oldalunk mindenképp lájkold, különben feljelentünk Bukarestben! 🙂

hirdetés
hirdetés

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

A székelyudvarhelyi MPP következetessége

Összenőtt, ami összetartozik? Erdélyi Magyar Szövetség néven egyesül a két erdélyi törpepárt

A politikai apokalipszis lovagjai lecsapnak Udvarhelyen?

Politikai gruppenszex: az MPP fuzionálna a Néppárttal, a buliból kihagyják Bíró Zsoltot

Az MPP egyre gusztustalanabb: most a “székely terrorista” fiúkat tolta maga elé

Hosszú kések éjszakája: minden lényeges tagot kizárt az MPP-ből Mezei János

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]