hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Egyből két magyar is bejelentkezett Marosvásárhely polgármesteri székéért: Soós Zoltán és Hermann Mark Christian

Na, mégsem kell megvárni szeptember végét, nem bírták idegekkel a marosiak sem, így végre nyilvános: a jövő évi helyhatósági választásokon Soós Zoltán az RMDSZ jelöltje, aki máris megkapta ellenfelét, Hermann Mark Christian személyében, aki szintén bejelentette: függetlenként indul Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért.

hirdetés
hirdetés

Soós Zoltán a legutóbbi polgármester-választáson kevesebb mint kétezer szavazattal maradt le a várost húszt éve irányító Dorin Florea polgármestertől, ami nem rossz eredmény, bár inkább úgy lenne helyes fogalmazni, hogy Florea szerepelt rosszul. A konjunktúra Soósnak kedvez, a város az utóbbi négyben a visszafejlődés és önkényes basáskodás szimbólumává vált, ahol a helyi RMDSZ mindvégig hűségesen támogatta a román városvezetőt – nem is csoda, hogy Kelemen Hunor a marosvásárhelyi RMDSZ által támogatott és megszavazott Makkai Gergely alpolgármesterről kijelentette, hogy Florea embere – kár, hogy nem tudják leváltani.

És itt jön máris egy nagy kérdés: mit akar az RMDSZ Marosvásárhelyen, ha még arra sem képesek, hogy a tőlük Florea táborába ejtőernyőző Makkait leváltsák? Hogy akarnak így polgármesteri széket nyerni?

A másik kérdés még nagyobb: hogyan lehet azt a Soós Zoltánt indítani, aki a legutóbbi 2016-os szereplése óta szinte teljesen eltűnt a helyi közéletből? Soós Zoltán nem igazán szólalt meg a város nagy botrányai idején, nem vitte túlzásba a helyi RMDSZ-frakció visszaéléséiről szóló kritikáit, igazság szerint a város ügyeinek taglalásából, a különböző tereken folyó szakmai és politikai vitákból nem vette ki a részét.

Mindezek után aligha meglepő, hogy arról semmit sem tudunk, mit szeretne tenni Soós Zoltán polgármesterként, és 2016-ban sem volt egy városfejlesztési koncepciója, nem volt egy szakmailag is vállalható programja, bíztak a magyar szavazókban, és tegyük hozzá: joggal!

A marosvásárhelyi magyar szavazónak a hátán ugyanis fát is lehet vágni, nem igényli a programot, a szakmai vitát, a koncepciót, egy számít neki, hogy egy jelölt legyen, az legyen magyar, a többi punkt si dé lá kápöt!

Hermann Mark Christian a POL színeiben jutott be a helyi tanácsba, ahonnan két év tevékenység után mondott le, nevéhez fűződik több korrupciós botrány feltárása, Dorin Florea egyik leghangosabb, és legkeményebb ellenfelének bizonyult – ugyanakkor ez még mindig nem elég a Maros-parti városban ahhoz, hogy komoly politikai tőke halmozódjon fel mögötte, így esélye minimális. Jelölése ugyanakkor elgondolkodtathatja Soós Zoltánt: érdemes-e úgy vágnia bele, mint 2016-ban, azaz program és koncepció nélkül, vagy a versenyhelyez arra készteti majd, hogy kicsit komolyabban vegye önmagát.

A játék ugyanis nem babra megy: 2000 óta, azaz húsz éve nem sikerül a magyarságnak visszaszereznie annak a városnak a polgármesteri székét, amelyben a legnagyobb lélekszámmal van jelen. Ugyanakkor húsz éve nem állt olyan rosszul Dorin Florea szénája, mint most – azaz, a konjunktúra kedvező. Csakhogy ez becsapós mézesmadzag lehet, ha egy esetleges győzelmet nem követi egy nagyon kemény, szakmailag kifogástalan munka – ennek hiányában ugyanis borítékolható, hogy négy évnél tovább nem lesz magyar a polgármester, ami viszont garantálja azt is, hogy újabb húsz évre búcsút inthetünk a Maros-parti fellegvárnak.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

Kapcsolódó anyagok:

Marosvásárhely: amit Hunor nem tud megoldani, azt meglépi a POL

Kelemen Hunor: megvan a marosvásárhelyi polgármester-jelöltünk, de nem mondjuk meg ki az

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés