hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Ez az, táttájé! 40 kisállat pusztult el a vásárhelyi állatkertben a hanyag városvezetésnek köszönhetően

Június 14-én adott hírt a marosvásárhelyi MSNews portál arról, hogy a helyi állatkertben, amely amúgy Románia egyik legnagyobb és legsokszínűbb állatkertje, mintegy 40 kisállat pusztult el.

hirdetés
hirdetés

A júniusi hírek szerint mintegy negyven kisállat, a nyuszik zöme és a Guineai tengerimalacok pusztultak el – az eset akkor kisebb vihart kavart a szociális médiában, a vásárhelyi vezetés pedig kézzel-lábbal és „közleményben” tiltakozott, hazugnak nevezve az MSNews portált és annak újságíróit. A közlemény időzőjeles volta igencsak indokolt, az állatkert Facebook-oldalán még aznap „Primaria Targu Mures” aláírással posztoltak egy ellenhírt, miszerint minden rendben, tegnap is nyuszikkal és tengerimalacokkal játszottak a gyerekek.

Nos, az MSNews nyomozott, szaglászgatott és ma közzétette kutakodásuknak az eredményét: a hír igaz, sajnos negyven kisállat pusztul el az Állatkertben, minden bizonnyal a különböző vegyszerekkel kezelt tápláléknak köszönhetően, ami valahogy az állatok elé került.

Az MSNews birtokába kerültek ugyanis az állam hivatalos Állategészségügyi szerveinek dokumentumai. A Maros megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA ) a portál kérdésre válaszolva közölte:

„A marosvásárhelyi állatkertben történt incidensekkel kapcsolatban intézményünk felé semmilyen megkeresés nem érkezett arra nézve, hogy az állatok elpusztulásának okait feltárjuk. (…) A hatályban levő állategészségügyi törvényeknek megfelelően, amelyek előírják az Bukaresti ÁllatDiagnosztizáló és Egészségügyi Intézet (IDSA) számára megküldendő mintákat tájékoztatjuk, hogy 2019. május 28-án a Marosvásárhelyei Állatkert által vett minták kísérőlevele kitöltésre került a marosvásárhelyi területi DSVSA részéről kirendelt állatorvos által. A bukaresti IDSA által elvégzett vizsgálat eredményei előttünk nem ismeretesek.”

Vagyis, a Maros megyei DSVSA elismerte az állatok halálát és az ehhez kapcsolódó vizsgálat érdekében a bukaresti IDSA-nak megküldött minták létét. Az MSNews továbbment, és adatigényléssel fordult a bukaresti intézethez, ahonnan a következő választ kapták: a halálesetet vélhetően mérgezés okozta, ugyanakkor nem tudnak teljes képet adni, mivel a rendelkezésükre álló mintákból ennyit tudtak kisilabizálni. Magyarán mondva: a marosvásárhelyi állatkert megkérte és kifizette a bukaresti intézet számára a vizsgálatokat, azonban az ehhez szükséges mintákból nem küldte el az összest, ami szükséges lett volna a teljes és eredményes vizsgálathoz.

 

Papírforma szerint minden így hát rendben.

A következtetések ugyanakkor nem elhanyagolandók:

  • a Marosvásárhelyi Állatkertben állatok pusztultak el, és
  • a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal, dacára annak, hogy tisztában volt a valósággal, nyílt közleményemben hazudott az ügyről.
hirdetés
hirdetés

(MSNews nyomán, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés