hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

COLECTIV: bizonyító erejű felvétel került elő, nem törődtek az áldozatokkal (VIDEÓ)

Az ország közvéleményét alaposan felkavaró videót tett közzé a Libertatea című napilap. A Colectiv klubban történt tűzeset nyomán bekövetkező tragédia idején készült filmet a helyszínre kiérkező tűzoltók egyik tisztje készítette. A felvételeken az is hallatszik, amint az egyik tűzoltóparancsnok, Orlando Schiop így „utasítja” a holttestekkel bajlódó kollégáit: „hagyd a faszomba!”. A videofelvétel létezéséről sem lehetett eddig tudni, azt a tűzoltó-parancsnokság eltitkolta, a vezetőség egy szűk körén kívül senki nem látta eddig – ami felveti azt a kérdést, hogy milyen országban is élünk? Az állam egyik szerve eltitkol egy bizonyító erejű videót az állam másik szerve elől?

hirdetés
hirdetés

A videó nem szerepel a Colectiv-perben sem, az áldozatok hozzátartózói sem tudtak róla. A tragédia után Bukarest ifjúsága az utcákra vonult, hogy tiltakozzon a tűzeset lehetőségét megteremtő korrupció ellen (annak ellenére volt működési engedélye a klubnak, hogy a tűzvédelmi szempontok khm…, minimum aggályosnak nevezhetőek), a tüntetők még jóformán el sem indultak a kormány épülete felé, amikor Victor Ponta akkori kormányfő bejelentette lemondását.

Bogdan Aurescu akkor szintén a kormány tagja volt, most pedig a külügyminiszteri szék várományosa, ahogy Klaus Iohannis is úgy esélyes a második államfői mandátumára, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) elnökeként, nagy valószínűség szerint tudott a videó létezéséről, és ennél sokkal nagyobb baj, ha tényleg nem tudott róla – akkor hogy is akar megvédeni minket?

A Sürgősségi Szolgálat Igazgatósága (ISU) sajtóosztálya akkoriban egészen mást kommunikált kifele: az életmentési kötelességüket hibátlanul (impecabil) hajtották végre az állam szervei. A videón egész más látszik: fejetlenség, zűrzavar, a holttestek között még élő, agonizáló fiatalok, akikkel senki sem törődik. 2016 januárjában, amikor a Ciolos-kormány elindítja a kivizsgálást, felvételek állítólag eljutottak Raed Arafathoz. A Libertatea napilap megkeresésére Arafat tagadta, hogy tudott volna a felvételekről. A 2016 márciusában megjelenő kormányjelentést akkoriban viszont élesen bírálta Arafat, mondván, hogy azt amatőrök állították össze, és kéri a jelentés újraírását. A szóban forgó jelentésben megállapítják:

  • A mentőakció nagy részében hiányzott az irányítás, a koordináció

  • A hatóságok egyes esetekben improvizáltak

A jelentés összeállítója, Valentin Mircea, akkoriban a Ciolos-kormány megbízottja – ma már visszatért ügyvédi praxisához – elutasította a jelentés újraírására vonatkozó kérést, mindvégig fenntartotta az abban megfogalmazott állításait. A Libertatea című napilapnak azt nyilatkozta, nem tudott a felvételek létezéséről, hogy azt pont a tűzoltók készítették volna, és azon ilyesmik láthatóak. Valentin Mircea szerint maga az a tény, hogy a tűzoltóság eltitkolta a felvételek létezését, önmagában is súlyos cselekmény, ugyanakkor az, hogy az ügyészek előtt is titokban tartották már felveti a bűncselekmény gyanúját. A Libertatea megkérdezte a Colectiv ügyben 2016 óta pereskedő (!!!), az áldozatokat képviselő ügyvédeket: senki sem tudott a felvételekről. Ahogy egy neve elhallgatását kérő tűzoltóparancsnok fogalmazott, a videó nem került be a bizonyítékok közé, a dossziéban szóba sem kerül.

Húsz perc, ami ismét felforgatja Romániát!

Mi is látható a felvételeken? A Colectiv bejáratához vezető ganghoz megérkezik egy tűzoltóautó. Az aszfalton, az épületnek dőlve még élő áldozatok, az aszfalton feküdve újabb áldozatok, akikre már ráolvadt a ruha és a bőr – agonizálnak, egyesek közülük még életben vannak. Közöttük nagy sürgés-forgás: a rendőrök, tűzoltók, csendőrök jönnek-mennek, az áldozatokkal senki sem törődik.

Az esetek többségében a civilek próbálnak segíteni az áldozatokon, eltámogatják őket a mentőautókig.

Néhány rendőr és csendőr is segít az áldozatoknak, hogy eljussanak a szakszerű (?!) orvosi ápolási lehetőséget biztosító mentőautókig. Valahogy így:

Kép forrása: a Libertatea napilap által közzétett videóból kivágott részlet

Mint egy zsák krumplit. Az égési sérüléseket szenvedő áldozatot úgy hordják, mint egy zsák krumplit – külön felhívom az olvasók figyelmét a gumikesztyű használatának hiányára.

A húsz percnyi felvételen nincs egy olyan eset, amikor a tűzoltók megpróbálnának újjáéleszteni valakit, esetleg leellenőrizni az életjelek meglétét – semmi ilyesmi. Akár van paramedikusi vizsgájuk, akár nincs, a törvény és a szabályzat szerint kötelesek erre. Kötelesek lennének….

Az összeégett áldozatokat raklapokon hozzák ki – az alábbi kép sokkoló lehet:

Orlando Schiop, aki a helyszíni irányítást mintegy három percre átvette, a halottakra értve kifakad: „hagyjátok őket a faszomba!”. Összesen öt különböző parancsnok próbálkozott a mentési akció irányításával azon az éjjelen, majd feladták. Orlando Schiop mintegy három percig volt főnök….

Kerítenek egy generátort, hogy a klubban legyen fény. A generátor időnként befuccsol, egy tűzoltó próbálja működésre bírni.

A felvételek 18 perce, 30. másodperce: a füstölgő, szénné égett klubban egy telefon csak csöng, csöng, csöng…

Amennyiben kommentálni szeretnéd a hírt, ne fogd vissza magad, a Facebook-oldalunkon megteheted, KLIKK IDE! Akár lájkolhatod is az oldalt, így nem maradsz le semmiről…

hirdetés
hirdetés

(Libertatea nyomán Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés