hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Ghonzó: Románia megbolondult!

Románia megbolondult, mi pedig továbbra is itt élünk, de ez egyre kevésbé tetszik, nem mintha olyan sok pillanata lett volna ennek az ittélésnek, amiben boldogan teljesedtünk volna ki. Nem mondhatunk mondhatok mást: aki teheti, és van egy csöpp esze, az húzzon el innen!

hirdetés
hirdetés

A PSD, és annak frissen megválasztott elnöke bizalmatlansági indítványt nyújtott be, hogy megbuktassa a kormányt, mindezt akkor, amikor a napi fertőzésszámok épp kezdenek elszállni, mint a nyugathoz való felzárkozás reménye. Semmi értelmét nem láttam, és most sem látom ennek a kísérletnek. Nem, nem mint elszenvedő alany mondom ezt, hanem a PSD pártlogikájából sem következtethető ki, hogy mi a faszt is akartak ezek? Kormányozni? Itt? Ebben az országban? Pont most?

Ugyan már, nincs az az elemző, aki ezt komolyan gondolná, de akkor a kérdés továbbra is ott lóg a levegőben: mire gondolt a költő Ciolacu, amikor ezt benyújtotta? Az üresen kongó válaszokból levonható következtetés ijesztő: ők sem tudták. Tették, mert ez írja elő a Nagy Ellenzéki Párt kézikönyve: szopasd a kormányon levőt, mert az jó lesz neked.

Mindegy is, égtek a szocik, mint a Reichstag ’44-ben, az RMDSZ pedig eljátszotta azt, amihez a legjobban ért: a királycsinálást. Ha ők bemennek, megvan a kvórum. Ha ők bemennek, és megvan a kvórum, és ők meg is szavazzák a bizalmatlanságit, akkor ma már múlt időben beszélhetnénk Iohannis-kormányáról.

Nem mentek be, így Ludovic sem ment el, olyan szexuális ez az egész képlet, hogy a legközelebbi parlamenti élő közvetítést én áttenném a YouPornra, egyrészt az ottani szereplőgárda mégiscsak becsületesebb, msárészt mi is szívesebben néznénk, ahogy …, na jó, nem megyek bele a részletekbe.

Ami az egész mögött felsejlik, azonban több mint rémisztő: a PSD nem gondolja komolyan a kormányrúd átvételét, a PNL pedig szemmel láthatóan nem tud kormányozni, egyrészt mert a parlamentben PSD többség van, másrészt, mert nem tud, és kész, viszont akar!

Középen pedig ott áll ez a szerencsétlen, sokat szenvedett nép, köztük velünk, magyarokkal, akik választhatunk a Lyonapotchivanok Iohannis, és a balfasz Ciolcauék között, a háttérben Ponta mosolya egyre inkább felveszi Iliescu ritmusát.

Gyönyörű kilátások.

Ha ez még nem lenne elég: az igazolt fertőzöttek száma emelkedik.
Meredeken.
Szaporodnak a halálesetek.

De Romániában helyhatósági választások jönnek, amin a PNL nemcsak nyerni, hanem tarolni szeretne, és ezért megnyitja a vendéglőket. Halvány reményünk se legyen arra nézve, hogy járványügyi szempontból ez veszélytelen, vagy legalább semleges lépés: ez veszélyes lépés, és ennek megisszuk majd a levét. By the way: a Nethuszár május közepén, és június elején, a két lazításkor már megírta, hogy ez lófasz, lesz itt még gyász és köhögés, így is lett.

Most is megírjuk: őszre/télre itt olyan járvány lesz, hogy vírustagadó legyen a talpán, aki intenzív nélkül túléli.

Viszont meg kell értenünk, hogy ez az ország így működik: smekkeriák és pilák, spágák és relációk, miközben ott vár ránk 80 milliárd euró, amit a következő hét évben elkölthetünk az ország fejlesztésére – így már érthető, hogy a PNL miért akar tarolni a választásokon? Érthető, hogy miért félnek a mainstream pártok a kicsiktől, a helyi kezdeményezésektől?

A tavaszi karantén világosan kirajzolta Románia legnagyobb problémáját: itt senki nem csinált semmit, de azt legalább jó drágán. Az elmúlt évtizedekben tonnaszámra tűntek el a milliók, az uniós pénzek, 2020-ban pedig a diákok több mint fele nem tudott fellépni a netre, hogy kövesse a tananyagot. Nem volt nete, nem volt eszköze. Abban az országban, ahol a falusi iskolák jelentős részében még mindig az udvari fabudiba jársz szarni, igazáén illene feltenni a kérdést: mit csináltak eddig a vezetők? Úgy értem az egész politikai osztály, mert elitnek azért csak nem nevezhetem őket.

Magyarán: már tavasszal megcsapott annak a szele, hogy milyen következményekkel jár az, hogy ez a politikai osztály úgy kb. 13 éve semmit sem csinál az ipari méreteket öltő lopáson kívül.

És ez csak durvább lesz: az idei szárazság, gyenge termés, a mezőgazdaságunk elmaradása nem teszi lehetővé, hogy olyan könnyen, szinte szórakoztatóan vészeljünk át még egy karanténkorszakot, karantén nélkül pedig a koronavírus megtizedeli ezt az országot, és itt kéne nagyon okos döntést hozniuk azoknak, akik eddig csak a smekkeriákban voltak jártasak.

Almafától ne várjunk körtét, mondta a megboldogult Rózsa Flores Eduardó barátom, és ez az aranymondása Romániára is igaz: sem a PNL-től, sem a PSD-től, sem csatolt szerveiktől nem várhatunk megoldást. Utolsó esélyünk, ha ennek az országnak az értelmisége összefog, és elkezd helyi szinten dolgozni a saját közösségeiért, megkerülve az államot, Bukarestet, bárkit, és bármit, mert tisztában van vele, hogy az életünkről/életéről van szó.

Ha ez nem történik meg, ha tovább folytatódik ez a bukaresti fanariotizmusra épülő, és sehova sem vezető politizálás, akkor a következők fognak történni:

  • ahogy lejár a járvány, és szabaddá válnak az utazások, ez az ország ki fog ürülni. Most sem túlzsúfolt, de az összes, úgy értem: az összes értelmiségi, értelmes fiatal, középkorú, lány és férfi el fog innen menni, vallástól nemtől, nemzetiségtől, szexuális beállítottságtól stb. függetlenül.

  • Ahogy lejár a járvány, és ismét korlátlanul lehet tüntetéseket szervezni, olyan utcai megmozdulásokra számíthatunk, amiket utoljára 1989-ben láttunk.

És ebbe a képletbe lassan bemásznak az oroszok, akik jelenleg épp a vírustagadókat tolják maguk előtt, szemmel láthatóan nem is sikertelenül.

A puliszkával kevert trotil már a tűzhelyen! Ha menekülésen töröd a fejed, akkor jegyezd meg:
nem az a lényeg, hogy te legyél a leggyorsabb, csak ne legyél az utolsó.

Ghonzó


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés