hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

És tényleg sikerült nekik: lazán emlékeztek a szélsőséges magyargyűlölők az úzvölgyi temetőben

És igen: a román dákópaták, akik között meglehetősen nagy számban vannak jelen az oltásellenesség képviselői, vagy épp a vírus létezését is tagadó konspirációs elméletek hívei a vészhelyzet alatt álló Romániában, amikor a települések közötti utazás elvileg tilos, nos, ők szépen összejöttek az úzvölgyi temetőben megemlékezni azokról a halottakról, akik a kománfalvi temetőben nyugszanak. 

Korábban beszámoltunk Mihai Tirnoveanu által szervezett kezdeményezésről, azonban mindvégig pislákolt bennünk a remény apró lángja, hogy azért a dormánfalvi eltérőnél csak akad egy szakasz csendőr, aki hazapofozza ezeket – nem volt, és a reményünk se pislákol már. Ebben az országban Klaus Iohannis második uralkodása alatt megvalósult a legtisztább kettős mérce – lehet világjárvány, lehet készenléti helyzet, lehet, hogy a románok és a magyarok, valamint a cigányok és a többi nemzetiség részére tilos a települések közötti utazgatás, de, ha dákópata nackó vagy, akkor nyugodtan összegyűlhettek több megyéből, hogy körbeutazzátok a fél országot. A Szekuritáté sötét vonulatának hű ebei ma ismét az úzvölgyi temetőben arcoskodtak, az általuk közzétett felvételen azért vigyáztak arra, hogy ne legyen könnyen kivehető hányan is vannak jelen, így persze könnyű elkerülni a felelősségre vonást.

Közzétette: Mihai Marin Târnoveanu – 2020. május 28., csütörtök

Nincs tudomásunk róla, hogy Hargita megye tanácselnöke, Borboly Csaba, vagy a hargitai RMDSZ egyéb funkcionáriusai tettek-e valamit ez ellen, ha igen, akkor mit, és, ha eddig nem, akkor fognak-e, ha pedig fognak, akkor mégis mikor, na meg persze mit. Ezzel egyébként leírtam az RMDSZ érdekvédelmi képességeit

KORÁBBAN ÍRTUK:

Ahogy arról tegnap beszámoltunk (lásd alább a Korábban írtuk alcím alatt), a Nép Útja (Calea Neamulul) és a legionáriuslelkületű dákófasiszta román szélsőjobb, minden járványellenes intézkedés és szabályozás ellenére, azokat megkerülve, nyíltan hirdetve azok kijátszását megemlékezni indul az általuk tavaly sikeresen meggyalázott úzvölgyi temetőbe. A hatóságok egyelőre hallgatnak, az RMDSZ a füle botját sem mozgatja – holott, ha van idő, amikor ezeket meglehetne állítani, akkor az most van, hiszen a jelenleg érvényes szabályok értelmében tilos a települések közötti utazgatás, a megyék közötti meg pláné, de Mihai Tirnoveanut ez nem zavarja.

Maga a lelkes nackóvezér számol be róla Facebook-profiljának otthont adó oldalán, hogy holnap mennek Úzvölgyébe, alatta pedig kismillió komment a csatlakozási szándékukat kifejező lelkes és valószínűleg alaposan elbutított követőkkel. A Nethuszár szerkesztője, Felcser V. Örs tegnap nyílt kommentben kérdezte meg Mihai Tirnoveanut, hogy mégis, mit fog feltüntetni a nyilatkozatban,m miért kell ő a települések között utazzon, amire nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolt, hogy “fontos ok miatt”.

Nehogy azt higgyük, hogy csak ennyi a program: az úzvölgyi temető meglátogatása után, Tirnovbeanu – többes szám első személyben kijelentve! – annak a Mihai Cofariunak a meglátogatására készül, akit az 1990-es marosvásárhelyi fekete március magyarellenes pogrom román hőseként tartanak számon. Ajándékba visznek neki egy marék földet az úzvölgyi temetőből. Az mindenesetre biztos, hogy a járványügyi intézkedések megszegésének értelmi szerzője,  és szervezője maga Mihail Tirnoveanu, aki legutóbbi posztjában, már így buzdítja követőit:

O Drumeție Istorică!
Mâine mergem la Valea Uzului în perfectă legalitate. Eu completez formularul de deplasare între localități cu DRUMEȚIE…ISTORICĂ, bineînțeles!
Magyarul: Történelmi túra! Holnap teljesen törvényes módon Úzvölgyébe megyünk. Én persze kitöltöm a települések közötti utazáshoz szükséges nyilatkozatot azzal, hogy történelmi kirándulás!

Akárhogy is, tekintve, hogy Tirnoveanu brassói, követői jó része pedig a moldvai Neamt, illetve Bákó megyéből származnak, ez azt jelenti, hogy mindenféle utazási korlátozás ellenére, legkevesebb három megyét kívánnak átutazni. Hogy sikerül-e nekik mindez, az holnap estére vélhetően kiderül. Illúzióink viszont nincsenek, kérdésünk viszont annál több, például az, hogy Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke óhajt-e lépni valamit ez ügyben, és, ha igen, akkor mit, főleg pedig: mikor?

