hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Gáttá! Feldolgozottság 98% – Johá: 63,17% Vioriká: 36,92%

Végül is nem borult a papírforma, de az eddigi feldolgozottság alapján azért kijelenthetjük: a PSD-nek komoly tartalékai vannak. Vagy csak voltak?

Így állunk most!

A szavazókörök 98%-ban számolták meg eddig a szavazatokat, ezek alapján az eredmény a következő: Klaus Iohannis 63,17%, míg Viorica Dancila 36,92%-ot ért el. A PSD mindössze öt megyében tudott nyerni, ezek mindegyike déli megye, de ezen aligha lepődik meg bárki is: Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman – érdekesség, hogy ezek a megyék majdhogynem körbezárják azt a Dolj megyét, ahol viszont Iohannis győzött. Szerintem az Erdélybe járó dinnyeárusok gondoltak a jövőjükre 😀

A Nethuszár ezennel ma estére elköszön tőletek, kicsit már unjuk is, na meg kijött a Ray Donovan hetedik évada – további friss hírekkel holnap reggel jelentkezünk, minden jót mindenkinek, legyetek szeretve!

A szavazatok 89,18%-os feldolgozottsága mellett Klaus Iohannis a voksok 62,68%-át tudhatja magáénak, ez 5,079,250 román állampolgárt jelent, aki a szászra szavazott. Dancila pedig 37,32%-al, azaz 3,023,697 román állampolgár bizalmát nyerte el, vagy csak simán ennyien utálják Iohannist.

AVANGARDE EXIT-POLL:

Az Avangarde által készített exit-poll szerint Iohannis 67%-ot ért el, míg Dancila 33%-ot, ebben a felmérésben már a diaszpóra voksai is szerepelnek, az adatok a 19.30 órakor érvényes állapotot tükrözik. A kérdezőbiztosok 400 szavazókörben voltak jelen, több mint 23.000 személyt kérdeztek meg, a válaszadást elutasítók aránya kb. 18% – a hibahatár -/+2,5%, a felmérés megbízhatósága 95%, közölte az Avangarde.

20.00: Az urnazárás előtti utolsó exit-poll adatok óriási Iohannis-fölényt mutatnak:

A PNL által készített exit-poll:

Klaus Iohannis: 67%

Viorica Dăncilă: 33%

CURS- AVANGARDE által készített exit-poll:

Klaus Iohannis: 62%

Viorica Dăncilă: 38%

IRES által készített exit-poll:

Klaus Iohannis: 65%

Viorica Dăncilă: 35%

A székelyek bojkottálnak, nem viccelnek!

19.00: A részvételi arány meghaladja az első forduló idején, ebben az órában regisztrált részvételi arányt, de elmarad a 2014-es Ponta-Iohannis verseny második fordulójában tapasztalt részvételtől. Ma este hét óráig 8.584.467 állampolgár adta le a voksát, ebből 4.920.151 városi, 3.664.316 pedig vidéki lakos, míg 77.971-en kértek mozgóurnát A részvételi arányt tekintve a déli megyék korábbi élvonalát megtörték az erdélyiek, az első ötben csak két Erdélyen kívüli megye található:

Ilfov (63,10%),

Kolozs (57,22%),

Szeben(54,35%),

Brassó (53,29%),

Giurgiu (52,97%).

A részvételi arányok bajnokságának tabelláján a magyar lakta megyék szereplenek az utolsó helyeken (Vaslui-t persze nem magyar megyének számítjuk):

Maros (41,06%)

Vaslui (36,27%),

Szatmár (36,67%),

Kovászna (24,11%)

Hargita (21,41%).

A PSD-nél már gyászolnak:

A PSD központi székházában gyászhangulat uralkodik – számol be az örömteli hírről a G4Media. A nagyágyúk, mint például Gabriela Firea meg sem érkeztek, a jelenlevők olyan hírekkel vigasztalják magukat, mint egyes liberális fészeknek tekintett szavazókörben tapasztalt alacsonyabb mozgósítás híre, és ehhez hasonlók. Azt azért a PSD kampánystábjából is elismerték, hogy az exit-pollok szerint Dancila számai 4-gyel, de inkább 3-mal kezdődnek. Na, mi lesz ebből?

