hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

COLECTIV: bizonyító erejű felvétel került elő, nem törődtek az áldozatokkal (VIDEÓ)

Az ország közvéleményét alaposan felkavaró videót tett közzé a Libertatea című napilap. A Colectiv klubban történt tűzeset nyomán bekövetkező tragédia idején készült filmet a helyszínre kiérkező tűzoltók egyik tisztje készítette. A felvételeken az is hallatszik, amint az egyik tűzoltóparancsnok, Orlando Schiop így „utasítja” a holttestekkel bajlódó kollégáit: „hagyd a faszomba!”. A videofelvétel létezéséről sem lehetett eddig tudni, azt a tűzoltó-parancsnokság eltitkolta, a vezetőség egy szűk körén kívül senki nem látta eddig – ami felveti azt a kérdést, hogy milyen országban is élünk? Az állam egyik szerve eltitkol egy bizonyító erejű videót az állam másik szerve elől?

hirdetés
hirdetés

A videó nem szerepel a Colectiv-perben sem, az áldozatok hozzátartózói sem tudtak róla. A tragédia után Bukarest ifjúsága az utcákra vonult, hogy tiltakozzon a tűzeset lehetőségét megteremtő korrupció ellen (annak ellenére volt működési engedélye a klubnak, hogy a tűzvédelmi szempontok khm…, minimum aggályosnak nevezhetőek), a tüntetők még jóformán el sem indultak a kormány épülete felé, amikor Victor Ponta akkori kormányfő bejelentette lemondását.

Bogdan Aurescu akkor szintén a kormány tagja volt, most pedig a külügyminiszteri szék várományosa, ahogy Klaus Iohannis is úgy esélyes a második államfői mandátumára, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) elnökeként, nagy valószínűség szerint tudott a videó létezéséről, és ennél sokkal nagyobb baj, ha tényleg nem tudott róla – akkor hogy is akar megvédeni minket?

A Sürgősségi Szolgálat Igazgatósága (ISU) sajtóosztálya akkoriban egészen mást kommunikált kifele: az életmentési kötelességüket hibátlanul (impecabil) hajtották végre az állam szervei. A videón egész más látszik: fejetlenség, zűrzavar, a holttestek között még élő, agonizáló fiatalok, akikkel senki sem törődik. 2016 januárjában, amikor a Ciolos-kormány elindítja a kivizsgálást, felvételek állítólag eljutottak Raed Arafathoz. A Libertatea napilap megkeresésére Arafat tagadta, hogy tudott volna a felvételekről. A 2016 márciusában megjelenő kormányjelentést akkoriban viszont élesen bírálta Arafat, mondván, hogy azt amatőrök állították össze, és kéri a jelentés újraírását. A szóban forgó jelentésben megállapítják:

  • A mentőakció nagy részében hiányzott az irányítás, a koordináció

  • A hatóságok egyes esetekben improvizáltak

A jelentés összeállítója, Valentin Mircea, akkoriban a Ciolos-kormány megbízottja – ma már visszatért ügyvédi praxisához – elutasította a jelentés újraírására vonatkozó kérést, mindvégig fenntartotta az abban megfogalmazott állításait. A Libertatea című napilapnak azt nyilatkozta, nem tudott a felvételek létezéséről, hogy azt pont a tűzoltók készítették volna, és azon ilyesmik láthatóak. Valentin Mircea szerint maga az a tény, hogy a tűzoltóság eltitkolta a felvételek létezését, önmagában is súlyos cselekmény, ugyanakkor az, hogy az ügyészek előtt is titokban tartották már felveti a bűncselekmény gyanúját. A Libertatea megkérdezte a Colectiv ügyben 2016 óta pereskedő (!!!), az áldozatokat képviselő ügyvédeket: senki sem tudott a felvételekről. Ahogy egy neve elhallgatását kérő tűzoltóparancsnok fogalmazott, a videó nem került be a bizonyítékok közé, a dossziéban szóba sem kerül.

Húsz perc, ami ismét felforgatja Romániát!

Mi is látható a felvételeken? A Colectiv bejáratához vezető ganghoz megérkezik egy tűzoltóautó. Az aszfalton, az épületnek dőlve még élő áldozatok, az aszfalton feküdve újabb áldozatok, akikre már ráolvadt a ruha és a bőr – agonizálnak, egyesek közülük még életben vannak. Közöttük nagy sürgés-forgás: a rendőrök, tűzoltók, csendőrök jönnek-mennek, az áldozatokkal senki sem törődik.

Az esetek többségében a civilek próbálnak segíteni az áldozatokon, eltámogatják őket a mentőautókig.

Néhány rendőr és csendőr is segít az áldozatoknak, hogy eljussanak a szakszerű (?!) orvosi ápolási lehetőséget biztosító mentőautókig. Valahogy így:

Kép forrása: a Libertatea napilap által közzétett videóból kivágott részlet

Mint egy zsák krumplit. Az égési sérüléseket szenvedő áldozatot úgy hordják, mint egy zsák krumplit – külön felhívom az olvasók figyelmét a gumikesztyű használatának hiányára.

A húsz percnyi felvételen nincs egy olyan eset, amikor a tűzoltók megpróbálnának újjáéleszteni valakit, esetleg leellenőrizni az életjelek meglétét – semmi ilyesmi. Akár van paramedikusi vizsgájuk, akár nincs, a törvény és a szabályzat szerint kötelesek erre. Kötelesek lennének….

Az összeégett áldozatokat raklapokon hozzák ki – az alábbi kép sokkoló lehet:

Orlando Schiop, aki a helyszíni irányítást mintegy három percre átvette, a halottakra értve kifakad: „hagyjátok őket a faszomba!”. Összesen öt különböző parancsnok próbálkozott a mentési akció irányításával azon az éjjelen, majd feladták. Orlando Schiop mintegy három percig volt főnök….

Kerítenek egy generátort, hogy a klubban legyen fény. A generátor időnként befuccsol, egy tűzoltó próbálja működésre bírni.

A felvételek 18 perce, 30. másodperce: a füstölgő, szénné égett klubban egy telefon csak csöng, csöng, csöng…

Amennyiben kommentálni szeretnéd a hírt, ne fogd vissza magad, a Facebook-oldalunkon megteheted, KLIKK IDE! Akár lájkolhatod is az oldalt, így nem maradsz le semmiről…

hirdetés
hirdetés

(Libertatea nyomán Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]