Attól félünk, hogy ezek a kérdéseink túl költőiek.

Korábban írtuk:

A Klaus Iohannis által május 15-én kihirdetett és lazításként értelmezett készültségi helyzet egyik előírása, hogy a települések közötti utazás elvileg tilos, vagy csak nagyon indokolt esetben valósítható meg. A szabályozás fel is sorolja az okokat, de ezek között nem találunk olyant, amire az úzvölgyi újabb temetőlátogatás ráhúzható lenne. Mindez nem zavarja a román szélsőségesek vezéralakját, Mihai Tirnoveanu-t, hogy újabb gyertyás megemlékezést hirdessen a tavaly egyszer már meggyalázott úzvölgyi temetőbe.

hirdetés
hirdetés

A tavalyi úzvölgyi temetőattak egyik értelmi szerzője és vezetője Mihai Tirnovenau saját Facebook-oldalán posztolta ki, hogy május 28-án, a Mennybemenetel napján ellátogat az úzvölgyi temetőbe, hogy megemlékezzen a hőseiről.

Mihai Tirnoveanut nem zavarja az a tény sem, hogy maga a román honvédelmi minisztérium tette közzé tavaly azoknak a katonáknak a névsorát, akiket az úzvölgyi sírkertben eltemettek ezek a dákópaták, világosan megmondva, hogy a nevezett személyek köszönik szépen, de csendben nyugszanak már a kománfalvi (Comanesti) temetőben. (Lásd a kapcsolódó anyagainkat!)

Bár az említett Facebook-bejegyzésében Mihai Tirnoveanu nem buzdít senkit arra, hogy kövesse őt, vele tartson, erősen gyanítható, hogy lesznek társai, járványellenes intézkedések ide vagy oda. Ráadásul ez nem az első eset, a járvány elején is volt egy hasonló próbálkozása ennek a csapatnak, akkor a székelyföldi ortodox templomokat látogatták volna körbe a kijárási tilalom kellős közepén.

Erősen kíváncsiak vagyunk, hogy a hatóságok teszik-e majd a dolgukat, és, ha igen, akkor ez mit is jelent majd a gyakorlatban. Az esemény azért is érdemelhet kiemelt figyelmet, ugyanis világosan kirajzolja majd, hogy a román politikai osztály mely erői akarnak ellenállni a román-magyar közeledésnek, amely Szijjártó Péter magyar külügyminiszter mai látogatásával – akármennyire is tűnjön nehézkesnek, döcögősnek -, de legalább kezdetét vette.

Nethuszár

Kapcsolódó anyagok:

Háborúra készül a román hadsereg Székelyföldön

Az úzvölgyi botrány legfontosabb tudnivalói húsz pontban

Ceaușescu parancsát teljesítik az úzvölgyi temető elrománosításával?

Az úzvölgyi provokátorok I.rész: sötét figura a múltból

Az úzvölgyi provokátorok II. rész: alig észrevehetően, de megjelenik a titkosszolgálati szál

A Cambridge Analytica jelöli ki a román szenátus következő elnökét? Visszatérhet Teodor Melescanu

Egy SS-rajongó dák nackó leletei az Úzvölgyében – még a sajátjai sem hisznek neki

Úzvölgye: húzzák az időt a minisztériumban

Ismét jönnek, hitványkodnak – ma délutáni program: Úzvölgye 2.0

Úzvölgye: kitüntették a temetőt megtámadó huligánokat

Úzvölgyi halottak: hétből három román nemzetiségű katona nem a román seregben szolgált

Neverending-story: Hargita és Bákó megye nem tudott megegyezni az úzvölgyi katonai temetőt is érintő határvitában, indulhat a per

Úzvölgyi katonatemető: október végére halasztották a román-magyar szakértői egyeztetéseket

Úzvölgyi katonatemető: Bákó megye új prefektusa megtámadta a dormánfalvi önkormányzat határozatait

Nesze jogállam: nem történt bűncselekmény az úzvölgyi temetőnél az ügyészség szerint!

Az úzvölgyi temetőattak értelmi szerzője a karantén elhagyására buzdít!

Bukaresti járványvédelem: balhéztak az úzvölgyi huligánok, ismét megússzák

Tusványosi utógondolatok: az erdélyi magyar politika csődje II. rész

Tusványosi utógondolatok: az erdmagyar politikusok látványos csődje I. rész

Tízezer székely készül Úzvölgyébe

Rózsa Flores Eduárdó leckéje a túlvilágról: hogyan ne legyen Erdélyből Koszovó

A helyzet fokozódik: beletenyereltek az oroszok a román-magyar viszonyba, Erdély felvonulási tereppé válik?

Újabb provokáció a levegőben? Székelyudvarhelyen falfirkákon keresztül üzenik nekünk: “Erdély román föld”

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]