hirdetés
hirdetés
ÍRD ALÁ!RIPOSZT

A román vállalkozó, aki támogatja a székely nemzeti régiókért folyó aláírásgyűjtést

Amint arról a Nethuszár is beszámolt, gőzerővel zajlik a Székely Nemzeti Tanács által útjára indított európai polgári kezdeményezést támogató aláírásgyűjtés, amelynek célja az EU-n belüli nemzeti régiók kialakítása. Némiképp meglepődve fedeztük fel, hogy akad olyan román is, aki teljes szívvel a kezdeményezés mellé állt, mi több, a www.nemzetiregiok.eu honlapot is az általa vezetett cég készítette el, ingyen, ezzel is támogatva a szervezőket. Dan Masca, marosvásárhelyi IT-vállalkozó, mellesleg a helyi szervezésű Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke adott interjút a Nethuszárnak. A régi ismeretségünkre való tekintettel tegeződtünk.

Az európai uniós kezdeményezés sikeréhez két tényezőnek kell teljesülnie: minimum egymillió aláírás, valamint minimum hét uniós országban kell elérni a minimális kvótát. Az egymillió aláírás már összegyűlt, valamint hat országban teljesültek a kvótafeltételek – tehát, kell még egy ország! Az Unió hivatalos szervei 2021. február 7-éig hosszabbították meg az aláírásgyűjtés határidejét, ugyanakkor ez volt az utolsó hosszabbítási lehetőség! Aláírni ITT TUDOD, ha segítenél, akkor nézz fel a Sign it Europe  vagy az Írd alá! Facebook-oldalára, ahonnan kampányanyagokat oszthatsz meg ismerőseiddel, követőiddel!, esetleg csatlakozz Minority Lives Matter csoportunkhoz, ahol jókat beszélgethetsz! Most vagy soha!

– Miután a sajtóban is felkapott hírré vált a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés, amely a nemzeti régiók kialakításáról szól, akkor tudtam meg, hogy a magad részéről Te is segítettél az SZNT-nek, a honlapjukat az általad vezetett cég készítette el, ingyen, pro bono. Hogy és miért keveredik bele egy román a székelyek autonómiaküzdelmébe?

 – Erdély gazdagságát már sok-sok esztendeje mi, magyarok, románok, szászok, cigányok együtt jelentjük. Nem tudjuk megváltoztatni a múltat, de a jövőt még megírhatjuk. Ha az általam vezetett cég sikerében románok, magyarok egyaránt részt vettek, akkor nem az a normális, hogy a magyarok projektjeit támogassák azok a román vállalkozók, akiknek érdeke sokszor egybeesik a magyarok érdekeivel? Ugyanakkor, dacára annak, hogy néhányan ortodoxok vagyunk, megtanultuk, hogy ajándékozva nyerünk – amikor valaki a segítségedet kéri, akkor az a normális, ha segítesz rajta, és akkor teszed, amikor szüksége van rá.

Egy erdélyi magyar Budapestre került dolgozni. Az egyik magyar barátomnak mesélt az aláírásgyűjtésről, akinek azt is elmondta, hogy szükség lenne egy honlapra. Én pedig tudtam, hogy a mi régiónkban, Székelyföldön, ki foglalkozik ezzel, és azt mondtam: megcsináljuk a honlapot számukra, pro bono!

– Miért tartod előnyösnek az autonómia különböző formáit?

 – A pénzügyi és adminisztratív autonómia mindannyiunk számára előnyös, még a mostani megyerendszer szintjén is, függetlenül attól, hogy román, magyar, német vagy cigány származású az illető. Amit képviselünk mi, a hozzám hasonlóan gondolkodó románok, akik Erdélynek ezen a részén élünk, az egy teljesen normális álláspont, egy olyan gyakorlat, ami már működik azokban az országokban, amelyeket pont a mi székelyeinek gyakran példaként hoznak fel. Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia nem föderális országok, mint Németország, Ausztria vagy Belgium, de vannak autonóm tartományai. Ezen országok minden állampolgárát megilleti az autonómia, nemcsak egyeseket. Mi azt gondoljuk, hogy hibás hozzáállás, ha Románia térképén CSAK Székelyföld autonómiáját karikázod be, mert, ha egy székely elköltözik egy másik vidékre, akkor ott is legyen meg számára az az autonómia, amit megkapott Székelyföldön. Hasonlóképp a románok is, akik Székelyföld egyes településein többséget alkotnak: ha egy adott pillanatban elköltöznének Románia más vidékeire, akkor az lenne a normális, ha ott is azt az autonómiát találnánk, Dobrudzsában, Olténiában, vagy a Bánságban például, amit Székelyföldön már megszoktak.

Miként látod Te a régiók szerepét és jövőjét Romániában?

Sok esztendeje támogatjuk Románia átszervezésének gondolatát. Mi úgy gondoljuk, hogy átvehetnénk működő modelleket, és megváltoztatnánk a jelenlegi megyék szerepét, csakhogy a kommunizmus évtizedei, amit a román „eredeti demokrácia” évtizedei követtek, és amely nem bizonyult működőképesnek, azt eredményezték, hogy mi lettünk az egyetlen ország a volt kommunista tömbből, amelynek nincsenek régiói! Látva, hogy ez a regionalizálás nem történik meg, a svájci rendszert vettük alapul, és a mi helyzetünkre alkalmazva kicsit változtattunk rajta. Amint azt tudják, Svájcnak 26 kantonja van, kb. 8 millió lakosra – mi azt mondtuk, hogy ezeket Romániára arányos módon lehetne átültetni, ne gondolhassa azt senki, hogy ezzel a regionalizmussal megtámadjuk az ország egységét, biztonságát, ahogy azt sok román érzi és gondolja. A svájci kantonoknak van saját egykamarás parlamentjük, nekünk pedig vannak a Megyei Tanácsaink, megyei tanácsosokkal (tanács=önkormányzat, tanácsos=önkormányzati képviselő – Nethuszár megjegyzése), amely megfeleltethető a svájci kantonok miniparlamantjének – ebből kiindulva finanszíroztam meg egy pénzügyi autonómia kérdését érintő akadémiai tanulmány elkészítését, ami el is készült!(Elérhető ITT!)

hirdetés
hirdetés

Azt mondtam akkor, és mondom most is, hogy fontos, hogy tanuljuk meg, mi az, ami segíti a pénzügyi, adminisztratív autonómiát, a megyei szintű decentralizációt a különböző területeken, ahogy Svájcban is működik. Ilyenformán az emberek megértik a legalsóbb szintű képviselők szabad döntési jogának fontosságát, akik most a bukaresti politika a befolyása alatt állnak. Ezeket megtanulván, lehet, hogy idővel elérünk oda, hogy a polgárok megértik: az EU tagállamaihoz hasonló regionalizálás biztosítja a jobb életkörülményeket, talán nagyobb elégedettséget ad az, hogy ők maguk dönthetnek az oktatási, sport, egészségügyi stb. kérdésekben.

– A marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja helyi politikai szervezet megalapítóinak egyike, és egyben elnöke is vagy, amely jelenleg az egyetlen olyan párt Romániában, amely Erdély a teljes decentralizációjáért, fiskális autonómiájának megvalósításáért küzd – nemcsak egy régióért, hanem az összesért… Miért?

Nélküled nem sikerülhet! Aláírás az önálló székely régióért!

 – A POL egy politikai start-up, amely a fűszál tövétől (román kifejezés az alulról építkezés fogalmának megragadására – Nethuszár megjegyz.) indult. Egy politikai start-up abban a Romániában, ahol 2020-ban még mindig nem létezik helyi demokrácia, ahogy az más uniós államokban működik. Valójában Románia az egyetlen ország az EU-ban, ahol a helyi képviselők mandátuma imperatív (azaz, az őket delegáló párt „tulajdona” a mandátum – Nethuszár megjegyz.), pont mint a Román Kommunista Párt idején, és nem szabad mandátum! (Románul „képviseleti” mandátum, a magyar jogban ez a „szabad mandátumnak” felelne meg, azaz, ami Magyarországon is megilleti az Országgyűlés és a helyi önkormányzat képviselőit – Nethuszár megjegyz!) Innen a hozzánk hasonló mozgalmak hiánya, amelyek a mi régiónkban élő közösségeken belül – románok, magyarok, vegyes házasságokból származók, a megmaradt németek és a cigányok – közösen alternatívát képezhetnének a jelenleg is uralkodó monopolhelyzetben levő pártokkal (PSD, PNL, RMDSZ) szemben, akik a maguk részéről olyan törvényeket hoztak, amelyek Románia lakosságának 90 százalékát, köztük a székelyeket is, kizárják a politikai versenyből, ennek a lehetősége számukra, számunkra a nagyon nehéztől a lehetetlen felé tart. Igen, vannak magyar kollégáink, vannak vegyes házasságokból származó kollégáink, és van ez a fentebb kifejetett filozófiánk, a különböző területeket érintő pénzügyi és adminisztratív autonómiát illetően.

– Akkor erre a filozófiára támaszkodva, a POL támogatja az SZNT kezdeményezését?

– Ami az aláírásgyűjtés támogatását illeti: a POL-on belül nem volt erről szavazás, leginkább azért, mert a szervezői körükből nem kerestek meg ezzel. Ha megnézed a kezdeményezés honlapját, akkor látnod kell, dacára annak, hogy azt mi pro bono készítettük el, szó sem esik erről, cserébe a támogatók között megjelennek olyan NGO-k/pártok, mint az RMDSZ, amely a tavalyi esztendőben, mint a magyarságot a román kormánnyal szemben egyedüliként képviselő NGO nagyjából 25 millió lejt támogatást kapott, amely biztos, hogy nem az erdélyi magyar embereknél kötött ki, olyan magyar embereknél, akik a POL, vagy egyéb, nem az RMDSZ befolyása alatt álló szervezetek tagjai. Ugyanakkor tény, hogy én is, mint a POL elnöke, ahogy sok más POL-tag, – szimpatizáns aláírásával, és egyéb módokon is, támogatja, vagy már támogatta is az SZNT kezdeményezését!

A romániai törvények gátolják a helyi közösségeket abban, hogy saját magukat kormányozzák. Miként látod Te a helyzetet, elképzelhető, hogy a közeljövőben elérjük az önrendelkezés különböző formáit, legyen szó akár székelyekről, magyarokról, szászokról, cigányokról?

Én maximálisan hiszek a közösségek szabadságában, hogy minél több területen dönthessenek saját sorsukról. Nem mi, itt Romániában fedeztük fel a régiók autonómiáját, vagy a kisebbségek jogait, de aláírtunk különböző szerződéséket erre vonatkozóan. Ahogy én románként azt szeretném, hogy a határainkon kívül élő románoknak legyen lehetőségük megőrizni anyanyelvüket, és kulturális sajátosságaikat, úgy kell lennie Romániában is, mivel egy olyan Erdély, ahonnan eltűnnek a magyarok, a németek, akik már eltűnőben vannak, az már nem Erdély!

Azonban nem hiszem, hogy ezt a pénzügyi, adminisztratív autonómiáét el lehetne érni, amíg a törvény nem garantálja a politikai szabadságot. Románia az utolsó helyen áll az EU-ban, ami a demokráciaindexét illeti, ez pedig annak a választási törvénynek az eredménye, amelyet a PSD, PNL, RMDSZ hoztak meg, így a román állampolgárok 90 százaléka, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű, nem tud részt venni a politikai versenyben, a helyi választásokon, a saját közösségében. Lásd az utóbbi napok székelyudvarhelyi eseményeit, amelyek világosan megmutatják kik vagyunk, hol tartunk. Beleértve a székelyföldi magyarokat is.

Ha téged is meggyőzött Dan Masca, hogy a nemzeti régió jó dolog, akkor már csak egy aláírást kell megeresztened, KLIKK IDE és választ a bal felső sávban a TÁMOGATOM gombot!

Ha beszólnál, vagy csak unatkozol és trollkodni akarsz, akkor KOMMENTELJ  ITT, vagy lájkold az oldalunk, sőt, meg is oszthatod, amit olvastál, hogy más se haljon meg hülyén, ehhez elég, ha ráklikkelsz a cikk alján levő Facebook vagy Twitter gombok közül valamelyikre, vagy mindkettőre! Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

Miért is kéne aláírd a nemzeti régiókért indult polgári kezdeményezést? Íme a Nethuszár válaszai

Pesty László az SZNT kezdeményezéséről: a megmaradás pénzkérdés is

Több mint aláírásgyűjtés: ez függetlenségi nyilatkozat! Támogasd!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés