hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

És igen, a POL megoldja az RMDSZ helyett: hivatalosan kérvényezik Makkai Gergely leváltását!

Ahogy arról az erdélyi magyar sajtóban elsőként a Nethuszár is beszámolt, a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja azt fontolgatta, hogy – ellentmondva Kelemen Hunor magyarázatának, miszerint itt már semmit sem lehet tenni –, saját tanácsosain keresztül a POL kérni fogja Makkai Gergely, az RMDSZ elnöke által Florea-barátsággal vádolt alpolgármester leváltását.

hirdetés
hirdetés

A Nethuszár akkor úgy fogalmazott: „Informátorunk szerint ugyanis a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) azt mérlegeli, miként nyújthatná be azt a határozati javaslatot a városi közgyűlés elé, amelynek tárgya Makkai Gergely visszahívása lenne ”

Cikkünk megjelenése után a Krónika Online megkérdezte a POL tanácsosát, Tatár Lehelt, aki jelezte: szándékában áll elindítani a folyamatot, de egyelőre mérlegelik a helyzetet. Szándékát – akkor még – nem is akarta nyilvánosságra hozni. Kollégája, a szintén POL-színekben tanácsosként politizáló Radu Balas úgy fogalmazott: bár felmerült a pártban Makkai Gergely leváltásának lehetősége, „egyelőre még nem döntöttek a további lépésekről.”

A Nethuszár kérdésre a ma esti órákban Tatár Lehel megerősítette: a POL kezdeményezni fogja Makkai Gergely leváltását!

Innen kezdve az már biztos, az első politikai lépés hamarosan megtörténik, kérdés, hogy az RMDSZ helyi tanácsosai mit lépnek: a Szövetség elnöke nemrég a sajtó nyilvánossága előtt úgy fogalmazott Marosvásárhely magyar alpolgármesteréről, hogy ő “Florea embere”, elmagyarázva, hogy leváltani nem tudják, esetleg kizárhatják a pártból, de annak bírósági per lehetne a végeredménye, és – tette hozzá a Szövetség elnöke az azóta lassan szállóigévé nemesülő kijelentését: az RMDSZ nem akarja röhögtetni magát.

Az említett Krónika Online cikkében megszólal Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is, aki úgy fogalmazott: „fontolóra vennék”, ha a Szabad Emberek Pártja valóban kezdeményezné az alpolgármester leváltását – korábban, tavaly ősszel, a POL már próbálkozott Makkai Gergely elmozdításával, de akkor a helyi RMDSZ nem volt partner ebben.

Sok bizodalmunk idén se legyen, Kovács Levente szerint ugyanis a POL kezdeményezésének támogatása: “(…) nem egy eldöntött ügy, a szövetség döntéshozó testületeinek kell meghozniuk a határozatot”, ami annyit jelent, hogy nagy valószínűség szerint húzni fogják a taknyot, ahogy azt szokták tenni Vásárhelyen.

Makkai Gergely leváltását kezdeményező tanácsi határozathoz a hivatalban levő képviselők egyharmadának az aláírására van szükség – jelenleg 22 fő hivatalban levő tanácsos alkotja a testületet, lévén Pavel Dumitru PNL-s képviselő az állatkert igazgatója lett, és nem kíván élni tanácsosi mandátumával, helyére pedig még nem delegált a PNL új képviselőt. A 22 fő egyharmada 7 képviselő – ennyi kell tehát a kezdeményezés elindításához. A POL három képviselővel bír a tanácsban, míg az RMDSZ frakciója tíz főből áll, közülük Makkai Gergely biztosan nem fog saját maga ellen szavazni, de akkor is: marad kilenc fő, ami a három POL-os tanácsossal már 12 képviselőt jelent.

Ennyi viszont bőven elég ahhoz, hogy a Makkai Gergely visszahívását indítványozó határozattervezet a testület elé kerüljön.

Amennyiben szavazásra kerül sor, a helyzet bonyolódik, de még mindig nem lehetetlen: a törvény szerint a hivatalban levő tanácsosok kétharmadának támogató szavazata kell ahhoz, hogy Makkai Gergely alpolgármesteri mandátuma megszűnjön. Magyarán, a 22 fős tanácsból 15 képviselőnek kell megszavazni Makkai Gergely menesztését. Kilenc RMDSZ-es, három POL-os, talán számítani lehet Benedek Teodórára, a PNL egy szem képviselőjére (a banda többi tagja követte Florea polgármestert az ALDE-ba), és kérdés, hogy mit lép a PSD.

Az a PSD, amely Sergiu Papuc személyében szintén birtokol egy alpolgármesteri mandátumot, és aki mindezt az RMDSZ-frakció támogató szavazataival nyerte el, kiütve a másik magyar jelöltet, Györfi Júliát, akit a POL jelölt, és akit az RMDSZ akkor nem támogatott, mármint pont vele szemben szavazták meg Papucot, így kérdés, hogy a PSD alpolgármestere kinek köszönheti a támogatást? Az RMDSZ megyei vezetésének, vagy a városi frakciónak?

Persze a PSD számíthat arra is: megszavazza Makkai leváltását, hogy az így megüresedő alpolgármesteri székbe ő jelöljön majd valakit. Amennyiben el is jutunk idáig, jó tudni, hogy a jelek szerint a POL képességeiben és magyarbarátságában bízhatunk, nagy valószínűség szerint ismét magyart jelölnének.

Lehetne akár Tatár Lehel is, nem?

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés