hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Egyelőre nem lesz hivatalos ünnepnap a trianoni évforduló Romániában (helyreigazítás)

Az igazság az, hogy tegnap untam utánanézni annak, hogy egy törvény kihirdetésének pontosan milyen időkorlátai vannak, és miért nem emelkedett törvényerőre a román képviselőház által megszavazott trianoni szerződés évfordulóját nemzeti ünneppé nyilvánító parlamenti határozat.

Amint arra egy kedves olvasónk felhívta a figyelmem, a menetrend a következő: a parlament megszavazza, majd elküldi az államfőnek, akinek a kézhez vételtől számolva húsz napja van arra, hogy kihirdesse a törvényt, vagy visszaküldje a parlamentnek (ezt egyszer teheti meg), vagy elküldi az alkotmánybírósághoz normakontrollra. Iohannis ez utóbbi választotta, az elnöki hivatal ma közreadott tájékoztatása szerint Klaus Iohannis az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg: törvény egésze (in ansamblu) nem felel meg az alkotmánynak.

Magyarán, a trianoni népünnepélyt elrendelő törvény nem lépett érvénybe, egyelőre az alkotmánybíróság térfelén pattog a labda.

Az államfő egyik érdekesnek tűnő indoka a következő: a parlament által elfogadott törvényeknek rendelkezniük kell arról is, milyen szankciók szabhatóak ki a törvény megsértése esetén. Ez most felveti azt a kérdést, hogy Iohannis azt kéri számon a törvényt megszavazó parlamenti képviselőkön, hogy nem írták bele azt is a törvénybe, hogy szénné büntetik azt, aki megsérti a törvényt, mármint nem ünnepli Trianont, vagy valami hasonló.

Olvasónknak pedig ezúton is köszönjük, hogy nem hagyta elsüllyedni e fontos témát.

Korábban írtuk:

Most akkor ünnepnap Romániában a trianoni szerződés aláírásának évfordulója, június negyedike, vagy nem az? Tudom, ez egy egyszerű kérdés, amire bárhol máshol a világon igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Na, ez viszont nem az az ország. A válasz sokkal balkánibb: attól függ, honnan nézzük, ki, mit akar tenni ezen a napon, és milyen kedve van az illetékes hatóságnak.

hirdetés
hirdetés

A PSD elnöke, Ciolcau úr hívta fel ma a román közvélemény arra fogékony részének a figyelmét, hogy hiába van itt június negyedike, ez mégsem hivatalos ünnep, mert Iohannis nem írta alá azt a törvényt, ami ennek elrendeléséről szól, és amit a képviselőház megszavazott.

Klaus Iohannis államfő viszont – egyelőre – még nem válaszolt erre a kérdésbe bújtatott vádra, lehet, hogy most ő adja el Erdélyt a magyaroknak, és a PSD elnöke megy majd át jakobinus közvádlóba, ki tudja ezt manapság megjósolni.

Iohannis viszont hallgat, tehát annyit tudunk, hogy nem írta alá, viszont nem is küldte vissza a parlamentnek, nem küldte tovább alkotmánybírósági normakontrollra, nem tett semmit, de ez legalább biztos, így nem is tudja (ennél jobban) elcseszni a dolgokat. Az a gyanúm, hogy ez törvény most jó ideig ott fog heverni Klaus valamelyik asztalának fiókjában, időnként majd előveszi, meglebegteti, aztán visszateszi, vagy épp aláírja, attól függ, hogy a magyarok miként akarnak majd szavazni.

A kérdés annyiban lényeges, hogy egy tucat román haveromat szívattam azzal a törvény elfogadásának idején, hogy lám-lám, ezt is nekünk, magyaroknak köszönhetitek, hogy kaptok egy hivatalos szabadnapot, csütörtökre esik, biztos megadják a pénteket, kaptok minivakációt, mindezt nekünk, a magyaroknak köszönhetően (egy mondatban kétszer köszöntettem meg velük), erre most töprenghetek, hogy mit dörzsöljek az orruk alá.

Talán azt, hogy mi megpróbáltuk, de a sajátjaik kibasztak velük, ezért kell ma bemenniük dolgozni…

Mindenestre beszédes, hogy már idegesíteni sem tudnak minket rendesen!

Ghonzó

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés