hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Gyertyák (Világosság a nyelvekért Kárpátalján)

„Világosság a nyelvekért Ukrajnában sok nemzetiség él együtt. A kisebbségek nyelvét száműzné az ország vezetése. Az emberek félnek az utcára vonulni az őket ért igazságtalanságok miatt. A békés együttélés érdekében, s hogy mindenki szabadon használhassa anyanyelvét, arra kérlek, bárhol is élsz a világon, 2018. október 25-én, 19 órakor gyújts egy gyertyát, és tedd ki az ablakodba.
Égjen egy-egy gyertya a nyelvek védelmében!
Oszd meg az ismerőseiddel, ha egyetértesz!”

Ez a szöveg olvasható nyolc nyelven egy Facebook-bejegyzésben a Guttemberg Pál Népfőiskola oldalán. A nemes kezdeményezés mégsem hatott meg mindenkit, akadtak, akik provokációnak gondolják, olyanok is, akik egyenesen orosz propagandának. ( Egy ideje már mindenért Putyin a hibás, többnyire az időjárásért is!)

Olvasgattam a hozzászólásokat, valahogy nem találtam a szövegben semmi ilyesmit, sőt, épp arról szól a bejegyzés, hogy csendességgel, békével próbálnak az emberek valamit tenni. Nem valami vagy valaki ellen, hanem valaminek a védelmében. Olyan hozzászóló is akadt, aki azt írja, hogy nem történik semmi Kárpátalján és minden rendben van, sőt jobb a helyzet, mit valaha. Ezt persze nem egy itt élő írta. Azt gondolom, hogy azért annyira nagyon nincsenek rendben a dolgok, miért volna rendben az, hogy elfogadták az oktatási törvényt, ami ugyan „gumi törvény” jelenleg, miért volna rendben az, hogy a békés együttélést fel akarják borítani.

(Nethuszár)