EXIT POLL – 15.00 ÓRÁS ADATOK SZERINT ÍGY ÁLL A  HELYZET:

Az Adevarul napilap meg nem nevezett forrásaitól hozzájutott a két nagy ellenfél által készített Exit-Poll adatokhoz. Úgy néz ki Dancila és a PSD történelmi vereséget fog elszenvedni ma, rosszabb eredményt érhet el, mint 2000-ben Corneliu Vadim Tudor – és ez sokat elmond a PSD eddigi tevékenységéről is.

A PNL exit-poll-ja:

Klaus Iohannis – 66%

Viorica Dăncilă-  34%

A PSD exit-poll-ja:

Klaus Iohannis- 65%

Viorica Dăncilă – 35%

Szavazók életkori megoszlása a BEC 14.00 órakor közzétett adatai alapján:

Figyelem! Az alábbi grafikont mi is kaptuk, s nem ellenőriztük le – SILLYE LÓRÁNT OLVASÓNK volt olyan kedves, és felhívta a figyelmünk, hogy hibás, vagy, nem azt a kategóriát mutatja, ami a képen szerepel – nagy valószínűséggel az adott korcsoport számához viszonyítva mutatja a részvételi arányt. Olvasónknak nagyon szépen köszönjük!

ERDÉLY FELÉBREDT, SZÉKELYFÖLD BOJKOTTÁL!

A délelőtti órákhoz képest radikálisan változott a helyzet! Míg 13 óra előtt a déli megyék álltak az élen részvételi csatában, addig mostanra Erdély is felébredt. Az első öt helyezett sorrendje így alakul:

ILFOV 49,21%

KOLOZS: 44,09%

BRASSÓ: 43,16%

SZEBEN: 42,95%

ARGEŞ 42, 80%

A két teljesen székely megye továbbra sem enged a 48-ból, tulajdonképp ez már bojkottnak nevezhető, amit ők művelnek:

Hargita: 16.92%

Kovászna: 18.89%

A jelentős magyar lakossággal bíró erdélyi megyékben is az országos átlagnál alacsonyabb a részvétel:

Szatmár: 28,47%

Maros: 31.62%

Szilágy: 36,13%

Bihar: 36,28%

Átgondoltuk korábbi számításainkat, amelyben Dancila győzelmét jósoltuk: amennyiben a részvételi arány, mind területi eloszlásban, mind létszámban az eddigi növekedést mutatja továbbra is, akkor Dancila iszonyatosan kikap – a diaszpóra legalább 10%-ot tesz a végső eredményhez!

REKORD A DIASZPÓRÁBAN – ŐK DÖNTIK EL?

Ma délután 15.29 perckor a diaszpórában megjelenő szavazók rekordot döntöttek: kevéssel három óra után már nagyobb a részvétel, mint az első fordulóban ÖSSZESEN!  Azaz 676.052 román állampolgár élt eddig a szavazati jogával külföldön, míg két héttel ezelőtt a szintén rekordnak számító egész napi részvétel volt 675.348 fő. Most, 16.20 perckor, amikor e sorokat írom, 724.512 román állampolgár adta le a voksát, ami azt jelenti, hogy óránként közel 50 ezerrel nő a szavazók száma. Ebben az ütemben este kilencig meglesz az egymillió külföldön leadott szavazat. amennyiben ez tényleg így van, akkor azt hiszem borítékolható Dancila veresége, bár a déli megyékben óriási a részvétel – az országban a PSD-s megyéknek tartott déliek állnak az élen a részvételt tekintve – és a PSD őrült mozgósításba kezdett.

Felfedezett minket Rares Bogdan:

A PNL EP-képviselője, korábban magyarellenességéről elhíresült műsorvezető videóüzenetben fordult a „magyar testvérei” felé, hogy arra buzdítsa őket: menjenek el szavazni. A PSD-s báról levadultak, erőszakosan hajtják az embereket szavazni – mondja a z alábbi videóban, majd elmagyarázza: Silviu Brucan szerint 20 év kellett volna, amíg megszabadulunk a kommunizmustól, végül 30 év telt el. Bogdan szerint most nem az a kérdés, hogy ki nyeri a választást, hanem arról van szó, hogy behelyezzük a PSD-t oda, ahová való. „Arra kérem a magyar testvéreinket, menjenek el szavazni. A magyar közösségen belül nagyon alacsony a részvétel” – fordult hozzánk Rares Bogdan. (Az alábbi videóban olyan 4.20 körül indul a nekünk szóló üzenet!) Jó kérdés, hogy eddig miért nem gondoltak ránk?

Közzétette: Rares Bogdan – 2019. november 24., vasárnap

14.30: A diaszpóra 758-as szavazókörzetében, Valenciában, a szavazóbiztosok nem unatkoznak – és nem is énekelnek rosszul:

Fabulos!!! Fiți atenți ce-a fost la Secția de votare 758 din Valencia! Români frumoși, țara asta e a voastră în egală măsură! Hai cu toții, hai cu toții, n-o lăsați s-o prade hoții!Mulțumim!

Közzétette: Rares Bogdan – 2019. november 24., vasárnap

13.00: Őrület! Óránként egymillióval nő a szavazók száma: 13 órakor a részvételi arány 22,23%, ez nagyjából 4 millió szavazópolgárt jelent, és 300.000-el több, mint az első körben ilyenkor leadott szavazatok száma. Jó hír, hogy az aktív megyék sorrendje némiképp változott, az első ötben immár erdélyi megye is van, a brassóiak indultak meg:

Ilfov: 28,03%

Teleorman: 25,68%

Constanţa: 25,62%

Brassó: 25,34%

Argeş: 25,43%

12.00: egyre többen mennek szavazni, délen valami iszonyatos lehet a mozgósítás. Már több, mint 3 millió román állampolgár adta le a voksát, ami 16,6%-os részvételnek felel meg, ez 142.604-gyel többet jelent, mint az első fordulóban déli órákban regisztrált választási részvétel. Az élen továbbra is a déli megyék állnak, az első ötben nincs erdélyi megye – ha így megy tovább, még a play-offba se kerülünk bele.

Teleorman: 21,17%

Ilfov: 21,13%

Olt: 20,48%

Constanţa: 20,15%

Argeş: 19,69%

11.30: Nethuszár számolgatás és jóslat: Viorica Dancila lesz Románia következő államfője!

A megyei lebontásban megvizsgált részvételi adatok alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy Dancila megnyeri. Ez van. Tegyük hozzá, módszerünk nem száz százalékos biztonságú…

11.00: Megittam a kávémat, elsirattam Dárdai Blankát, amiért kiesett az X-faktorból, jöhetnek a friss hírek: a részvételi arány meghaladta az első fordulóban ebben az órában tapasztalt adatokat, és a bukaresti időzónához igazodott, vagyis 11 órakor 11,39%-os a részvétel. Ami aggasztó jel: Teleorman, Ilfov megyék állnak az élen, a magyarok szarnak az egészre. Hargita és Kovászna megyékben eisze a légy sem zümmög a szavazókörökben, itt a részvétel 10%-ot sem éri el. Érik a magyarok bosszúja?

A legaktívabb megyék sorrendje így alakul:

Teleorman – 15,4%

Olt – 14,67%

Ilfov – 14,43%

Constanţa – 14,26%

Giurgiu – 13,8%

09.00: És Klaus Werner Iohannis is leadta szavazatát, ezt megspékelte egy olyan nyilatkozattal, amit azóta is próbálunk dekódolni: „Egy modern, európai Romániára szavaztam. Arról szavazunk, hogy milyen irányba fog menni Románia. Ma a pecsétet kezükben tartó bajnokok napja van, Kedves románok, legyetek mindannyian kezükben pecsétet tartó bajnokok. Izgatott vagyok, várom az esti eredményeket. Fontos, hogy menjenek szavazni az emberek” (Románul: Am votat pentru o Românie modernă, europeană. Votăm pentru direcţia în care va merge România mai departe. Azi e ziua campionilor cu ştampila votat în mână. Dragi români, fiţi toţi campioni cu ştampila în mână. Am emoţii, aşteptăm diseară rezultatul. Important e să se meargă la vot)

WTF? Milyen bajnokok? Kik? Mi vaaaan? És Ludovic Orbanhoz hasonlóan, ő sem romániai szavazólapot kaphatott, különben nem tudott volna modern, európai jelöltre szavazni. Egyre nagyobb a fejetlenség.

08.30: Dancila leszavazott, amint nyilatkozta, egy olyan Romániára, amely „menjen előre” – neki is ezt el is hisszük, körbe nem tudna menni, mert a Pí-vel bajban van. Szavazott Gabriela Firea, az ő nyilatkozatától még a teleormáni pajtákban is leszakad az ólajtó. Ő arra szavazott, hogy egyenesebb párbeszéd legyen a polgárokkal, valamint a többpártrendszerre, mert „lejártak azok az idők, amikor csak egy párt létezett”. Mondta ezt Bukarest PSD-s főpolgija, khm… A hölgyike amúgy költő, így nem csoda, hogy túlzásokba esik. (Szép is, okos is, mit keres a PSD-ben?)

Kép forrása: Adevarul

Orban. Ludovic, nem Viktor, leadta szavazatát: „egy olyan Romániára, ahol az intézmények a polgárt szolgálják” – gyönyörű. Vajon melyik választáson tette ezt, mert nem a romániain, az biztos.

08.10: Máris indul a box – a besztercei PNL azzal vádolja a PSD-t, hogy érvénytelen szavazólapokkal töltötte fel az urnákat még a szavazókörök megnyitása előtt. Egész pontosan egy “ANULAT” pecsét szerepelt a szavazólapon, Iohannis neve felett, ami úgy jönne ki, mintha Iohannis tegnap este visszalépett volna a versenyből, és már nem volt idő újranyomni a szavazólapokat. Hát, mit csináljunk, ilyen a PSD – mindig is ilyen volt, mindig is ilyen lesz.

Kép forrása: a besztercei PNL Facebook-oldala

 

hirdetés
hirdetés

SZOMBAT ESTE ÍGY ÁLL A  HELYZET:

21.00: Kis matek házi: számold ki a kör kerületét, és azt, hogy mennyi kell Dancilának, hogy innen fordítani tudjon: Klaus Iohannis – 37,82%, Viorica Dăncilă – 22,26%, Dan Barna – 15,02% , Mircea Diaconu – 8,85% , Theodor Paleologu – 5,72% , Hunor Kelemen –  3,87% , Ramona-Ioana Bruynseels – 2,65%, Alexandru Cumpănaşu – 1,53% , Viorel Cataramă – 0,53% , Bogdan Stanoevici – 0,43% , Cătălin Ivan – 0,36% , Ninel Peia – 0,34% , Sebastian Popescu – 0.33% , John Ion Banu – 0,30%. Ezek voltak az első forduló eredményei – by the way, valaki tudja, ki ez a John Ion Banu?

20.45: Amint azt tudjátok, Románia a ló egyik oldaláról átesett a másikra, ami a diaszpóra szavazási lehetőségeit illeti – míg eddig cirkusz nélkül nem mehetett le egy szavazás sem, addig most már két és fél nap áll a külföldön élő román állampolgárok rendelkezésére, hogy szavazzanak. Péntek délben megnyílnak a külföldi szavazóhelyiségek, ahol vasnap este helyi idő szerint kilenc óráig várják a szavazni szándékozókat. Amennyiben még midig van sor este kilenckor, akkor, azok akik sorban állnak, még mindig leadhatják a voksukat, akár éjfélig is nyitva tart a szavazókör – szóval, a semmi lehetőségből eljutottunk oda, hogy csak az nem szavaz külföldön, aki nem akar, ehhez kellett harminc év, gratulálunk az illetékeseknek!

A romániai média beszámolói szerint a részvétel meghaladta az első fordulóét: este nyolc órakor a szavazáson megjelent, és ott voksot leadó román állampolgárok száma meghaladta a 350.000 főt – tájékoztatja a nagyérdeműt a G4Media. Amikor e sorokat írom a Nethuszárra – szombat este 20.45-kor, alig negyedórával az X-faktor előtt, akkor már 360.000 leadott voks szerepel a BEC hivatalos honlapján. Szép!

Közben Torinóban akad egy kis gond: a vehemens esőzések miatt árvízvédelmi riadót rendeltek el a helyi hatóságok, így a szavazókört át kell költöztetni valami biztonságosabb helyre. De, milyen a román? A rosszban is meglátja a buli lehetőségét, így, advent küszöbén kimaxolják a kolindálást a torinói frátyék, lásd alább:

In fata sectiei de vot … au venit colindatori 😁

Közzétette: Dragos Dragos – 2019. november 23., szombat

 

PÉNTEKEN ÍRTUK:

Megnyitották a román külképviseletek által berendezett külföldi szavazóköröket pénteken, ezzel megkezdődött a romániai elnökválasztás második fordulója. A külföldi voksolás megkönnyítését célzó, idén nyáron elfogadott törvény értelmében a külföldön tartózkodó román állampolgárok nemcsak a belföldi voksolásra kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken is szombaton is leadhatják voksukat. Számukra 835 szavazókört rendeztek be külföldön, csaknem kétszer annyit, mint a májusi európai parlamenti (EP-) választáson, amikor hatalmas torlódás alakult ki egyes külképviseleteken és sokan többórás sorban állás után sem tudtak élni választójogukkal.

hirdetés
hirdetés

Az elnökválasztás november 10-én véget ért első fordulója igazolta, hogy nem volt hiábavaló az intézkedés: a román diaszpóra valóban nagyobb arányban járul az urnákhoz, ha megkönnyítik számára, hogy éljen választójogával. A külföldön az első fordulóban leadott 675 ezer szavazat csaknem kétszerese az eddigi rekordnak, olyan körülmények között, amikor összességében minden korábbi romániai elnökválasztásnál alacsonyabb, alig 51,2 százalékos volt a részvétel.

A romániai elnökválasztás első fordulójában a voksok 7,3 százalékát adták le külföldön. A májusi EP-választásokon – amikor csak vasárnap lehetett 7 és 21 óra között voksolni, és nem jutott mindenki sorra – 385 ezer szavazatot adtak le külföldön, ami akkor a voksok 4,2 százalékát tette ki.

Pénteken, az elnökválasztás második fordulójában, az első órákban a külföldi szavazókörökben a részvétel valamivel nagyobb volt, mint az első fordulóban. A külföldi szavazókörök pénteken helyi idő szerint 12-től 21 óráig, szombaton és vasárnap (akárcsak Romániában) 7-től 21 óráig tartanak nyitva.

A központi választási bizottság honlapján elérhető adatok szerint a csütörtöki határidőig 17 503 beérkezett levélszavazatot érvényesítettek. A külföldön élő román állampolgárok közül eredetileg 41 ezren kérték, hogy levélben szavazhassanak. A második fordulóban a szavazólapon már csak két név szerepel: a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként újabb mandátumra pályázó, tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő és a parlament által októberben leváltott volt miniszterelnök, Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt elnöke. Kettejük közül az lesz Románia elnöke a következő öt évben, aki megszerzi az érvényes szavazatok egyszerű többségét.

(MTI, G4Media, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]